Ráckeve, ahol érdemes kikötni

A Budapesttől délre található Csepel-sziget sokszínű nemzetiségi hagyományokkal és kultúrával rendelkező települései az ország közepén gyöngyszemként helyezkednek el a Ráckevei-(Soroksári) Duna-ág mentén. Kulturális, gasztronómiai és szabadidős tevékenységek számtalan variációjával várva az ide érkezőket.

 

A Kultúra Magyar Városa 2010 címmel is büszkélkedő Ráckevét, évszázadok óta méltán tartják számon a sziget „fővárosaként”, hiszen történelmi emlékhelyeivel, épített örökségeivel, gazdag kulturális programjaival és gasztronómiai kínálatával a Kis – Duna menti térség turisztikai központja is egyben.

A Savoyai kastély, a Nagyboldogasszony Szerb templom, a Hajómalom és természetesen a Duna az első „hívószavak”, melyek először eszünkbe jutnak, de ne feledkezzünk meg az ezer más kikapcsolódást kínáló lehetőségről sem.

Az 1901-ben épített szecessziós stílusú Régi városháza épületének tornyában emelkedik a Tűztorony-kilátó, ahonnan tiszta időben láthatóak a budai hegyek, és a környező települések vidám, piros háztetői is. A Duna-parti sétányon látogatható szerdánként és szombatonként az országszerte egyedülálló Csónakos Piac, ahol a helyi és környékbeli őstermelők portékáiból lehet kóstolni, válogatni hamisítatlan piaci hangulatban. Ez a különleges helyszín vízről, csónakkal is megközelíthető.

A vásári forgatag közepette a Ráckevei Hajómalom meglátogatására is érdemes rászánni az időt, ez ugyanis az ország első rekonstruált, működő hajómalma. Csodálatra méltó civil összefogásnak köszönhetően 2007 és 2010 között épült fel, és tavasztól őszig várja a látogatókat, vasárnaponként őrlési bemutatóval csábítva az érdeklődőket.

A város templomai közül a leghíresebb, legszebb kétségtelenül az 1487-ben felszentelt, bizánci hangulatú freskókkal díszített Nagyboldogasszony szerb templom, amely az ország egyetlen gótikus stílusú ortodox temploma (a többi a török uralom alatt elpusztult).

Mellette érdemes megtekinteni a Római katolikus templomot, melynek belső falait és mennyezetét a Ráckevén élt Patay László, Munkácsy-díjas festőművész, 600m2 seccoja díszíti.

A „törökverő” Savoyai Jenő herceg építtette Ráckevén 1702-ben Johann Lucas Hildebrandt tervei alapján a világi barokk építészet első hazai emlékét, a Savoyai kastélyt, melynek tőszomszédságában található Szász Gyula Árpád - szobra. A honfoglaló Árpád vezér emlékét őrzi még nevében a Kis-Dunát átszelő Árpád híd, a helytörténeti Árpád Múzeum, köztér, és az Árpád Fejedelem Általános Iskola is.

A gasztronómia és a fesztiválok szerelmesei is egész évben megtaláljak a számukra legígéretesebb eseményeket.

A programokról bővebben itt olvashattok:

http://www.tourinform.rackeve.hu

Az 57,3 km hosszú és 40 - 390 m között változó szélességű Ráckevei Duna - ág a sok napfényt élvező táj, a halban gazdag víz, a fürdésre is kiválóan alkalmas Vadkacsa Szabadstrand várja az ide látogatókat. A fürdőzni vágyók az Aqualand termál- és élménystrand csúszdaparkját, és a fedett fürdőt is látogathatják, ahol a 2007 óta gyógyvízzé nyilvánított, 1040 méter mélyről feltörő 52 fokos vízre alapozott kezelések is igénybe vehetőek mozgásszervi problémák kezelésére.

A természetes víz imádói a városi szabad strand kínálta hagyományos strandélményekkel gazdagodhatnak vagy felfedezhetik a Ráckevei Duna-ág szigeteit kirándulóhajóval, öbleit és lagúnáit kajakkal, kenuval szakavatott túravezetőkkel. Aki lovagolni szeret, az a város határában lévő lovas klubok szolgáltatásait veheti igénybe.  

Kommentek