Az alkotó energia nyomában – a Kalap utcában jártunk

Az alkotásnak a titkára voltunk kíváncsiak, és meg sem álltunk Paksig, hogy az alkotó energiát is közelebbről megismerhessük.

 

Exupéry, a nagy író azt mondta, minden alkotás szavakkal kifejezhetetlen valami. Fényes Alíz szerint az alkotás öröme a legtisztább, legőszintébb öröm. Várnai Zseni József Attila-díjas költő versében bíztatja olvasóját az alkotásra:

Csak élni, élni emberek! / Időnk oly gyorsan elpereg, / egy perc csupán az élet... / de ez a perc lehet csodás / teremtő munka, alkotás, / amely megőriz téged.”

Ennek a biztatásnak és magának az alkotásnak a titkára voltunk kíváncsiak, és meg sem álltunk Paksig, hogy az alkotást és alkotó energiát is közelebbről megismerhessük.

Két szó: alkotó energia – egy fogalom, egy kivételes pályázat és mögötte egy cél, ami összekapcsolhat mindannyiunkat – ez vezetett minket Paksra, hogy Iványi Krisztinával, a Paksi Atomerőmű operatív kommunikációs vezetőjével találkozzunk.

Az elmúlt napokban azon gondolkodtunk, az alkotás nem csak a művészek sajátja. Hisz mindennapjaink része az alkotó munka, legyen az egy finom vacsora, amit elkészítünk, egy házi fogalmazás, amit a gyermekünkkel együtt írunk vagy mindennapi munkánk eredménye, az otthon melege, ami – a vershez híven – megőriz minket. Egy ideje hazánkban is reneszánszát élik a DIY – Do It Yourself! mozgalmak, ami lényege, hogy alkossunk: valamilyen formában újraértelmezzük a múltat, meglévő tárgyainkat, környezetünket új szemmel és új formában átörökítsük a jelenre és jövőre. Ragadhatunk tehát ecsetet, ollót, kalapácsot vagy fúrót, hozzunk létre valami saját, egyedi dolgot, így az alkotás feltöltődést, kalandot, örömteli kihívást jelent majd. És még ennél sokkal többet…

Itt kapcsolódik be az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., ami országos pályázatot hirdetett DIY (Do It Yourself! – Csináld magad!) alkotók számára, azzal a céllal, hogy elősegítse és népszerűsítse a meglévő értékek megőrzését, ezzel pedig a környezettudatosságot és a potenciális hulladék mennyiségének csökkentését.

A pályázattal a kommunikációs szakember, Iványi Krisztina régi vágya vált valóra – erről már Kalap utcai otthonában mesél stábunknak.

Ide belépve nem is csodálkozunk: a stílussal, ízléssel felújított ház minden szeglete kreatív gondolkodásról, hagyományőrzésről árulkodik, a felújított bútorok mellett minden kiegészítő, képkeret, tükör és egykori varrógépből átalakított dohányzóasztal jelzi: Krisztina igazi DIY aktivista. (Nézzetek utána a #kalapucca hashtagnek.)

De miképp válik egy kreatív ötletből a 30 éves Paksi Atomerőmű által meghirdetett Alkotó energia pályázat? Megtudtuk azt is, hogy az Erőmű tevékenysége során fokozott figyelmet fordít a tervszerű hulladékgazdálkodásra, amelynek eredményeként az ipari hulladékok több mint 90 százalékát újrahasznosítják. De vajon mit tehetünk mi, hogy megóvjuk környezetünket és egyben kreatív módon értelmezzük újra kedvenc tárgyainkat ahelyett, hogy eldobnánk őket? Varázsoljunk újat régi bútorokból, tárgyakból, és küldjük be pályamunkánkat a megmérettetésen!

Ezzel nem csupán megóvhatjuk az értékeket az enyészettől és a hulladékká válástól, de új értéket is teremthetünk. Ez pedig már az a körforgás, amire Exupéry utal.

Az Alkotó energia pályázat részleteit megtaláljátok a http://alkotoenergia.hu oldalon, még egy pici időtök van: pályázni december 31.-ig tudtok! 

Szöveg: Juhász Anna

Fotó: Sárosi Brigitta

http://www.lefotozlak.hu

Kommentek