Napi átlag 2 órát youtube-oznak a 30 év alattiak

A 10 és 29 év közötti fiatalok 96 százaléka rendszeresen néz YouTube-videókat, saját bevallásuk szerint átlag napi 2 órát töltenek a videómegosztón. A legtöbb időt a 10-15 évesek fordítják YouTube-csatornák követésére, 22 százalékuk napi 4 óránál többet szán videónézésre – derült ki a SAKKOM Interaktív reprezentatív influencer kutatásából, melyet a Gemiusszal közösen végeztek. Az influencereket nemcsak nézik, de hatásukra vásárolnak is: minden harmadik fiatal vett már meg vagy próbált ki valamit miattuk.

Lakóhelytől, családi háttértől függetlenül szinte minden magyar fiatal rendszeresen néz YouTube-videókat, átlagosan napi 118 percük jut rá. A legnagyobb részben a 10-15 évesek életét tölti ki a videónézés, köztük minden ötödik napi 4 óránál többet böngészik a videómegosztón. A 10-29 évesek körében sorrendben a vicces tartalmak, a gamer videók, illetve a személyes videós tartalmak – vlogok – a legnépszerűbbek. Ezenkívül még a hogyan csináld típusú, életmód, szépség, divat témájú és lakberendezős, DIY tartalmakat fogyasztják.
 
 
Visszahúzódók, online tévénézők, vlogger követők és alkalmi látogatók
 
Nemek tekintetében persze nagy eltérések mutatkoznak. A fiúk, illetve férfiak szűkebb palettáról válogatnak, a tudományos témájú és gamer videók érdeklik őket elsősorban, míg a lányok/nők leginkább életmód, szépség, lakberendezés témában készült tartalmakra kattannak rá, s ők a vlogok rendszeres követői is. „A kor előrehaladtával a változó élethelyzetek is jelentősen befolyásolják a tartalomfogyasztási szokásokat. A 19-23 évesek például a főzéssel kapcsolatos videókra és a márkák csatornáin elérhető tartalmakra nyitottabbak” – mondta Kozarek Andrea, a SAKKOM Interaktív szakmai igazgatója. A használati szokások alapján 4 markáns nézői csoport rajzolódott ki: a videózók több mint harmadát adó visszahúzódó karakterek, az online tévézők, illetve a vloggerekhez magukat legközelebb érző aktív rajongók és az alkalmi látogatók. A kutatásból kiderült az is, hogy TheVR, Szirmai Gergely és Dancsó Péter YouTube-csatornája a legkedveltebb a magyar 10-29 évesek véleménye alapján, de a top 10-es listán helyet kapott PamKutya, Viszkok Fruzsi, BENIIPOWA és Zsozeatya is.
 
 
Elég egy kép, és irány a bolt
A 10-29 évesek 83 százaléka követ influencereket valamilyen csatornán, de nem csak a YouTube-on nézik kedvenceiket: a fiatalok közel fele Facebookon és Instagramon is figyelemmel kíséri őket. Négyből hárman úgy gondolják, hogy hatással vannak rájuk az influencerek, a 10-15 évesek fele kifejezetten nagyra tartja őket. „A fiatalok harmada például konkrétan emlékezett olyan esetre, hogy csak azért vásárolt meg vagy próbált ki egy adott terméket, mert a számára véleményformálónak számító személy Facebook vagy Instagram posztjában látta, hogy ő is azt viseli, használja vagy éppen fogyasztja” – tette hozzá Kozarek Andrea.
 
A spontán kérdésre adott válaszok alapján az influencerek népszerűségi listáját Dancsó Péter vezeti a 10-29 évesek körében, őt követi TheVR csapata, majd a listán egyedüli nőként szereplő Viszkok Fruzsi, de helyet kapott a rangsorban Magyarósi Csaba, Dezső Bence és Nessaj is.
A kutatás adatai és további toplisták a Special Effects Media szakmai partner bevonásával a SAKKOM Interaktív által összeállított Influencer Magazinban érhetők el.
 
Toplisták:
 
Top10 hazai YouTube-csatorna a 10-29 évesek körében (kedveltségi toplista spontán kérdés alapján):
 
1. TheVR
2. Szirmai Gergely
3. Dancsó Péter
4. Nessaj
5. PamKutya
6. Magyarósi Csaba
7. Viszkok Fruzsi
8. BENIIPOWA
9. Zsozeatya
10. Barni
 
Legnépszerűbb influencerek a 10-29 évesek körében (spontán kérdés alapján):
 
1. Dancsó Péter
2. TheVR
3. Viszkok Fruzsi
4. Szirmai Gergely
5. PamKutya
6. Magyarósi Csaba
7. Dezső Bence
8. PewDiePie
9. UNFIELD
10. Nessaj
 
 
A felmérés hátteréről:
A sajtóközleményben szereplő adatok a SAKKOM Interaktív kutatássorozatának eredményein alapulnak. A Gemius kutatási partner által végzett kutatás adatfelvétele 2017. augusztus 11-29. között zajlott 500 résztvevővel. A kutatásban szereplő adatok reprezentatívak a magyarországi 10-29 éves internetező lakosságra.
A kutatássorozat további elemeiben, a 2017. augusztus 3. és szeptember 5. között zajló influencer kutatásban 28 fő vett részt, a felmérés a Special Effects Media és a Star Network szakmai támogatásával készült. A megbízói és ügynökségi oldal adatfelvételére 2017. május 30. és június 15. között került sor, a kutatásában 86 fő vett részt, szakmai partnerek a Kreatív magazin és a Special Effects Media voltak.
Kapcsolódó webcímek:
Az Influencer Magazin online változata: https://sakkom.hu/influencer-magazin
A SAKKOM Interaktív weboldala: www.sakkom.hu

Kommentek