Úton az álomterasz felé


Ahogy nő a napsütéses órák száma, úgy ábrándozunk el egyre többet azon, milyen jó is lenne, ha balkonunkra vagy kertünkbe egy elegáns teraszajtón keresztül vezetne az út. Az ideális kialakításhoz ugyanakkor fontos figyelembe vennünk a belső tér adottságait, a használat gyakoriságát, valamint egyéni igényeinket. A műanyag nyílászáró profilokat gyártó Inoutic cég tanácsait követve könnyen rátalálhatunk a számunkra megfelelő típusra.


Merjünk nagyot álmodni


Egy nagyméretű üvegajtó nem csak egybenyitja a külső és belső teret, de egész évben világossá és tágassá teszi otthonunkat. Ezért, ha lehetőségünk van rá, érdemes minél nagyobb üvegfelületet megvalósítani. Szerencsére ma már hazánkban is rendelhetők extra méretek, például az Inoutic cég műanyag profiljaiból akár 2,6m belmagasságú és 6m szélességű emelő-toló teraszajtó is kialakítható.


Gondoljunk a fűtésszámlára


A ragyogó napsütést látva könnyen megfeledkezhetünk arról, hogy a rossz idő beköszöntével a nagy üvegfelületek jelentősen növelhetik fűtési költségeinket. Hogy ezt elkerüljük, érdemes fokozottan hőszigetelt profilt és üveget választani.


Ha szűkös a keret


Amennyiben álmaink teraszajtajától csak a költségvetésünk választ el, akkor se csüggedjünk! Kisebb üvegfelületek esetén választhatunk bukó-toló ajtót. Bár mozgatása nagyvonalú társaihoz képest kicsit nehézkesebb, ám kárpótol bennünket a kedvezőbb árfekvés, valamint, hogy az eltolható ajtószárny szellőző állásba is kibuktatható.


Hogy fél kezünk maradjon a salátástálnak is


Ha tavasztól őszig élénk családi, illetve társasági életet szeretnénk élni a jó levegőn, mindenképp olyan teraszajtót válasszunk, amit egyszerűen nyithatunk és zárhatunk. Ilyen például az emelő-toló ajtó, ami nagy súlya ellenére akár fél kézzel is működtethető, és igény szerint távirányítással is kiegészíthető. Így akár a kinti grillezés során is kényelmesen ki- és bepakolhatunk minden szükséges kelléket.Senkit se zárjunk ki az élményből


Ha újdonsült teraszajtónkon a babakocsit is könnyedén ki szeretnénk tolni, illetve, ha idős vagy mozgáskorlátozott személy van a családban, akkor is van megoldás! Válasszunk akadálymentes küszöböt, ami az aljzatba van süllyesztve, így nem jelent többé nehézséget kijutni a szabadba.


Fejezzük ki a személyiségünket


Sokan rengeteg időt szánunk a bútorok és a kiegészítők színének kiválasztására a tökéletes összhang érdekében – miért ne tennénk ugyanezt a teraszajtónk esetében? Akár a hagyományos, akár a modern, letisztult megjelenést kedveljük, a legnagyobb profilgyártók kínálatában számtalan lehetőség közül választhatunk. Például az Inoutic csak a szürke színből 13 különböző árnyalatot kínál.


Megfontoltan válasszunk alapanyagot


Gyakori dilemma, hogy a teraszajtó fából, műanyagból, esetleg alumíniumból készüljön-e. A fa szép, természetes alapanyag, ám rendszeres karbantartást igényel, és viszonylag magas árfekvésű. Az alumínium modern megjelenésű, ugyanakkor kimondottan drága. A műanyag nagyon jól hőszigetel, és kíméli pénztárcánkat. Ma már esztétikai szempontból sem feltétlenül jelent kompromisszumot, ha például faerezetű vagy fémhatású kivitelben választjuk.


+1 tipp


Mivel egy teraszajtó hosszú távú befektetés a lakástulajdonosok számára, már a tervezési fázisban érdemes felkeresni egy szakembert. Így biztosak lehetünk benne, hogy a számunkra leginkább megfelelő nyitásmódú, hőszigetelésű, formájú és stílusú szerkezetet választjuk, és még a pénztárcánkhoz is szabhatjuk.

Kommentek