
A hagyományos túrógombócnál sokkal egyszerűbb az elkészítése, az alapanyagokat csak meg kell főzni, gombóccá formázni, és pirított zabkorpába forgatni. Minden kis gombóca (régies tájszólással) kukoricadarából készül, tojás hozzáadása nélkül, elkészülvén hidegen sem keményednek meg, ízük viszont vetekszik tradicionális társaikkal.
Hozzávalók:
150 g kukoricadara
500 ml víz
500 g laktózmentes tehéntúró
só
édesítés ízlés szerint xilittel, vagy eritrittel
100 g gluténmentes zabkorpa
kókuszzsír
A vizet csipetnyi sóval felforralom, majd a forrásban lévő vízbe beleszórom a kukoricadarát, állandó keverés közben addig főzöm - alacsony hőfokon -, amíg a dara egészen sűrű, nehezen keverhető lesz, kb 4-5 perc alatt. A tűzről lehúzva, a forró darához morzsolom a túrót, és alaposan összekeverem, édesítem. Az elkészült gombócokat ezután beleforgatom a hamis "prézlibe", melyet zabkorpából készítek. Kókuszzsíron pirítom a korpát, vigyázva, hogy ne égjen meg, majd ha már aranybarna színt kapott felöntöm kevés vízzel. Apránként kell adagolni, és hagyni, hogy megszívja magát, ettől lesz puha "prézliszerű" állaga. Tálalhatjuk édes laktózmentes tejföllel, gyümölcsökkel, vagy akár egy- két gombóc fagylalttal.
Tipp: Kedvünk szerint darált dióba vagy mandulába is forgathatjuk, ezzel is színesítve a receptet. Ha szeretnénk akár az édesìtèst és a forgatást is elhagyhatjuk. Ez esetben tökéletes túrós puliszkagombócokat kapunk, melyeket egy ízletes harcsapaprikàs mellé pazar köretként tàlalhatunk.
Kommentek