Hogyan újítsuk fel bútorainkat?

Ha meguntad, ha eltörött, ha már nem illik a nappaliba, akkor sem ok mindez arra, hogy kidobd, és újat vásárolj. Inkább fogj hozzá, csiszolj, fess, és húzz rá vidám színű, vagány kárpitot. A töredékébe kerül anyagilag, te pedig közben kikapcsolhatsz, felfoghatod egyfajta meditációként, vagy egy új hobbiként. A DIY (Do It Yourselfâ??csináld magad) mozgalma egyre hódít. Összefoglaltuk lépésről lépésre hogyan fogj hozzá, illetve pár klassz ötlettel is szolgálunk, ha a bútoraidat szeretnéd felújítani.

 

Lépésről lépésre

A bútorok felújítása leginkább kreativitást, és egy kis időt igényel, ám az eredmény magáért beszél. Amikor olyan bútorokkal vesszük körbe magunkat lakásunkban, melyekre jól esik ránézni, mert szemet gyönyörködtetőek, mert a saját kezünk munkája, akkor az igazi feltöltődést ad számunkra. Nem beszélve arról, hogy a bútoraink saját kezűleg való felújítása sokkal kevesebb pénzbe kerül, mint újat vásárolni, és környezettudatosabb megoldás is egyben. Lássuk csak a bútorfelújítás menetét lépésről lépésre.

Tisztítás

Az első lépés az adott bútor tisztítása, és előkészítése a felújításra. Ez először egy száraz törölgetést jelent, szinte átsimogatjuk az egész bútort, ilyenkor van idő arra, hogy át is nézzük, hiányzik-e valami róla, esetleg megrepedt-e valahol, szükséges-e a javítás. A zsírosabb, koszosabb bútorok esetében, ha például a pincében, padláson porosodott valahol az adott bútor, érdemes nedves zsíroldó szerrel átkenni a felületeket, és megtisztítani a kosztól. Ez az a fázis, amikor a bútort a lehető legkisebb darabjaira kell szétszedni a további munkához.

Egészen a nyers fáig

Mielőtt nekikezdenénk ennek a műveletnek, érdemes egy jó nagy fóliát szétteríteni, hiszen a munka kosszal jár. Az sem hátrány, ha a helyiség szellőztethető ahol dolgozunk, hiszen a lakk, és egyéb festékrétegek eltávolítására bizony maró anyagokat, vegyszereket is használnunk kell bizonyos esetekben. Így ne felejtsünk el gumikesztyűt húzni, védőszemüveget használni. A lakkozott, festett bútorok felületéről a legegyszerűbben kromofág nevű anyaggal szedhetjük le a régi lakkot, festéket. Miután felvittük a felületre, pár perc után ráncosodni, hólyagosodni kezd a régi anyag, ezt spaklival tudjuk eltávolítani. Ha túl vastag a lakk, a festék, akkor többször is meg kell ismételni a műveletet.

Csiszolás

Miután levarázsoltuk az adott bútorról a régebbi felületkezelő anyagokat, töröljük át egy nedves ronggyal, majd kezdődhet is a csiszolás. Érdemes először egy durvább, majd egy finomabb felületű csiszolópapírral végigmenni az összes felületen. Ha lehet, akkor az adott bútort darabjaira is szedhetjük, szekrények esetében érdemes az ajtót levenni, így nem csak könnyebben haladhatunk, de biztos, hogy nem maradnak ki apró felületek a csiszolásból.

Festés

A festéshez használjunk alapozót, majd fedő festéket, mely utóbbit több rétegben is a felületre fel kell vinni. A festések között finom szemcséjű csiszolópapírral kell a felületet simává tenni. A legtökéletesebb megoldást a festékszóróval érhetünk el.

Előkezelés nélkül is lehet festeni?

Igen! Persze a por és zsírtalanítást itt is el kell végezni! Léteznek azonban olyan festékek is, melyekkel régies, antik hatást érhetünk el, és nem is kell csiszolni, vagy az eredeti felületet eltávolítani, kezelni. Ez nem más, mint a krétafesték, mely többféle felületre – fa, laminált, kerámia, fém - is jól tapad, használható és fed, sőt több színt is kenhetünk egymás alá és vízzel lehet hígítani.

Extra tippek

A díszítéshez használhatunk dekorfóliákat, festő sablonokat, hagyatkozhatunk a saját kézügyességünkre és festhetünk is, ám decoupage módszerrel, régi maradék tapétával is nagyon ötletes megoldások születhetnek.

Kommentek