A csodálatos szamóca: finom és nagyon egészséges

A szamóca az első tavaszi gyümölcs, szív alakjával, zamatos ízével és bámulatos hatásaival igazi szupernövény. Nyolc szemben annyi a C-vitamin, mint egy narancsban, feleannyi a cukor, mint egy almában és harmadannyi a kalória, mint egy banánban. Az egyik legegészségesebb gyümölcsünk, és Wolf Andrásnak, az Európai Friss Kalandok program nagykövetének egyik legnagyobb tavaszi kedvence is. 

A szamócát már az ókorban is használták gyógyításra, a népi orvoslásban is kedvelt volt a füvesemberek között, de csak napjainkban került a modern gyógyászat középpontjába - mintegy elismeréseként preventív, betegségmegelőző hatásának. Újabb és újabb kutatások bizonyítják, hogy hatóanyagai jelentősen hozzájárulhatnak a civilizációs betegségek megelőzéséhez. Jelentős C-vitamin, ásványianyag és antioxidáns tartalmának köszönhetően a szamóca csökkenti a vérnyomást, védi a szívet, segíti a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rákos megbetegedések megelőzését. Antioxidánsai megkötik a szervezetben keletkező szabadgyököket, ezzel hozzájárul a tumoros betegségek gyógyításához is. Koleszterin- és zsírmentes, fájdalomcsillapító- valamint gyulladáscsökkentő hatású, immunerősítő. A benne található kálium, K-vitamin és magnézium a csontok egészségének megőrzését támogatják. A szamóca serkenti a szervezetben elraktározott zsír elégetését, elősegíti a fogyást, kalóriatartalma alacsony, rosttartalma pedig magas, így a fogyókúrázók kedvelt gyümölcse. A szamóca nemcsak egészségünk, de fiatalságunk és szépségünk hatékony támogatója is, hiszen megakadályozza a bőr megereszkedését, lassítja az öregedés folyamatát, biotin tartalma pedig a hajat és a körmöket erősíti. 
 
Számtalan pozitív hatása mellett a szamóca egy kiemelkedően jó ízű, finom, illatos gyümölcs, ami frissen a legjobb, de készíthetünk belőle süteményeket, joghurtot, fagylaltot vagy turmixot is. Ne felejtsük el, hogy a szamóca szezonban ajánlatos gondolni a télre: ha fel akarjuk tölteni a kamrát, mélyhűtőt ebből a vitamindús finomságból, most van itt az ideje. Főzhetünk belőle lekvárt, szörpöt, amelyek ízlés szerint ízesíthetők – például citrommal, mentával. Szép szem szamócákat egészben is lefagyaszthatunk, később tökéletes lesz turmixba, levesbe, vagy épp limonádéba, de tartósíthatjuk szárítással, aszalással, kandírozással is. Bármelyik módszert választjuk, a lényeg, hogy a gyümölcs íze, zamata, illata megmaradjon, hogy a szezon után is élvezhessük.
 
Akár azonnali fogyasztásra, akár télire vesszük a szezon idején nagy mennyiségben áll rendelkezésre hazai termesztésű, friss szamóca, érdemes azt vásárolni. Ha a szamóca mellé közös családi élményt is szeretnénk, akkor keressünk egy „szedd magad” akciót a közelünkben és ott töltsük fel az otthoni szamóca-készleteinket!
 
A pandémiás helyzet még jobban felhívja a figyelmet arra, milyen fontos az egészségünk és arra is emlékeztet, hogy táplálkozásunkkal milyen sokat tehetünk érte. Megfelelő mennyiségű friss zöldség és gyümölcs napi fogyasztásával erősíthetjük immunrendszerünket és javulhat ellenállóképességünk. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Európai Unió közös edukációs programja, az Európai Friss Kalandok immár harmadik éve népszerűsíti hazánkban a zöldség- és gyümölcsfogyasztást, elsősorban a kisgyermekes családok és a gyerekek körében.
 

https://www.frutti-veggi.hu


 


Háttérinformáció:
 
Az INTERFEL 1976-ban létrehozott francia zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet, amely a frisszöldség- és gyümölcságazat szereplőit, szakértőit fogja össze, képviseli az érdekeiket a termeléstől kezdve egészen az értékesítésig. A szakmaközi szervezet célja, hogy párbeszédet folytasson a különböző ágazatok között, illetve népszerűsítse a frisszöldség- és gyümölcsfogyasztást valamint felhívja az emberek figyelmét a változatos és kiegyensúlyozott étrend fontosságára, köztük a zöldség- és gyümölcsfogyasztásra. 
 
A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA 2013 tavaszán alapított, kötelező tagsággal rendelkező szervezet. A köztestület tagja valamennyi mezőgazdasági, élelmiszeripari és vidékfejlesztési tevékenységet folytató természetes és jogi személy. A kamara mintegy 400 ezer fős tagsága révén a teljes hazai élelmiszerláncot lefedi, közülük több mint 50 ezren foglalkoznak zöldség- és gyümölcstermeléssel. Rugalmas és szakmailag felkészült szervezetként a NAK az alapítása óta azon dolgozik, hogy lendületet adjon a magyar agráriumnak. Legfontosabb feladata a magyar agrár- és élelmiszerszektor erősítése, a magyar termékek versenyképességének javítása itthon és a nemzetközi piacokon. Vezető szerepet tölt be a nemzeti agrár- és élelmiszer-stratégia alakításában és megvalósításában, továbbá a kormányzat első számú szakmai tárgyalópartnereként széles körű igazgatási és szolgáltatási közfeladatokat lát el.

Kommentek