Kiderült mi bosszantja legjobban a magyarokat otthonukban

A magyarok szeretik, ha rend és tisztaság van körülöttük és otthonukban, a padlón heverő zsebkendő, a széthagyott zoknik és a poros asztal azonnal felborítja az idillt. A magyarok fele élvezi a takarítást. Koszos és ragacsos padló, szanaszét heverő ruhadarabok, kibontott chipses zacskó a kanapén vagy épp állatszőr a szőnyegen vagy a bútorokon – ezt tolerálja a legkevésbé a legtöbb magyar az otthonában. 

Az IKEA legfrissebb felmérésében az emberek takarítási, rendtartási szokásait és a rendetlenséghez való viszonyukat mérte fel kvalitatív és kvantitatív kutatási módszerekkel a Magyarország-Csehország-Szlovákia régióban.
 
Tiszta udvar, rendes ház
A magyar lakosságra általánosan jellemző, hogy az otthon tisztán a legkedvesebb számára, a takarítással töltött időt pedig inkább kellemes időtöltésnek éli meg, mint szükséges rossznak. A válaszadók fele (49 százalék) bevallottan élvezi a takarítást, mindösszesen 32 százalék mondja azt, hogy az otthona rendberakása csupán esztétikai és higiéniai célokat szolgál, és nem érzelmi indíttatásból tesz rendet. A három legmeghatározóbb érzés a rendetlenség kapcsán a düh, a frusztráció, és a csalódottság, melyet amiatt érzünk, hogy partnerünk, családtagunk nem foglalkozik kellőképp a rendrakással.
A megkérdezettek 51 százaléka rendszeresen takarít, és nem várja meg, amíg a rendetlenség már elviselhetetlen lesz. A rendetlenség meglehetősen sokakat frusztrál, a megkérdezettek 68 százaléka nem tűri el a kuplerájt a környezetében. A válaszadók 35 százaléka vallotta: nem fekszik le nyugodtan, ha nincs teljesen rend az otthonban. 
 
Frusztrációk és az elfogadható rendetlenség
Az IKEA által a témában végzett kvalitatív kutatás szerint a magyarok kétféle rendetlenséget különböztetnek meg. Az egyik az úgynevezett elfogadható, mindennapi rendetlenség. Ez általában egy-egy nem a rendeltetés szerinti helyén pihenő ruhadarabot, tányért vagy poharat, esetleg egy elhagyott mobiltelefont vagy gyerekjátékot jelent.
A nem tolerálható rendetlenség a mosatlannal telepakolt mosogató, a koszos és poros bútorok, az állatszőr, a morzsák és a szanaszét hagyott ruhák. A magyar válaszadók szerint, ha por van az otthonukban, akkor rendetlenség is felütötte a fejét. A legbosszantóbb dolgok a magyarok számára sorrendben: (1) a koszos, ragacsos padló, (2) a koszos, használt zsebkendő, (3) a széthagyott zoknik, (4) a koszos edények a konyhapulton, (5) a koszos asztal, (6) a koszos edények a mosogatóban, (7) a házikedvenc szőre a kanapén.
 
Munkamegosztás a családban
A magyar háztartásokban jellemzően a nők veszik komolyabban az otthonuk rendben tartását, derül ki az IKEA kvalitatív kutatási eredményeiből. A felmérés arra is rámutat, hogy az egyes helyiségeknek külön gazdájuk van, amikor rendrakásról van szó. A nők a konyhát és a fürdőszobát teszik rendbe, a férfiak a nappalival foglalatoskodnak, míg a gyerekek feladata a saját szobájuk kitakarítása, vagy épp az edények elmosogatása.

Kommentek