Tedd le a kocsit és gyalogolj!

Én imádom a gyermekemet gyalog óvodába vinni, mert kézenfogva sétálhatunk, beszélgethetünk, megvitathatjuk az élet nagy dolgait…, az új szerelmet az oviban, a sarkon álldogáló gesztenyeárus ruháját, és odaköszönhetünk miden reggel a „metropolos csajnak”… ( a fiam így nevezte el…)

Amíg kocsival vittem minden nap az nyomta a lelkemet, hogy folyamatosan ártunk a környezetünknek és hatalmasra nő az ökológiai lábnyomunk (mármint a családunknak). Arról nem is beszélve, hogy csak bambán bámultuk a közlekedő tömeget, az autókat, az ébredező, vagy épp megnyugvó várost.
 
De ez már a múlté, most jó a testmozgás, jók a reggeli barkóbák, jó (lenne) persze a friss(ebb) levegő.  És hát vannak trükkös, kiborító camino napok is. Egyik alkalommal az úszás cuccot, következő napon a torna zsákot kell bevinni az oviba. Vagy mi vagyunk a sorosak a héten a friss gyümölcs vásárlásban, tehát nekünk kell bevinni a 2 kg primőr árut…, de van úgy, hogy az ágyneműt és az aznap legyártott ajtódíszt kell hazaegyensúlyozni a villamoson a tömegben. Uramisten, hogy nem találtak még fel egy kistáskákból előrántható, vízálló, ütésálló, gyűrődést bíró kis dobozt, amiben haza lehet szállítani a kicsik aznapi szorgos munkájának termését?! Tehát, ha még ezek is ott vannak a saját jóga cuccod és a két  liter vized mellett, az fix, hogy szükségtelen a karerősítő gyakorlat bármilyen edzésformában. ( Még egy plusz pont a környezettudatos közlekedésnek és a fittségnek.)
 
Mindig kérdés reggelente, hogy a rollerrel összegabalyodott táskákban vágódok-e el először, vagy az uszodás hátizsák akad fenn egy korláton. Mégis mindezek ellenére mi még tömegközlekedünk, és jót nevetünk, ha látunk hasonlóan bolond anyukát/apukát, aki nem egy, (mint én), hanem két gyereket visz a rollerrel, plusz a hátizsákokat. Le a kalappal, ehhez még fejlődnünk kell, gyerekszámban, meg ügyességben is.
 
A budapestieknek, illetve a belvárosiaknak illene már végre megtanulniuk, hogy van, létezik közösségi közlekedés is, ami igaz olyan amilyen, de kevésbé szennyezed a környezeted, ha ezzel közlekedsz az teljesen egyértelmű. Sőt lehet sétálni is! Nem is gondolná az ember, hogy egy-két megállót egyébként milyen hamar le lehet gyalogolni. Főleg ha jó az idő és a madarak csiripelnek neked az Andrássyn, akkor élmény a városban létezni, és büszke zöld tudattal masírozni előre a napsütésben.
 
Tedd le néha a kocsid és menj gyalog egy megállót, ja és ha látsz egy kínjában felnevető nőt a gyerekével, három szatyorral a kezében, az lehet én leszek egy újabb szimpla hétköznap délutánon.

Kommentek