Varázslatos Magyarország

A Varázslatos Magyarország egy fiatal kezdeményezés a magyar természetfotózás és Nemzeti Parkjaink bemutatására, népszerűsítésére. Egy olyan nonprofit szervezet, amely lélegzetelállító látványt nyújt a „szürke hétköznapjainkban” Magyarország varázslatos természeti szépségeiről.

A rengeteg álom és befektetett munka meghozta gyümölcsét és megteremtette a VM-t, amely célja hazánk természeti sokszínűségének bemutatása. Immáron nyolc év távlatában egyre népszerűbb a pályázatunk és a profi természetfotósok mellett számos kezdő és haladó természetfotós is bizonyítani akar az egész éven át tartó „bajnokságban”.
Az idei évadban 42 kiemelkedő természetfotó kellett ahhoz, hogy bárkinek esélye legyen az első hely megszerzésére.
A nagy kérdés minden évben változatlan: ki lesz a VM legjobb természetfotósa. Szinte emberfeletti erőket mozgósítottak fotósaink egy-egy remek kompozícióért, amelyből néhány nem elég a csúcshoz, folyamatosan szükség van erre. A varázslatos Magyarország „dicsőségfala”:
 
2010. 1. Máté Bence, 2. Daróczi Csaba, 3. Lóki Csaba
2011. 1. Daróczi Csaba, 2. Barbalics Nándor, 3. Géczy Dorottya
2012. 1. Daróczi Csaba, 2. Lóki Csaba, 3. Marsó Vilmos
2013. 1. Máté Bence, 2. Daróczi Csaba, 3. Mészáros András
2014. 1. Daróczi Csaba, 2. Nedeczky Gábor, 3. Benkő Erika
2015. 1. Potyó Imre, 2. Marsó Vilmos, 3. Kércz Tibor
2016. 1. Daróczi Csaba, 2. Hargitai László, 3. Benkő Erika
2017. 1. Daróczi Csaba, 2. Potyó Imre, 3. Marsó Vilmos
 
A Varázslatos Magyarország egyik legfontosabb célja változatlanul ez! Motiválja fotósainkat, folyamatosan mozgásban tartsa őket!
 


(Fehér János - Palota)


 
A 2017-2018-as évadban 9 pályázat került kiírásra, a havi természetfotós pályázat keretein belül 4-4 kategóriában nevezhettek a pályázók: Varázslatos Magyarország természeti szépségei, madarai, egyéb állatai, Varázslatos Magyarország kompakt szemszögből, „Ember a természetben”, „Mozgásban a természet” videópályázat, valamint új különálló pályázatként a „Képek a nagyvilágból” pályázat. Magyarországon, a természetfotózásban egyedülálló ranglista, idén is a havi pályázatokon megszerzett pontok alapján mutatja, hogy természetfotósaink mely nemzeti parkjainkat látogatták és készítették el jobbnál-jobb, néhol világszínvonalú alkotásaikat.
 
A munkánkhoz nagy segítséget nyújtott a magas szakmai tapasztalattal rendelkező zsűri, aki nemcsak a fotók elemzésében, értékelésében, hanem a pályázat dinamikus fejlődésében is nagy szerepet játszott. Igazi csapatmunkaként egy élhető, a mindennapokban is örömteli pályázatot sikerült közösen megalkotnunk és töretlen sikerrel, lelkesedéssel működtetni!
 


(Mánfai Bence - Család)


 
A 2017-2018-as évadban is a Magyar Természettudományi Múzeumban 2018. március 8-án került bemutatásra a világszintű fotóanyag és az ebből készült fotóalbum. A pályázók által feltöltött képekkel a nagyközönség is rengeteg hasznos információra tehet szert nemzeti parkjainkról, azok természeti szépségeiről, növény- és állatvilágáról, valamint a nemzeti parkok által őrzött kulturális örökségekről.
 
A cél pedig egyszerű és változatlan! Ismerjük meg nemzeti parkjainkat és így olyan természeti szépségekre bukkanhatunk, amelyekre addig nem is gondoltunk. Magyarország varázslatos természeti adottságokkal rendelkezik!
 
A 2017-2018-as évadban már több, mint 1050 regisztrált pályázó 22 214 természetfotójában gyönyörködhetnek a www.varazslatosmagyarorszag.hu galériájába látogatók.
 


(Daróczi Csaba - Személyes távolság)



(Nagy Péter - Csiga-lámpás)


 
Kezdő kép: Nagy Bertold - Téli Bagolymese

Kommentek