Találkozás a régmúlttal: Prónay-kastély

A ma élő ember sajátságos viszonyban áll a múlttal, hiszen tudásunk és ismereteink a történelemről egészen más megvilágításba helyezik azokat a fennmaradt emlékeket, melyeket lehetőségünk van személyesen is megismerni.
Nagyon vártuk az utunkat a szépséges Nógrád megyei Prónay Kastélyba, nem is sejtettük, milyen megható találkozás lesz ez a régmúlttal, az értékekkel és azokkal az emberekkel, akik szinte hivatástudattal mertek belevágni és felújítani mindazt, mi egyszer virágzott ám az idők során pusztulásra ítéltetett.
 
Nagy örömmel ismertük meg Tömösvári Szilviát és Dr. Molnár Józsefet, akik újra felvirágoztatták ezt a szépséges nemesi rezidenciát, s olyan formában újították fel, hogy az látogatható  s egyben a mai kor igényeinek megfelelően kihasználható is legyen.
 


A kastély a 19. században érte el mai alaprajzát a Prónay család jóvoltából és ahogy az a magyar kastélyok sorsát általában jellemzi, a háborúk és államosítások jóvoltából a 20. század közepére szinte csak a falak álltak, a valaha volt szépséget már csak erős képzelőerővel lehetett látni. A kastély mindenféle funkcióval rendelkezett ezekben az időkben, volt szükséglakás, orvosi rendelő, bányászklubnak helyet adó tér, szövőgyár, melynek gépeit különösebb lelkiismeretfurdalás nélkül fúrták bele a Kiskastélyban található és épen maradt terrazzóba. Eredeti bútorzatuk teljes  és egészében elpusztult, a ma látható belsőépítészet már az új tulajdonosok restauráló igényeinek eredménye, mely annyira stílusos és szép, hogy akár azt is gondolhatnánk, minden olyan, mint ahogy régen volt.
 
A hatalmas parkban, mely tényleg olyan nagy, hogy apróbb kirándulásoknak is teret ad, a Nagykastély, Kiskastély, a majorsági épület és az őrbódé alkotják a régi épületegyüttest. Négy lakosztálya kastélyépületekben, az új részekben, a Vendégházban  és az új szállodában pedig összesen huszonnégy szoba várja a vendégeket.
 
Nem wellness hotel, mégis a mesés Fürdőház nagy medencéjével, pezsgőfürdőjével, szaunáival a legmagasabb színvonalon várja a pihenni vágyókat. Nem borhotel, mégis egy csodálatos pince ad helyet a borkóstolós programoknak.
 


Volt szerencsénk megtapasztalni, milyen izgalmas múltidézés egy igazi kastélyban aludni, elképzelni, milyen lehetett régen az itt élők élete, az utolsó lakó, Gróf Batthyány Felícia útjait követni a Kiskastélyban, ugyanazon a terrazzón lépkedni, melyen már közel háromszáz éve is lépkedtek. Andalogva ücsörögni a kastélykert eldugott padocskáján, hallgatni a kerti tó zubogását, a család birtokában lévő badacsonyi Csendes Dűlő Szőlőbirtok egy finom pohár borával élvezni a naplementét.
 
Az egész komplexum csodálatos rendezvényhelyszín, az új Konferencia- és rendezvényterem akár nagyobb számú rendezvények lebonyolítására is alkalmas, 150-250 főig tudják a teret az igényeknek megfelelően alkalmazni. Gyönyörű esküvőknek adott már otthont a kastély, Szabó Anita ( aki a kastéllyal kapcsolatos rendezvények legfőbb bonyolítója) átéléssel mesélt nekünk ezekről. Hiszen ilyenkor a személyzet a vendégek családjának részévé válik, mindenki egy célért él és mozog ilyenkor a kastélyban, mégpedig azért, hogy aki itt esküszik, annak ez legyen életének legszebb napja, legszebb emléke. Az esküvők megálmodása szívügy a kastély számára, minden évben rendeznek egy nyílt napot, mikor a kastély teljes esküvői pompában várja az érdeklődőket, hogy lehetőséget adhassanak a legapróbb részletek megbeszélésére is.
 


S bár lehetne a Prónay Kastély egy hagyományos kastélyhotel vagy wellness hotel, hiszen minden feltétel adott hozzá, ők mégsem szeretnék, hogy a megszokott hotelgépezet működjön náluk. Viszont rendezvényeknek szívesen teret adnak, vadásztársaságok, tréningek, üzleti találkozók, oktatások és természetesen bármilyen összejövetel szívesen béreli ki akár az egész kastélyt, hiszen különleges romantikus hangulata, a mesés környezet mindenképpen egy másik világba röpít mindenkit, egészen más légkörben tudnak az események itt megnyilvánulni.
 
A Prónay Kastélyt körbe vevő különleges atmoszféra mindenkit elvarázsol, nincs olyan ember, aki ne érezné magát kivételesnek itt. Mi fantasztikusan éreztük magunkat, a legjobb szó talán, hogy úriasan, hisz a hely szelleme olyan nyugalommal és erővel vett körbe minket, hogy lehetetlen volt nem átvenni ezt a rendkívüli rezgést.
 
Őszintén ajánljuk mindenkinek, tartsátok itt az esküvőtöket vagy bármilyen rendezvényeteket, egészen biztos, hogy csodálatos élményben lesz részetek!
 
Nézzétek meg legújabb filmünket a Prónay Kastélyról, külön köszönet a Jeep Magyarországnak a csodás Jeep Compassért, mellyel az utazásainkat könnyedén és biztonságosan tehetjük meg.
 
Fotók: Lajti Balázs
 


Forrás: http://utadon.hu

Kommentek