Suliretró: A lányok közel felének rémes élmény volt az első csók

A lányoknak a magyar, a fiúknak a történelem volt a kedvenc tantárgya, derült ki a Csajok és Pasik Suliretró felméréséből. De nem ez az egyetlen eltérés a nemek közt, ha iskolai emlékekről van szó: míg a csajok közel felének rémes volt az első csók, addig a pasik 80%-a kifejezetten pozitívan emlékszik vissza rá.

Elkezdődött az iskola, általános és középiskolás gyerekek tízezrei kezdték meg az új tanévet. A Csajok és Pasik online társkereső felmérése többek közt arra volt kíváncsi, hogy milyen élményeket őrzünk iskolás éveinkből, szövődtek-e a suli falai közt életre szóló barátságok, és hogy hányan voltak szerelmesek valamelyik tanárukba.
 
 
Muszáj a suliba bejárni!
A Csajok és Pasik felmérésében részt vevők kétharmada saját elmondása szerint kifejezetten szeretett iskolába járni. Az emlékek megszépülésében valószínűleg az évek múlása is közrejátszhat, hiszen a felmérés rámutatott: minél idősebb valaki, annál szebb emlékeket hordoz általános iskolai vagy gimnazista éveiből.
 
 
A kötelező olvasmányok közül mindenkinek az Egri csillagok volt a kedvence, de a lányok körében ezt A két Lotti, a fiúknál pedig A Pál utcai fiúk követi. A matekot mindenki egyformán szerette, ugyanakkor míg a lányok ötödének a magyar volt a legkedvesebb tantárgya, addig a fiúknak csak 2%-a említette az irodalmat vagy nyelvtant kedvenc iskolai órájaként. A pasik negyede a történelmet szerette legjobban, de szívesen jártak testnevelés, földrajz és informatika órákra is. A csajoknál a magyar után a legnépszerűbb tantárgyak a történelem, a testnevelés és a biológia voltak. A népszerűségi lista végén mindkét nemnél az olyan reál tárgyak végeztek, mint a fizika és a kémia.
 
 
Édes élet
A felmérésből kiderült, hogy a kedvenc iskolai menü tekintetében is nagy az egyetértés a lányok és fiúk közt. A lista első helyén a piskóta csokiöntettel és az aranygaluska végzett, de sokan szerették a macikávét kiflivel, a sonkás szendvicset üdítővel, valamint a gyümölcslevest és a mákos tésztát is.
 
 
Az iskolába járás monoton hétköznapjait – az ebédszünet mellett – néha feldobta egy-egy sulibuli is, aminek a végén csak a válaszadók fele várta kifejezetten a lassúzást. Az első csók szintén megosztó élmény volt. Míg a csajok közel felének rémes volt az első „szájra puszi”, addig a pasik 80%-a kifejezetten pozitívan emlékszik vissza rá.
 


 
Anna örök?
A Csajok és Pasik felmérése arra is kíváncsi volt, hogy vajon néhány évtized elteltével emlékszünk-e a még az általános iskolás szerelmünk nevére. A válaszadók többségének nem okozott gondot felidézni a régi emlékeket. Kiderült, hogy a fiúk többsége Katákba, Ágnesekbe, Andreákba, Évákba és Zsuzsákba volt szerelmes. A lányok szíve pedig leginkább Zoltánokért, Lászlókért, Zsoltokért, Tamásokért és Péterekért dobogott. Szerelmek ide vagy oda, a pasik 63%-a és a csajok 73%-a sem járt soha egyetlen osztálytársával sem, és a többségnek még gimnáziumban sem nagyon volt három hónapnál hosszabb kapcsolata.
 
 
Érdekes tény, hogy míg a csajok 85%-a sosem zúgott bele egy tanárba sem, addig a pasik harmada szerelmes volt általános vagy középiskolában a kedvenc tanárnőjébe.
 
 
Én hátra ülök a buszban!
A többség számára a sulis évek legjobb részéhez tartozott az éves osztálykirándulás. A felmérésben résztvevők közt az olyan balatoni helyszínek, mint Zánka, Keszthely, Balatonfenyves, Balatonfüred és Csopak elsöprő többséggel nyerték meg a népszerűségi versenyt. A magyar tenger mellett a legtöbben az Egerbe, Pécsre, Budapestre, Sopronba és Esztergomba tett utakat idézték fel szívesen.
 
 
Valószínűleg a közös osztálykirándulások is hozzájárultak ahhoz, hogy életre szóló barátságok is szövődjenek az iskola falai közt. A Csajok és Pasik felméréséből ugyanis az is kiderült, hogy a többség még mindig szorosan tartja legalább egy volt osztálytársával a kapcsolatot.
 
 
*A felmérés 1193 fő részvételével készült a Csajok és Pasik társkereső oldal felhasználói körében, 2017 szeptemberében.

Kommentek