Ezeket az rovarokat utáljuk a legjobban

Egy rovarirtással foglalkozó cég 10.000 embert kérdezett meg, hogy kiderítse, mely rovarok a legkevésbé népszerűek az országban! Kiderült, minden második válaszadó az emberi paraziták valamelyikétől tart a leginkább, amik – úgy tűnik – elárasztanak bennünket.

Az agyhártyagyulladást, és Lyme-kórt terjesztő kullancs, a többgazdás bolha, és az éjszakákat megkeserítő, csalánkiütést, vérzékenységet okozható ágyi poloska a legutálatosabb rovarok, derül ki egy több hónapon keresztül végzett felmérésből.
 
„Elmúltak azok az idők, mikor a csótányok voltak az rovarvilág nagy közellenségei. Az emberből táplálkozó élősködők egyre jobban terjednek az országban, és nincs okunk optimistának lenni. ” – mondta Szigeti Zsolt az Abatox Kft ügyvezető igazgatója.
 
A megkérdezettek 50%-a valamely parazita rovarra adta le a voksát, így az első három helyezést, olyan bogarak szerezték meg, melyek emberi vérrel táplálkozva fejlődnek, és maradnak életben. Ezen élősködők valamelyikével szinte már a legártalmatlanabb hétköznapi szituációban is találkozhatunk, legyen szó kirándulásról, munkába buszozásról, moziról, vagy csak egy jónak ígérkező alvásról.
 
Elárasztják az országot?
 
A szabadban élő kullancsok a folyamatos enyhe téli időjárásnak, valamint a vegyszeres védekezés elmaradásának köszönhetően gond nélkül szaporodnak, és egyre inkább érik el a lakókörnyezeteket. „Míg pár évvel ezelőtt a fővárosnak az erdő széli területeiről panaszkodtak kullancsokról, addig mára olyan eset is előfordult, hogy egy belvárosi óvoda udvarán találkoznak vele a gyerekek.” – mondja Szigeti Zsolt.
 
Míg a bolhától nem kell tartani, az ágyi poloska terjedésének annál nehezebb gátat szabni. A felmérés során a megkérdezettek több mint 25%-a, vagyis minden 4. válaszadó az ágyi poloskát tartja a legutálatosabb rovarnak. A szakértők szerint a tájékozatlanság, a szégyenbe burkolózás, a lakóközösségek összefogásának hiánya, és a szigorú biocid szabályozás következtében az ágyi poloska el fogja árasztani az országot.
 
Már csak a büdös bogár okozhat nagyobb gondot
 
A lista legvégén a szavazatok alig 3%-át begyűjtve a legyek találhatóak, és 723 vokssal csupán utolsó előtti helyet érték el a darazsak is, alig lemaradva a csótányok mögött. A 6. helyet a pókok szerezték, ami különösen meglepő, mert az pókoktól való félelmet az egyik leggyakoribb fóbiák közé sorolják.
 
A koratavasszal, és késő ősszel inváziószerűen megjelenő büdös bogarakra idén is nagy számban lehet számítani. „Bár a 10.000 megkérdezett közül kevesebb mint 1000-en tartották a címeres poloskákat a legelviselhetetlenebb rovarnak, ezek a bogarak még sok gondot fognak okozni az elkövetkezendő években, mind a mezőgazdaságban, mind a hétköznapokban.„ – mondja Szigeti Zsolt.
 
A TOP5 helyezett:
 
5. Büdös bogár:
Bár a szeptember másról sem szól, mint a hideg elől menekülő büdös bogarakról, ezek a hazánkba bevándorolt címeres-poloskafélék csak az ötödik helyet érték el. Invazív fajokról lévén szó az elmúlt években rendkívül elszaporodottak. Természetes ellenségük nincs, és a magyar klíma mellett tökéletesen jól érzik magukat.
 
4. Hangya:
Ezek az apró intelligens állatok a negyedik helyen végeztek ezen a kevésbé előkelő listán. A házi hangya, gyepi hangya, és a vöröses színű fáraóhangya tavasztól őszig gyakori látogatói a családi házaknak, és lakásoknak, ahová elsősorban élelem után kutatva kerülnek be. A tavaszi nászrepülési időszakban sokszor szárnyas hangyák milliói feketíthetik be az eget, hogy egymással párosodjanak.
 
3. Bolha:
Az első, de nem egyetlen vérszívó, ami dobogós helyezést ért el. A bolha elsősorban háziállatokkal rendelkező háztartásban a gyakori. Csípése jellemzően az alsó lábszárakon jelenik meg, de akár comb magasságban is szúrhat. A csípés helye rendkívül viszket. Több napon át, ami az elvakarást követően könnyen be is gyulladhat. A rovarok világában nemcsak a leggyűlöltebbek listáján van dobogós helye, hanem a legjobb ugrókén is.
 
2. Kullancs:
Az egyik legveszélyesebb tömegesen előforduló állat, ami valójában nem sorolható a rovarok közé. A bolhához hasonlóan ez is egy ektoparazita (élősködő) élőlény, ami olyan betegségeket terjeszt, mint a Lyme-kór, vagy az agyhártyagyulladás. A tévhitekkel ellentétben nem magasról ugrik az emberre. A nyirkos, árnyékos területet kedveli, amit az alacsonyabban fekvő területeken jobban megtalál, mint a bokrok, fák napsütötte levelein.
 
1. Ágyi poloska:
A lakótelepek, belvárosi tömbök, szálláshelyek legrettegettebb problémája. A szegénynegyedektől a luxusszállodákig bárhol felbukkanhat. Mivel a magyar háztartások az Európai átlaghoz képest zsúfoltabban, egy ilyen rejtőzködő életmódot folytató rovartól nagyon nehéz megszabadulni. Végső megoldásként sokan választják az elköltözést. Felmondják az albérletet, eladják a lakásukat, csak hogy megszabaduljanak az ágyi poloskáktól.

Kommentek