Movember – avagy November és a bajuszmánia

Téged is az őrületbe kerget férfi ismerőseid bajusz parádéja, ami ebben a hónapban ütötte fel a fejét? Íme, a mögöttes ok, aminek köszönhetően te is máshogy tekintesz majd a kezdeményezésre.

 

Mi van a férfiakkal és a novemberi bajusznövesztéssel? Fogadásból indult és mára a bolygó egyik legszélesebb körű összefogással működő figyelemfelkeltő akciója lett a Movember, melynek során a férfiak egy hónapig növesztett – és büszkén vállalt – bajusszal igyekeznek felhívni a figyelmet súlyos egészségügyi problémákra. A közel 12 éve létező kezdeményezésből a nők sincsenek kizárva, de szerencsére nekik nem kell bajuszt növeszteniük. A Movembert eredetileg két lökött ausztrál, Travis Garone és Luke Slattery találta ki, eredeti céljuk csupán annyi volt, hogy visszahozzák a divatba az őszinte taxisbajuszt (vagy kamionos/Magnum-bajuszt, ahogy tetszik). A feladat akkor még csak annyi volt, hogy a hónap első napján simára borotválták az arcukat, majd decemberig nem borotválták le az orruk alatt serkenő szőrszálakat (a szakállat igen). Annak érdekében, hogy a trendteremtő kísérlet ne csak hamvába holt kísérlet maradjon, 28 haverjukat is befűzték, hogy csatlakozzanak hozzájuk. Bár a bajusz nem lett újra akkora sztár, mint a hetvenes–nyolcvanas években volt, a társaság úgy döntött, megpróbálják valamilyen pozitív célra is felhasználni a bajuszra rácsodálkozó emberekkel folytatott párbeszéd erejét. 2004-ben már több százan csatlakoztak a kezdeményezéshez, Adam Garone pedig ekkor megalapította a Movember Alapítványt, amellyel adománygyűjtésbe kezdtek. Az adományokat ekkor még csak a Prostate Cancer Foundation of Australia (PCFA) számlájára utalták át, azonban már az első évben gyűjtött több mint 21 000 font is a legnagyobb adománynak számított, ami a PCFA-hoz valaha befutott. Bő tíz évvel később a Movember Alapítványt már a világ 500 legnagyobb civil szerveződése között tartják számon, a 2014-es kampányhoz már több mint húsz ország, több mint négy és fél millió férfi és nő csatlakozott. Az adományozók pedig már több mint 400 millió fontot gyűjtöttek össze többek között a prosztata- és hererák, illetve a depresszió elleni küzdelemhez.

Nem csak férfiaknak! A Movember mozgalomhoz csatlakozó férfiaknak nem elég csupán megnöveszteniük a bajuszukat – bár tény, hogy ilyenkor a furcsa arcszőrzet megjelenésével is lehet párbeszédet kezdeményezni a témáról. A vállalkozó kedvűek a Movember Alapítvány weboldalán regisztrálhatnak egy felhasználói fiókot, és itt, arcukat is vállalva adományokat gyűjthetnek. A beérkező összeget nem ők maguk kapják meg, hanem az alapítvány által támogatott szervezetek, amelyek kutatásokat és tájékoztató programokat támogatnak ezekből a pénzekből. Az orvos szerint „Kétféle ráktípusról is szól a Movember, ezek a férfiak két csoportját érintik – mondta dr. Köves Béla adjunktus, a Jahn Ferenc Dél-Pesti kórház urológus szakorvosa. – A prosztata daganatának szűrése 50 éves kortól javasolt, illetve ha a családban volt korábban hasonló megbetegedés, akkor 45 éves kortól. A szűrés egyébként fizikai vizsgálatot és vérvételt takar. A másik kategória a heredaganat, ami azért veszélyesebb, mivel egyik típusa kifejezetten a fiatalokat érinti, 20–40 éves kor körül alakul ki. Ezzel kapcsolatban is érdemes szűrésekre járni, de egyszerű önvizsgálatot is fontos végezni. Ez egy egyszerű tapintásos vizsgálat, olyan, mint a nők esetében az emlők vizsgálata. Ha nem fájdalmas, de kemény (porckemény) csomót találunk a heréken, azt mindenképpen ki kell vizsgáltatni. Előfordul, hogy valaki megijed, mert kitapintja a mellékheréit, de ettől függetlenül mindenki végezzen önvizsgálatot, abból nem lehet baj.” A megmozdulás teljesen demokratikus, a kezdeményezéshez nők is csatlakozhatnak. Természetesen nekik nem kell bajuszt növeszteniük, hanem Mo Sista néven mozgással kampányolhatnak az egészségtudatosságért (a Movember ma már ugyanis nemcsak a prosztata- és hererák, hanem a depresszió és a mozgásszegény életmód ellen is síkraszáll). A hazai megmozdulásokról többek között a Movember Hungary Facebook-oldalán lehet tájékozódni.  

Kommentek