7 tipp, a gazdaságosabb háztartásért

A legtöbb családban előtérbe kerül a takarékoskodás, a pénzügyi óvatosság. A felelős költekezés kulcsszóvá vált, akár hosszú távú beruházásokról, a családi nyaralás szervezéséről, vagy csupán a napi bevásárlásról van szó. Spórolni, ahol lehet. Ös lehetőleg nem megérezni az általános életszínvonalunkon... Ismerős? Nos, íme néhány tipp a gazdaságosabb háztartáshoz!

 

Az elv világos, de mi a teendő a gyakorlatban? Miben tud még takarékoskodni egy család? Nos, néhány hasznos háztartási tippel konkrét válaszokat kínálunk, tudván, hogy a lista korántsem teljes, és valószínűleg sokan ki tudják egészíteni saját tapasztalataikkal, ötleteikkel.

Számolj a tekercs hosszával is!

Sokan nem is gondolják, hogy két tekercs toalettpapír között a különbség mennyit jelenthet. Ha toalettpapírt vásárolsz, érdemes megvizsgálnia a tekercs hosszát is. A hosszabb tekercs értelemszerűen tovább tart, így a hosszú, jó minőségű toalettpapír tehát mindenképpen gazdaságos választás!

A Mindentudó Lista

Vezess nyilvántartást havi kiadásaidról! Ez mindennek az alapja. Ha néhány próbahónap végén egyben látod költségvetési mérlegedet, jobb rálátásod lesz arra, mivel is takarékoskodhatnál.

Használj ki mindent!

Kuponok, hűségakciók, árengedmények világában élünk. Meglepően sok pénzt megtakaríthatsz, ha tudatosan kihasználod a lehetőségeket! Váltsd be a pontjaidat, vásárolj nagyobb kiszerelésben, kedvezőbb áron, és húzz hasznot az akciókból olyan áruk esetében, amelyeket egyébként is megvásárolnál.

Szervezz baráti figyelőhálózatot!

Például egy lista alapján beszéld meg ismerőseiddel, hogy kölcsönösen figyelitek, mikor van valahol árengedmény olyan cikkekre, amire a másiknak szüksége van.

Elő a nagyobb lábossal!

Szokd meg, hogy nagyobb mennyiséget főzöl, és teljes ételadagokat teszel a fagyasztóba is. Ezzel pénzt és később időt is megtakarítasz!

Hazai ízek, nemcsak otthon

Hetente néhányszor vigyél otthonról ebédet a munkahelyedre. Így már havi szinten is komoly összeget takaríthatsz meg, ráadásul felértékelődnek az alkalmak, amikor a kollégáiddal közösen indulsz ebédelni.

Kevesebb tabletta, több saláta

Méregdrága táplálékkiegészítők helyett fogyassz inkább bőségesen a szezonális, éppen ezért olcsó zöldségekből és gyümölcsökből. Az egészséges étrend vitamindús és pénztárcabarát is lehet!

K.R.

Kommentek