A tisztaság öröme – Disznókő Tokaj

A Disznókő Tokaj hazánk egyik meghatározó borászata, termékeik hetven százalékát a nemzetközi piacon értékesítik, de boraik megtalálhatók a legjobb hazai éttermekben is. 

A birtok tulajdonosa 1992 óta az AXA-Millésimes, amelynek Franciaországban olyan borászatai vannak, mint a bordeaux-i Château Pichon-Longueville Baron, a Château Petit-Village, a Château Suduiraut, a burgundiai Domaine de l’Arlot illetve Portóban a Quinta do Noval. 
A Tokaji Borvidék délnyugati kapujában található szőlőbirtok nevét a területén található Disznókő szikláról kapta, amelynek formája vaddisznóra emlékeztet. A nagy múltú birtok tulajdonosa 1992 óta az AXA-Millésimes, amelynek Franciaországban olyan borászatai vannak, mint a bordeaux-i Château Pichon-Longueville, a Château Petit-Village, a Château Suduiraut, illetve Portóban a Quinta do Noval.
A birtok 150 hektáron terül el, 104 hektár a termőültetvény, amelyet már az 1732-es szőlőkataszteri besorolás első osztályú területnek nyilvánított. A terület egykor a Rákóczi-családé volt, majd a 18. századtól több arisztokrata családé is. A klasszicista stílusú, műemléki Sárga Borház – ma étterem – valamikor a birtok présháza volt, amelyet kétszáz éve Lónyay Menyhért építtetett. 
A Disznókő szőlőbirtok 1995-ben Ekler Dezső tervei alapján felépíttette új szőlőfeldolgozóját és présházát, kialakíttatott egy sziklába várt tölgyfahordós érlelőt és újratelepíttette az ültetvények jó részét. A birtok igazgatója Mészáros László agrárkémikus, aki több mint két évtizede gyakornokként került a céghez, s azóta építi a cég és a borok presztízsét. 
A francia anyacéghez fűződő kiváló szakmai kapcsolatoknak és a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetőnek a Disznókő borok mára világszerte viszik Tokaj jó hírét. New York, London vagy Sanghaj éttermeiben éppúgy megtalálhatók a különleges aszúk, mint az itthoni top éttermekben, s jelentős figyelem kíséri a Tokaji Dry száraz furmintot is. 
 

Ősztől kerül a piacra az Inspiration
A Disznókő új száraz bora, az Inspiration ősszel kerül piacra, s elsődleges sajátossága, hogy a kisebb dűlőkről származó szőlőkből készül. Az új szárazbor furmint alapú, de a 2017-es évjárat 85%-ban Furmint és 15%-ban Hárslevelű tételek házasítása. Ezek az arányok a jövőben az évjárat jellegétől függően változhatnak. A parcellánkénti szüret és feldolgozás korábban is igaz volt, de az így készült borok vagy külön Lajosok / Illésházy / Dorgó vagy Hárslevelű néven jöttek ki a piacra, igen kis mennyiségben. 
Az idén úgy döntöttünk, hogy dűlőszelektált furmintot és hárslevelűt csak a Nagy Tokaji Árverésre ajánlunk fel, a többi kis tételből megpróbálunk egy nagy minőségű házasított szárazbort készíteni, amiből már exportra is tudunk szállítani. Ezeket a borokat elsődlegesen 225 és 500 literes tölgyfahordóban erjesztjük és érleljük, különböző borászati eljárásokat alkalmazva, s szem előtt tartva a szüretelt szőlő egyedi minőségét, karakterét. Amennyiben a bor kereskedelmileg is sikeres lesz, a jövőben minden évjáratból szándékozunk ilyet készíteni – avat be a bor megszületésének részleteibe Mészáros László igazgató. 
 

Dűlők és Aszúk
A Disznókő nemzetközi hírnevét azonban a nagy szakértelemmel és professzionális technológiával elkészített aszúk alapozták meg az elmúlt évtizedben, melyek közül talán a legkiemelkedőbb a 6 puttonyos Kapi Vineyard. A Kapi-dűlő nemes szőlőinek gazdagsága és kivételes koncentrációja egy kristálytiszta szerkezetű bort eredményezett, melyet tökéletes egyensúly és végtelen finesz jellemez. Nem véletlen a birtok mottója: Pleasure of Purity, avagy a tisztaság öröme, hiszen minden esetben az a cél, hogy a világszinten is különlegesnek számító tokaji borvidéken letisztult, harmonikus borokat készítsenek. Az elismerés pedig a legbefolyásosabb értékelők részéről sem marad el. A Robert Parker amerikai borkritikus által megalkotott Parker Points évente kiadott pontszámai a nemzetközi borkereskedelemben igazán meghatározók és mérvadók minden tekintetben. Nem olyan rég Disznókő Aszúkat is pontozott a Parker-csapat, ennek egyik legkiemelkedőbb eredménye, hogy a RobertParker.com oldal 96/100 pontot adott a 2008-as aszúra, amely komoly eredményt jelent a világ élvonalában. Ezzel egyidőben Jancis Robinson is Disznókő-aszúkat tesztelt, 3 aszúra is 18 pontot adott, ami rendkívül magas értéknek számít.
 

Hangács-újratelepítése
A birtok egyik kiemelt projektje a Hangács-dűlő újratelepítése, amely persze 10-15 év múlva „érik be”, de Mészáros László igazgató szerint jók az esélyei annak, hogy igazi Grand Cru borok szülessenek ebben a dűlőben. Az újratelepítés összesen 22 hektáron zajlik, ebből a kivágott szőlő újratelepítése kb. 14 hektár, a korábban felhagyott szőlő újratelepítése pedig valamivel kevesebb, mint 8 hektár terület. S miért annyira izgalmas Hangács?
Mészáros László összefoglalója a dűlővel kapcsolatos előkészítő munkákról: 
„A Hangács, minden korábbi Tokaj-hegyaljai szőlő (dűlő) klasszifikációban első osztályú szőlőterület, történelemi dűlő jeles egykori tulajdonosokkal, melyek között Balassi Bálint neve is fellelhető. A legfelső és legjobb részén a hatvanas évek elején felhagytak a szőlőműveléssel és sűrű áthatolhatatlan bozótossá vált. 2016 elején kitisztítottuk a területeket, és egy fantasztikus termőhely tárult elénk. Csodálatos déli fekvésben, a rézsűk és támfalak mögött egybefüggő tagolatlan táblákat találunk itt. A telepítést megelőzően a Miskolci Egyetem Földtudományi Karának munkatársaival, elsősorban Kovács Károly Zoltánnal  illetve Dr. Lukácsy Györggyel (a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar adjunktusa) a lehető legpontosabban megpróbáltuk feltérképezni a terület kőzettani, talajtani, időjárási, vízellátottsági adottságait, hogy a legmegfelelőbb alanyokat használjuk. 
Fantasztikus a talaj. A talajképző kőzet egy szarmata korú riolittufa, amelyben már tűzhányó kitörése során megindult a zeolitosodás és agyagásványosodás. A talaj eléggé változatos, helyenként meszet is tartalmaz, de főleg agyagos. Ez a felső terület több mint ötven éven keresztül pihent, semmiféle vegyszeres vagy emberi beavatkozás nem érte, így nagyon jól beállt, kialakult talajszinteket figyelhetünk meg benne. A meliorációs munkák során próbáltuk az így kialakult talajt a lehető legkevésbé megbolygatni.
Jellemzően Furmint kerül ide, jelentős részben a 7275 és 7575 klónokból (melyek a kisebb fürtű, a tömegtermelést megelőzően termesztett furmintokól szelektált klónok) illetve a Dorgó-dűlőben korábbi saját szelekciónkból kikerült Furmint és Hárslevelű változatokból.
Tavaly már eltelepítettünk 2,3 hektárt, az idén pedig már több mint 4 hektárt. Hogy megóvjuk a megörökölt  természetes állapotot, bio-termesztés lesz itt.” 
 

Árverés és értékesítés
Az áprilisban zajlott Nagy Tokai Borárverés is szép sikert hozott a birtoknak, mindhárom árverésre bocsátott hordós tétel elkelt, s a világhíres borválasztékáról is ismert londoni member’s club, a 67 Pall Mall licitált sikeresen a Disznókő Dorgó-dűlő Aszú 6 puttonyos 2015 tételre.
 A nívós szakmai események, az egyre jobb borok és a régió fejlődése mind az eredményezhetik, hogy a hazai és nemzetközi borvilág figyelme még inkább Tokaj felé fordul a jövőben is. A Disznókő birtok anyacége, az Axa-Millésimes továbbra is hosszútávon elkötelezett a birtok fejlesztésében, s az értékesítés, és ezzel összefüggésben a nyereségesség növekedése teszi lehetővé az új fejlesztéseket. Az ázsiai piacok mellett az észak-amerikai, kanadai eladások is egyre jelentősebbek, és stabil fogyasztói közönsége van a Disznókő boroknak Európa-szerte is. Ebben persze a magyarok a legelsők, hiszen a termékek nagyságrendileg 30%-át a hazai fogyasztók vásárolják fel, s 70% az exportértékesítés.   
Tavaly év végén, a 25 éves jubileum kapcsán fogalmazta meg röviden a következő negyedszázad célkitűzéseit az igazgató, mely azóta is érvényes.
 

Célok a következő 25 évre – Mészáros László igazgató
- Nagyon sok dolgunk van, hiszen jó a tendencia, sikeres a birtok, eredményes az értékesítés, van kereslet a boraink iránt. A tokaji aszúban egyfajta minőségi csúcsot szeretnék elérni abban a szellemben, ahogy mi készítjük, vagyis lendületes, erőteljes, ugyanakkor visszafogott, egyensúlyos, nemes borokat létrehozni. Számomra a tokaji a világ egyik csúcsbora, és ezt szeretnénk még tovább csiszolni mind az alapanyag, mind a borkészítés szintjén. Látva a keresletet a szárazborok iránt, ugyanez a cél. Úgy gondolom, Tokaj és Disznókő abszolút a jövő borvidéke a tradíciója mellett. Ezt érzik a tulajdonosok is, hogy amit anno elkezdtek, az egyre értékesebbek. Egy birtokhoz kell egy vízió, el kell képzelni, mi lesz 20-25 év múlva. 
Mi nagyon szerencsések vagyunk, hogy olyan hátterünk van, ahonnan mi csak kapunk, és a hasznot visszafordíthatjuk beruházásokra, s így a birtok presztízse egyre jobban növekszik, s 20-30 év múlva ez még erősebb lesz. A borvidékünk sikere azonban nemcsak nekünk, hanem más tokaji borászatoknak is köszönhető, akik világszerte propagálják a tokaji borokat. 

Kommentek