Űzd ki a lakásodból a cigarettafüstöt!

Tegnap nálad volt a buli, és persze, hogy dohányoztak a barinők. Persze csak kint az erkélyen, de a füst mégis beszivárgott a lakásba. Másnap reggel is érezni a dohány átható, kesernyés illatát. Hogyan lehet megszabadulni tőle? Béli Mónika aromaterapeutával beszélgettünk, aki a diffúzorokra esküszik.

Mik azok az aroma diffúzorok?
 
Az aroma diffúzorok olyan okos szerkezetek, melyek képesek az illóolajokat a levegőbe porlasztani, így azok belélegezhetővé válnak. Tehát egy illóolaj párologtató szerkezetről van tulajdonképpen szó. Léteznek vízzel működő ultrahangos, vagy száraz diffúzorok is. Az előbbiek az ultrahang segítségével a vizet és az abba cseppentett illóolajokat apró molekulákra bontják és a légtérbe juttatják. Így a helyiségben nem csak az illóolajok fejtik ki jótékony hatásukat, de a vízgőz a száraz levegőt is nedvesíti, mely igen nagy előny a téli, fűtési időszakban. A helyiség nagyságától, illetve a diffúzor teljesítményétől függően adagoljuk az illóolajat a diffúzor tartályába. Egy átlagos szoba esetében ez 5-8 cseppet jelent az adott illóolaj keverékből. A diffúzort használjuk 20-30 percen keresztül napjában akár többször is.
 
Az aromamécses nem jó megoldás?
 
Léteznek a nagyon hangulatos, ám tűzveszélyes aroma mécsesek, melyek egy gyertya lángjának erejével melegítik fel a mécses feletti tartály vizét, melybe az illóolajat szokták cseppenteni. Ezzel két baj is van. Az egyik, hogy az illóolajok érintkezve a felforrósodott kerámia szélével megégnek. Az illóolajok ugyanis rendkívül érzékeny vegyületek, melyek hő hatására átalakulhatnak, akár toxikus vegyületekké is, és nem képesek már jótékony, akár terápiás hatásukat éreztetni. A másik gond az aroma mécsesekkel az, hogy rendkívül tűzveszélyesek. Ha a tartályból elpárolog a víz, az elrepedhet, az illóolajok pedig köztudottan gyúlékony vegyületek, így könnyen és gyorsan tüzet okozhatnak. Drámai is lehet a helyzet, ha az aromamécsest például a gyerekszobában alkalmazzák. Ezzel ellentétben az ultrahangos diffúzorok hőhatás nélkül, teljesen biztonságos módon juttatják az illóolajat a légtérbe.
 


 
Mit csepegtethetünk a diffúzorba, hogy finom illat legyen a lakásban?
 
Többféle illatanyag közül választhatunk. Alkalmazhatunk magas minőségű terápiás tulajdonságú illóolajokat, természetes keverékeket, vagy akár szintetikusan előállított parfümolajakat, amelyek nem növényi kivonatok, de a hangulatunkat és érzelmeinket ugyanúgy befolyásolják, mint a természetes összetevők. Ez utóbbiak igen különleges illatok szinergiái, melyek természetes kivonatát sajnos nem tudjuk megvásárolni, hiszen, a világon is csak egy-egy luxus parfümház engedheti ezt meg magának. Ilyen például az Oszmantusz virág olaja, amelyet a keleti nemesség parfümjéhez kevernek, vagy említhetném még a Dél-Kelet Ázsiából származó méregdrága Oud olajat is, amelyet folyékony aranynak is neveznek. De rendkívüli illatokat varázsolhatunk a hálószobánkba például az ismertebb Jázminnal, ylang-ylang-gal, frangipanival, és a nerolival is.
 
Mit javasolsz, hogyan lehet semlegesíteni a cigifüstöt?
 
A cigaretta füstje masszív szag, mely beívódhat a bútorokba, a szövetekbe, a ruhákba, és kellemetlen, savanyú illatával tolakodó is lehet azok számára, akik nem dohányoznak, de azon dohányosok számára is, akik szeretik a finom illatokat.
 
Van konkrét működő recepted?
 
Én személy szerint nem dohányzom, ám a barátnőm igen. Neki készítettem az alábbi keveréket, mely bizton állíthatom, hogy működik. Keverjük össze az alábbi keveréket egy sötét üvegcsébe, amit aztán dátumozunk és feliratozunk, majd a keverékből 5-8 cseppet használjunk a diffúzor vízzel telt tartályában.
 
7 csepp indiai citromfű (Cymbopogon citratus)
7 csepp pacsuli (Pogostemon cablin)
2 csepp borsmenta (Mentha piperita)
5 csepp Eucalyptus globulus
 
Hol lehet beszerezni az aromadiffúzorokat?
 
Az interneten több helyen is árulnak aroma diffúzorokat. Érdemes tájékozódni, és a vásárlás előtt átgondolni, hogy melyik helyiségben fogjuk a szerkezetet használni, és milyen gyakran. A Made by Zen diffúzorok nem csak diszkréten elegánsak, és túlzás nélkül a lakásunk díszei, de szabadalmaztatott automata kikapcsolóval vannak ellátva, mely érzékeli, ha a vízmennyisége a szükséges szint alá csökken, így használatuk kisgyermekes háztartásokban és háziállatok mellett is abszolút biztonságos. Tehát a kérdésre válaszolva a www.aromadiffuzorok.hu, vagy a www.madebyzen.hu oldalakon is kiválaszthatjuk a nekünk megfelelő aroma diffúzort, mégpedig igen széles választékban, a teljesség igénye nélkül, vannak bambuszból, üvegből, vagy éppen kézzel készült kerámiából, tölgyfából is, minden enteriőrnek megfelelően, sőt itt találhatunk illóolajokat, és parfümolaj keverékeket egyaránt.
 

Még több információ, illóolaj, parfümolaj és aroma diffúzor: www.aromadiffuzorok.hu

Kommentek