Tisztaság, egyszerűség, nemesség: Páskom Cottage, Lajoskomárom

Azt gondolhatnánk, hogy a vidéki életérzés, mely olyan, mintha egy Mikszáth novellából kacsintana felénk, már a múlté, általunk soha nem tapasztalható. A tisztaság, egyszerűség, nemesség és legfőképp a háborítatlanság érzése ez, melyben az idő lassan ténfereg és múlik, mikor megadjuk a módját egy déli sziesztának vagy egy kiadós vacsorának. Pedig nem kellett sokat utaznunk hozzá, hisz csak huszonnégy kilométerre Siófoktól terül el Lajoskomárom, Magyarország egyik legfiatalabb községe, melyet a Batthyány család alapított 1802-ben.

A 64-es úton elcsendesedve érkeztünk meg úticélunkhoz, a Páskom Cottage-hoz, kicsit korábban a megbeszéltnél. Így történhetett, hogy részesei lehettünk annak a titoknak és képnek, ahogy Mosberger Mihály, a Páskom tulajdonosa éppen a fűnyírás meditatív kistraktoros változatát végezte.
 
Megígértem, hogy nem a fűről fog szólni ez a beszámoló, de nem hagyhatom ki semmiképpen mégsem, mert ilyen füvet én még sehol sem láttam életemben. Később megtudtam, hogy mindez a hengerkések kontra körkéseknek köszönhető, ám a lényeg, hogy csíkos és tömött, olyan, mint egy dús szőnyeg. Úgyhogy mielőtt bemutatkoztunk volna, mi már bele is hemperedtünk, hisz rögtön érezhető volt az a kötetlen és szabad hangulat, hogy mi ezt most megtehetjük és nem leszünk vele udvariatlanok.
 
Vannak helyek, ahová egyszerűen jó megérkezni,olyan energiával töltenek fel, melyből aztán sokáig tud építkezni, merítkezni az ember. Mihály közvetlensége, szívélyes vendéglátása végig kísért minket, csodás történetekkel lettünk gazdagabbak, miközben alaposan kiélveztük a szépséges szállás minden részletét, nagyokat nevettünk, jókat ettünk és jókat ittunk. Az egész hely sugározza azt a teremtő erőt, mellyel a tulajdonosa felruházta, hisz Mihály, szinte szó szerint saját kezeivel építette meg a Páskom Cottage-ot.
 
Nincs glanc, nincs flanc, egyszerűen nemes, mégis magas színvonalon megépített komplexum, a régimódi vendéglátás helyszíne, ahol minden emberközeli, a városi neurózisból egy komplett terápia.
 
A mesterséges, ám ökológiailag természetes tó köré épült mind a tíz szoba, ahová gyakran merészkednek az őzek vizet inni, csak hogy hitelesítsék a vidéki életérzést. Lakosztályokból és standard szobákból válogathatunk, mellettük a wellnessés a  kültéri medence, mint egy szembogarat körbe vevő írisz, ölelik körbe egymást.
 
Körülötte földek, páskomok, felette Fülöp-hegyen szőlő, természetesen, hisz ahogy a mondani szokás, minden lajoskomárominak van egy szőlője, persze Misinek is. Ebből következően van saját bora (sőt pálinkája is), mely eladásra nem készül, kizárólag a Páskom vendégei számára ízlelhetők. Zenit, mely üde, ropogós, jellemzően nem évjáratos bor; zweigelt rosé és testes kékfrankos vörös, melyek igazán részesei a Páskom életérzésnek.
 


Gasztronómiáját Ruprecht László kreatív séf alakította ki, jellemzője a jó alapanyagokból jól értelmezhetőgasztronómia, mely tökéletesen passzol ahhoz a vendéglátói szemlélethez, melynek a célja, hogy aki itt megszáll, otthon érezhesse magát. Az ételkínálat hétről-hétre változik, természetesen évszakokhoz igazítva, á la carte, mely vendégházak esetében igen ritka.
 
Jó érzés volt a személyzet közvetlensége és aktív jelenléte. Viktor, a mindennapos séf, aki mindig rendelkezésünkre állt és Zsuzsi, aki kedvességével és természetességével hozzájárul a vendégek jólétéhez.
 
Szép kirándulásokat tettünk, megnéztük a településhez tartozó Sáripusztát, ahol kizárólag versenylovakat tartanak és tenyésztenek, a magyar lótenyésztés fellegvára. Hosszú gesztenyesor vezetett a szemet gyönyörködtető pincesorhoz, melyet az első világháború lajoskomáromi áldozatainak tiszteletére ültettek.
 
Kis szőlős, a végében kisebb, jól ápolt présház, szépen, rendezetten alkotják az egy kilométer hosszú pincesort.  Augusztus utolsó hétvégéjén immáron negyedik éve rendezik majd meg a Barátságos Fesztivált, ahol a jazz koncert és borkóstolás kínál izgalmas programot és hangulatot, köszönhetően azoknak a gazdáknak, akik ilyenkor nyitottá teszik pincéjüket az odalátogatók részére.
 
A községet körbe veszik Nordic walking pályák, ahol a komáromi asszonyok edzenek, a Béka-tó pedig kihagyhatatlan szépen ápolt parkjával és tanösvényével.
 


Forrás: http://utadon.hu

Kommentek