Mediterrán otthonok: Irány Horvátország

Fantasztikus éghajlat, gyönyörű tengerpart, gazdag történelem, és változatos kultúra. Ezt nyújtja a Földközi-tenger, mely Európa, Afrika és Ázsia határainál 45.000 kilométeres szakaszon húzódik, és a világ turistáinak csaknem egyharmadát vonzza. A Spektrum Home „Mediterrán otthonok” című hatrészes sorozata most ezt a vidéket mutatja be közelebbről, nekünk pedig azonnal kedvünk támad bepakolni a bőröndbe és útnak indulni. 

A műsorban olyan helyeket is láthatunk, amit mi, magyarok különösen kedvelünk. Ez pedig nem más, mint Horvátország. Az a Horvátország, amit a közel harminc évvel ezelőtti háború szinte teljesen szétzilált. Ezekre az időkre már csak a golyó lyuggatta házfalak emlékeztetnek, mára azonban a térség turisztikai célponttá alakult, különösen Dalmácia sziklás partjai és szomszédos szigetei. 
 
Elsőként a Brač szigetén található Pučišća városába érkezünk, mely híres kiváló minőségű, fehér épületeinek tisztaságáról és a szigeten kitermelt kövekről. Ékes példája ennek Villa Tiha, ami szemkápráztatóan fehér kőből készült és külön érdekessége, hogy egy sziklafalban található. 
 A műsorvezető Charlie, mielőtt elhagyná Brač szigetét, meglátogatja a híres Pucišca kőműves iskolát, hogy megtudja, hogyan adják tovább a helyi kőműves hagyományokat a soron következő generációnak. Meglepetésére rengeteg fiatal lánnyal találkozik, ami azért meglepő, mert ezeket a munkákat korábban leginkább férfiak végezték. 
 
Charlie ezt követően Vis szigetére utazik, ami éveken át katonai bázisként üzemelt, mára azonban a világ minden tájáról érkeznek látogatók nem csak üdülni, hanem élni és dolgozni. Vis korábban egy trófea volt a területet megszállók számára, akik egyedülálló építészeti védjegyüket is letették a szigeten. A helyszínen egy igazi „túlélőt”, egy elegáns palotát is felfedezhetünk, melyet még a velenceiek építettek a XVI. században. Itt találkozik a műsorvezető Yorkshire-i Craiggel és a walesi feleségével, Xaniával, akik tanárként dolgoztak, végül ottani életüket feladva egy kalandnyaralásos üzletet indítottak Rukavac városában. Találkozójuk alkalmával Charlie kajakozik is egyet a lenyűgöző Stiniva öbölbe, melyet méltán emlegetnek Európa egyik legszebb strandjaként.
 Végül a szárazföld felé indulunk és Splitben kötünk ki, ahol egy római kori romot fedezhetünk fel - egy óriási palotát, amelyet még Diocletianus császár építtetett nyugdíjas otthonként és mára a város szívének számít.
 
„Mediterrán otthonok” minden szombaton és vasárnap 18:00-kor a Spektrum Home műsorán.
 
2019. június 01. (szombat)
06:00
I / 1. rész (Spektrum Home)
18:00
I / 2. rész (Spektrum Home)
2019. június 02. (vasárnap)
06:00
I / 2. rész (Spektrum Home)
18:00
I / 3. rész (Spektrum Home)
 


Kommentek