Nagytakarítás? Kiráz a hideg? Válts nézőpontot!

Hogyan tudnál más szemmel nézni a nagytakarításra, hogy ne csak az elvégezendő feladatot lásd magad előtt? Hogyan legyél motivált, ha a rendrakásról, porszívózásról, felmosásról van szó? Lássunk öt használható és elfogadható érvet, hogy a takarítás közben se érezd magad rosszul.

Engedd szabadjára a gondolataid, és lazíts
1- Kelly Lambert amerikai neuro-biológus szerint a tavaszi nagytakarításra egyszerűen szüksége van a szellemünknek, és a lelkünknek is. A házimunka során endorfinok azaz boldogság hormonok szabadulnak fel. Ne tétovázzunk hát, üzenjünk hadat a legpiszkosabb helyeknek is, takarítsuk ki a sütőt, a hűtőszekrényt, ha van kedvünk bevethetünk akár természetes illóolajokat is, vagy öko recepteket citrommal, szódabikarbónával, ecettel. Az internet számlálhatatlanul ontja a jobbnál jobb ötleteket.
 
2- Vedd vissza a kontrollt
Alberto Eiguer francia pszichiáter bebizonyította, hogy létezik összefüggés a fizikai és a pszichológiai rendrakás között. Ha az otthonod rendben van és tiszta, mindez a gondolataidra is igaz lesz. Vigyázz, soha ne akarj mindent egyszerre, különben csak elveszted a kedved, ha nem végzel a sok feladattal. Haladj lépésről lépésre, helyiségről helyiségre. Tervezd meg a takarítást is.
 
Egy átlagos nagytakarításhoz ennyi időre lesz szükséged:
15m²- 2h00 óra
35m²- 2h30 óra
45m²- 3h00 óra
60m²- 3h30 óra
75m²- 4h30 óra
90m²- 5h00 óra
 
3- Engedd be a napsugarakat az életedbe
A napfénynek számtalan pozitív hatása van az emberi pszichére, arról nem is beszélve, hogy hozzájárul a D vitamin termelődéséhez is. Használd ki tehát okosan a nap sugarainak éltető erejét, és tárd ki az ablakokat. Teregess a szabadban, jót tesz egy kis mozgás neked is, a ruhák pedig összehasonlíthatatlanul jobb illatúak lesznek, arról nem is beszélve, hogy elpusztulnak a szálakon tanyázó gombák, baktériumok, atkák stb.
 
4- Javíthatsz az alvásod minőségén a takarítással
Tudhat, hogy több mint 400 ezer atkával alszol nap, mint nap egy ágyban? Szeretik a sötét helyeket, kedvenc tanyájuk a matracod, a párnád, minél porosabb, annál jobb. Ha csak teheted, tehát szellőztesd ki naponta az ágyneműdet a napon, sőt ott is hagyd megszáradni. A napsugarak biztosan megölik a parazitákat egytől egyig. Próbáld meg portalanítani a lakást, és ne felejtsd ki a plafont és a lámpákat sem.
 
Akár le is fogyhatsz
Egy brit tanulmány szerint, melyet a háztartási kisgépeket forgalmazó cég szorgalmazott, a lakás takarítása éppen olyan hatékony „sport”, mint a gyaloglás, vagy egy has-comb sorozat. A tudósok bizonyították, hogy egy tíz perces ablakpucolással közel 35 kalóriát égetünk el. A nagyobb hatás érdekében adjuk bele apait, anyait, és végezzük „izomból” a porszívózást, vagy akár a felmosást, szorítsuk össze a fenekünket, ha guggolunk, tartsuk kontrakcióban a hasizmunkat, miközben port törlünk. Törekedjünk arra, hogy mindig egyenes derékkel és gerinccel emeljünk, és ne hajoljunk, hajlongjunk. Végül mindig két kézzel emeljünk nagyobb súlyt, mondjuk a porszívót, így nem terheljük feleslegesen testünk egyik oldalát sem.

Kommentek