Ég a gyertya ég, avagy egy kis láng is okozhat nagy bajt!

Ög bizony... és villognak a karácsonyfaizzók, sül a sütemény. Az ember meg kapkod, hogy mindennel kész legyen, hogy mindenkit vendégül lásson és őrizetlenül hagy egy-egy lángot, amiből néha nagyobb baj is lehet.
 

Tegye fel a kezét, aki hallott már olyan történetet, ahol egy apró figyelmetlenség következtében leégett a fél lakás, csatatérré vált a konyha és egy élet munkája vált a lángok martalékává?

Mi idén is találkoztunk jópár ilyen esettel és ezek nem csak városi legendák, közeli ismerőseinkkel történtek meg, nem meglepő módon mostanság.

Hiszen a nagy sürgés-forgásban elfeledkezhetünk a sütőben hagyott libáról, a hangulatfokozás gyanánt meggyújtott gyertyát néha órákra felügyelet nélkül hagyjuk és már meg is van a baj.

Sokkal kézzelfoghatóbb a veszély, mint gondolnánk és bizony bármelyikőnkkel megeshet. A tűz pedig gyorsan terjed és óriási pusztítást végezhet.

„Egy kísérlet alkalmával égő cigarettát helyeztek egy romos épület komplett berendezett szobájában az egyik kárpitozott fotelre. Elindították a stoppert és figyelték mi történik. Hát történt! A 4. perc végére égett a fotel, a 8. percben izzó pokollá változott az egész szoba!”

Percek alatt bekövetkezik tehát a baj, ne kockáztassunk!

Nem véletlenül van figyelmeztetéssel ellátva az alapvetően biztonságos égősor és egy sima mécsest sem szabad akármelyik polca, bármilyen környezetbe beilleszteni. Magára hagyni nyílt lángot pedig szigorúan tilos!

Ha idén még szeretnénk gyönyörködni az adventi koszorúban, vagy bármilyen asztaldíszben, a következő dolgokra különösen figyeljünk:

  • Ellenőrizzük a koszorún elhelyezett gyertyák stabil rögzítését. Ha könnyen mozdítható, vagy le akar dőlni, rögzítsük dróttal.

  • Érdemes alufóliából széles, tölcsér alakú tálcát készíteni a gyertyák alá.

  • A koszorút minden esetben fém tálcán tároljuk.

  • Ne helyezzük el a koszorút éghető anyagokra vagy azok alá. (könyves polc, abrosz, televízió) A gyertya lángja hamar meggyújtja a körülötte, fölötte lévő éghető anyagokat.

Ne hagyjuk el a lakást, ne feküdjünk le aludni, ne hagyjuk őrizet, felügyelet nélkül koszorúnkat, amíg gyertyák égnek rajta!

Ha a fán vagy a fa mellett gyújtunk lángot:

A viaszgyertya használatát mellőzzük a karácsonyfán! A csillagszórókat kellő körültekintéssel helyezzük el, ne érjen a tűlevelekhez, díszekhez! Körülbelül egy hét után egyáltalán ne használjunk nyílt lángot a fán!

A karácsonyfa elhelyezésénél gondoljunk arra is, hogy egy kritikus helyzetben a tűz merre és hogyan tud tovább terjedni, illetve milyen menekülési lehetőségünk van.

Mi van akkor, ha megtörténik a baj? Tudunk mivel oltani?

Fontos lépés a tűzoltásra alkalmas eszközök beszerzése!

(Tűzoltó készülék, tűzoltó pokróc, szénsavas, palackozott italok. E két utóbbi talán minden háztartásban előfordul, érdemes ezekből egy-két darabot tudatosan tűzoltási célra előkészíteni egy biztonságos, jól elérhető helyen.)

Ha lángra kap valami, cselekedjünk azonnal és a családban készítsünk fel mindenkit erre a lehetőségre is. Jó, ha legkisebbek is tudják, hogy mi a teendő baj esetén.

Ha kigyullad a karácsonyfa, ne fújkáljuk, legyezgessük, azzal csak szítjuk a lángokat! Borítsuk le és dobjunk rá egy vagy két szétnyitott pokrócot!

(Ezért fontos, hogy két-három méteres körzetben ne legyen éghető bútor, függöny, stb. A szétnyitva rádobott pokróc megfojtja, illetve nem engedi továbbterjedni a lángokat! Ezután már olthatjuk tűzoltó készülékkel vagy más módon, de ne felejtsük el az izzósort sem áramtalanítani.)

Szilveszter környékén a csillagszórókkal, a petárdákkal gyűlhet meg a bajunk. Az utcán ünneplő emberek akár a mi erkélyünkre is veszélyesek lehetnek. Ezért ürítsük ki az erkélyünket és távolítsuk el onnan az éghető anyagokat. Ezt főleg olyankor érdemes megtenni, ha az ünnepek alatt több napra elutazunk. Ilyenkor emellett áramtalanítsuk a lakást, vagy ha a hűtőgép miatt ezt nem akarjuk, legalább húzzunk ki minden elektromos készüléket a konnektorokból. Lakáskulcsunkból pedig hagyjunk egy példányt egy olyan szomszédunknál, akivel jóban vagyunk.

A legfontosabb tehát, hogy mindig számoljunk a veszéllyel, hogy ne lankadjon a figyelmünk ilyenkor sem, és a lakásban elhelyezett oltásra alkalmas készülékkel szerelkezzünk fel!

Egy poroltó pár ezer forintba kerül, de az egész lakásunkat megmentheti egy nem várt baleset után...

A TűZOLTÓSÁG SEGÉLYKÉRő SZÁMA:

105

Biztonságos ünnepeket kívánunk!

Forrás: http://www.langlovagok.hu

Kommentek