Ezért éri meg felújítani a bútorainkat

A fogyasztói társadalomban mindenhol azt hangsúlyozzák, hogy ha elromlott, ha meguntuk, akkor vegyünk egy másikat. Miért éri meg mégis csiszolni, lakkozni, átfesteni, újjá varázsolni a régi bútorainkat, használati tárgyainkat ahelyett, hogy rögtön a boltba rohannánk? Tippek és érvek egy helyen, a DIY bútorfelújítás mellett.

 

Vidámabb, kreatívabb, olcsóbb

Manapság már hazánkban is egyre népszerűbbé válik a DIY (Do iI Yourself – csináld magad) mozgalom, azon belül is a bútorfelújítás. Hiába, a régi akár ötven éves bútorok még minőségi anyagokból készültek, leginkább fából. Igaz, stílusukban már nem a mai kort idézik, de ezen könnyen segíthetünk egy új kárpittal, érdekes, vagy éppen vidám hatású, mintájú szövetekkel, új bolondos színekkel. A DIY bútorfelújítás nem csak sokkal olcsóbb, kreatívabb, de környezettudatosabb megoldás is, mint újat vásárolni.

Éljen az egyediség!

Egy szekrényt elég csupán lecsiszolni, és újra festeni ahhoz, hogy régi színeiben csilloghasson, vagy éppen ellenkezőleg átalakuljon, és megfiatalodjon. Ma már sablonokkal ügyes kis mintákat festhetünk az előlapokra, és csak a helyiség többi bútorának színe és stílusa szab határt majd fantáziánknak. Egyedi, saját készítésű, vagy két kezünkkel felújított, átalakított teljesen egyedi bútorok között élni feltöltődést jelent a szürke mindennapokban, olyan öröm érzést, hogy jó hazatérni, jó otthon lenni.

Biztonságosabb és kifizetődőbb

A megszokott régi bútoraink valószínűleg illenek a lakásunkba, pont olyan magasak, vagy szélesek, amekkorára szükségünk van. Az is megeshet, hogy ma már nem is lehetne hasonló stílusú széket vásárolni, vagy éppen négy teljesen újra pedig nincs anyagilag keret. Sokkal biztonságosabb és kifizetődőbb, ha azt az egy széket javítjuk, ragasztjuk, festjük újra, ha azt az egy kanapét kárpitozzuk újra, minthogy az egész nappali bútorzatát kicseréljük. Arról nem is beszélve, hogy akár meg is unhatjuk régi bútorainkat, melyek átfestése töredékébe kerül, mintha egy teljesen újat vásárolnánk.

Környezettudatosabb

Aki csak egy kicsit is a szívén viseli bolygónk sorsát, az először a saját háza táján próbál úgy sepregetni, hogy az elfogadható legyen. Ha mindenki saját maga válna környezetvédővé, akkor úgy talán lenne esélyünk, hogy a Földet az unokáink is élvezni tudják. Egy biztos, sok kicsi sokra megy. Tehát ahelyett, hogy rögvest kidobálnánk a régi széket, csak mert már nem illik az új konyhabútorhoz, vagy mert elrepedt a lába, gyerünk, újítsuk fel! Nem olyan nagy ördöngösség, még azoknak sem, akik azt hitték magukról, hogy kétbalkezesek.

Fedezz fel egy új hobbit!

A bútorok felújítása nem is olyan nehéz, mint gondolnánk. Mindenkinek szüksége van arra, hogy valami szépet alkosson a saját két kezével. Ha ez még hasznos is, az külön öröm, mely büszkeséggel és sikerélménnyel tölt el. Ne habozzunk hát, fedezzünk fel egy új hobbit, még ma! A világhálón rengeteg motiváló, ötletadó képet találhatunk, sőt magyar oldalakon is lépésről lépésre elmagyarázzák a felújítás menetét, annak, aki még kezdő a témában. Aki pedig úgy gondolja, hogy nincs ideje rá, annak azt ajánljuk, mérje le egyszer mennyi üres időt tölt a közösségi oldalak pörgetésével. Pár óra alatt egy egész szekrényt lecsiszolhatunk, és újrafesthetünk! Kalandra fel!

Kommentek