3 tuti recept, amit magaddal vihetsz a suliba vagy a munkába


SÜTÉS NÉLKÜLI DATOLYÁS-KESUDIÓS GRANOLA BAR
 
Hozzávalók (egy 20x30-as tepsihez – 12-16 szelethez, 3-4 adaghoz)

  • 175g földimogyoróvaj

  • 175g méz

  • 50g vaj

  • 1tk vanília-kivonat

  • só, fahéj, gyömbér

  • 250g zabpehely

  • 50g kesudió

  • 4 nagy szem medjool datolya (kb. 70g)

  • 40g étcsokoládé

  • fekete szezámmag, kókuszreszelék, földi mogyoró, aszalt gyümölcs a tetejére


Elkészítés:
Egy kis lábasban összeforraljuk a mogyoróvajat, a mézet és a vajat – ez lesz a kötőanyagunk. A tűzről lehúzva hozzákeverjük a vanília-kivonatot, a sót, a fahéjat és a gyömbért. Ha van időnk és kedvünk, egy száraz serpenyőben lepiríthatjuk a zabpelyhet is.
A kesudiót egy zárható zacskókba tesszük, és sodrófával durvára törjük. A datolyát kimagozzuk és felaprítjuk. Mindkettőt a mézes masszához keverjük.
Hozzáadjuk a zabpelyhet, és alaposan elkeverjük – ez jó kis alkaredzés! Ha ráérünk, ezen a ponton hagyhatjuk hűlni egy negyed órát, ha nincs, akkor rögtön hozzákeverjük a feldarabolt csokoládét – kicsit ugyan megolvad így a csoki, de ízre ugyanolyan lesz.
Egy 20x30-as tepsit sütőpapírral kibélelünk. Belelapátoljuk a granolamasszánkat, és amennyire tudjuk, szétegyengetjük. Ügyes trükk, ha egy másik sütőpapírt a tetejére rakunk, és valami kisebb, négyzetes alapú tepsivel /vágódeszkával, vagy spatulával „kivasaljuk”.
A tetejét tetszés szerint díszítjük fekete szezámmal, mogyoróval, kókusszal, aszalt gyümölcsökkel, amiket kicsit belenyomkodunk a már lelapogatott tésztába. Egy-két órára hűtőbe tesszük, hogy jól megdermedjen, majd felszeleteljük.
 
Javaslat: A finomság mellé jól eshet egy gyümölcsös, növényi alapú ital, mint például egy 2,5 dl-es AdeZ Káprázatos Kókusz gyümölcsökkel, amely természetes módon laktózmentes és B – vitaminokat is tartalmaz.
 


SAJTOS-TÚRÓS GRAHAM TALLÉR SZELETELT MANDULÁVAL MEGSZÓRVA
 
Hozzávalók:
Tésztához: 

  • 25 dkg túró

  • 15 dkg vaj

  • 10 dkg sajtkrém

  • 5 dkg ementáli sajt reszelve

  • 1 kk só

  • 2 ek tejföl

  • 25 dkg graham-liszt

  • 1 kk sütőpor


Tetejére:

  • 2 tojás a lekenéshez

  • 20 dkg szeletelt mandula

  • 20 dkg reszelt ementáli


Elkészítés
A tésztához valókat összegyúrjuk, és fóliába csomagolva kicsit hűtőben pihentetjük.
A pihentetett tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk 3-4 mm vékonyra, és nagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejét megkenjük tojással és megszórjuk mandulával és reszelt sajttal. 
170 fokra előmelegített sütőben légkeverésen, 18-20 perc alatt megsütjük.
 
Javaslat: A graham tallér remek tízórai lehet, ami mellé jól csúszhat egy finom gyümölcslé, mint például egy pohár Cappy 100% Almalé, vagy a többféle gyümölcsből készülő, 2 dl-es Cappy Smoothie-k valamelyike. 
 


FRISSÍTŐ FÜSTÖLT LAZACOS WRAP CITROMOS-KAPROS JOGHURTTAL
 
Hozzávalók (2 wraphez)

  • 2 db teljes kiőrlésű tortilla lap

  • 1 db érett avokádó

  • 2 marék madársaláta

  • 1/3 kígyóuborka

  • fél lilahagyma

  • 100g füstölt lazac

  • 1 marék bio csírakeverék


Az öntethez:

  • 2 dl görög joghurt

  • fél bio citrom

  • 2 gerezd fokhagyma

  • fél csokor kapor


  • bors


Elkészítés:
A szószhoz a görög joghurtba reszeljük a fél bio citrom héját, belenyomjuk a két gerezd fokhagymát, majd jöhet a felaprított kapor és végül sózzuk-borsozzuk. Hűtőben pihentetjük, míg a többi alapanyaggal elkészülünk. 
Felaprítjuk a zöldségeket: az avokádót vékony szeletekre vágjuk, az uborkát felkarikázzuk, végül a lilahagymát apró kockákra vágjuk. 
Egy száraz serpenyőt felhevítünk és az enyhén benedvesített tortilla lapokat megpirítjuk. 
Összeállítjuk a wrapet: a tortilla lapot megkenjük a citromos-kapros szósszal, majd a lap alsó harmadára halmozunk egy marék madársalátát, a felkarikázott uborkák és az avokádószeletek felét, és megszórjuk a lilahagymával. Ráhajtogatjuk a lazacszeletek felét, végül egy fél marék csírakeverékkel zárjuk a sort. A tortilla lap két oldalát behajtjuk, majd egy határozott mozdulattal feltekerjük. 
Sütőpapírba csomagoljuk, és körbetekerjük egy kendermadzaggal. Félbevágva fogyasztjuk!
 
Javaslat: Akár tízóraira, akár uzsonnára, egy ilyen finomság mellé jó italpárosítás lehet egy frissítő gyümölcslé, mint pédául a  Cappy+ citrus juice mix ital.
 

Kommentek