A karácsony illata

Az illatok mágikus lények, akik köztünk járnak, jókedvet hoznak, emlékeket őriznek, megnyugtatnak, vagy fellelkesítenek. Az ünnep illata valódi misztérium, amikor a fenyő balzsamos aromája öleli körbe a vidám narancsot, a melengető fahéjat és szegfűszeget. Engedd be őket te is az otthonodba, elmondjuk mit is kell pontosan tenned, sőt Béli Mónika aromaterapeuta is megosztja velünk a karácsonyi illatkeverékének receptjét.

Tömjén, mirha és benzoé
Nézem, ahogyan a sötétbarna illóolajos üvegcséből lassan folyik kifelé a benzoé gyanta illóolajának borostyánszínű cseppje. Belecseppentem az aroma diffúzorom vízzel telt tartályába, csak úgy, mint utána a mirhát és a tömjént is. Szeretem őket így együtt hárman. Varázslatos szinergiájuk különleges hangulatot teremt advent idején. A tömjént és a mirhát eredetileg gyanta formájában a három királyok vitték ajándékként Betlehembe a kis Jézusnak. Akkoriban ezek a füstölőanyagok az arany árával vetekedtek. Azóta sem olcsóak, de az igazán tiszta illóolajok pompás illatúak, terápiás hatásuk pedig tudományosan is bizonyított. Mindhárom illóolajat tisztító, antibakteriális, vírusölő tulajdonságai miatt alkalmazzák előszeretettel. Ahhoz, hogy a nappaliban lágyan kibomló illatukat diszkréten érezhessem, kb. 10-15 cseppre van szükségem. Tömjénből többet, benzoéból kevesebbet teszek. Aztán bekapcsolva ezt az okos szerkezetet, mely egy rózsaszín parfümös üvegre emlékeztet, és méltó dísze a nappalimnak, alig hallható morajlással fehér gomolygó párát ereszt ki magából. A lassú hullámokban göndörödő illatos füstben érezni kezdem a kedvenceimet. Érzem, ahogyan betöltik a légteret, és minden egyes aromás illatú vízcseppecske, melyeket ez az ultrahangos párologtató molekuláira bontott az illóolajokkal együtt, belélegezhetővé válik. Így advent idején örömmel tölt el, hogy nem csak fenyőágakkal, tobozokkal, és csillogó díszekkel tudok ünnepi hangulatot teremteni, de valódi illóolajokkal természetes illatot, igazi karácsonyi parfümöt szórok a lakás minden szegletébe, ami még az egészségemre és a kedvemre is jótékonyan hat.
 
Ezért szerettem bele a diffúzorokba
Az illóolaj párologtatók, vagy más néven diffúzorok, olyan okos masinák, melyekkel lehetővé válik, hogy az illóolajokat hőhatás nélkül a maguk teljességében tudjuk a légtérbe juttatni, anélkül, hogy azok szerkezete sérülne, ahogy az a tűzveszélyes aroma mécsesek esetében sajnos elmondható. Így kifejthetik jótékony hatásukat, és a tüdőn keresztül rögtön a szervezetünkbe jutnak. A diffúzorok egyik része magát az illóolajat párologtatja vivőanyag, azaz víz nélkül, ám olyan lakásokban és belső terekben, ahol szárazabb a levegő jó szolgálatot tehetnek az ultrahangos párologtatók, melyek vízzel működnek, azaz az illóolajokat a hideg párával együtt bocsátják ki magukból, egészséges módon nedvesítve ezzel a száraz levegőt. Ha pedig télvíz idején olyan illóolajokat alkalmazunk, melyek valóban lenyomozható forrásból származnak, és terápiás hatásúak, akkor még a levegőben terjedő vírusokat és baktériumokat is elpusztíthatjuk, azaz a belső terek levegőjét fertőtleníthetjük.
 


Karácsonyra a három toplistás
Számos adventi keverékben fellelhetjük az édesnarancsot, a fahéjat és a citromot, a többi kedvelt illóolaj mellett, mint amilyen a mandarin, a szegfűszeg vagy a gyömbér. Lássunk csak most egy kipróbált, igazi karácsonyi illóolaj keveréket, mely Béli Mónika aromaterapeuta, a Made by Zen diffúzorok magyarországi édesanyjának a sajátja. Az alábbi keverékből a szoba nagyságától függően 8-10 cseppet cseppentsünk a diffúzorok vízzel telt tartályába.
 
Karácsonyi álom illóolaj keverék
15 csepp édesnarancs (Citrus sinensis)
8 csepp kardamom (Elettaria cardamomum)
5 csepp szegfűszeg (Eugenia caryophyllus )
6 csepp gyömbér (Zingiberg officinalis)

Kommentek