Mintha megállt volna az idő: Babérliget Kúria

Polányban, a somogyi dombság lankái között, valaha a Békeffy kisnemesi család tulajdonában álló kúriában mintha megállt volna az idő, a jelenbe helyezett múlt mégis élővé válik, az ember akarva-akaratlanul átveszi a múltidézés rezgését és béke tölti el a szívét.

„ Akkor elhatároztam, hogy hasonló alkalomra, nem is másnak, csak magamnak, vagy nem is magamnak, csak másnak, egyszer, ha időm engedi és a Múzsák, könyvet írok. Idevaló könyvet, amit azonnal le lehet tenni, ha hozzák a levest. Újra föl lehet venni, s mielőtt a szardella érkezik, még el lehet olvasni belőle ötven sort. Esetleg százat. Két korty bor között és feketekávé után. Két lapot vacsora előtt. Olyan könyvet, amelyik nem sértődik meg, ha olvasás közben az ember kinéz a partra és elbámészkodik valamin, amit a következő pillanatban elfelejt. El lehet veszíteni és el lehet ajándékozni.„ Hamvas Béla : A babérliget-könyv
 
Hamvas Béla e pár sora le is írja a hely szellemét, nem véletlenül kapta a könyvről nevét a Babérliget Kúria, nem véletlenül van minden szobában egy példány, mint egy biblia.
Nemesen egyszerű minden itt, a pihenés és leengedés színtere, mely stílusosan és a legmagasabb minőségben próbálja az itt megszállóknak azt az élményt adni, hogy mindenki úgy érezze magát, mintha egy vidéki kúria tulajdonosa lenne.
 


Soós Dorottya a Babérliget házigazdájavezetett körbe minket, hogy a legapróbb kis titkát is megismerhessük ennek csodás helynek. Nyilvánvaló elkötelezettsége és szeretete a hely felé, nekünk pedig nem kérdés, hogy a házigazda személye nagyon meghatározó a vendégek élményszerzésében. Dóri nyugalma és kedvessége a hely hitelességének záloga, immár három éve.
Imádtuk a lazaságot, azt a kényelmes, tiszta, egyszerű luxust, mely az egész épületben uralkodik. Itt a vendég sosem egy a sok közül, mindig figyelnek arra, hogy személyes kapcsolat legyen, persze pont úgy, ahogy az kívánatos.
 
Igazi boutique hotel, melynek 10 szobája a kertben található fűszernövényekről kapta nevét, felújított, egységben tartott régi bútorokkal (melyek igazi kincsek), gondosan válogatott kortárs festményekkel teszik egyedülálló élménnyé az ittlétet.
A nászutas lakosztály egy külön gyöngyszem, a többi szobától diszkréten távol helyezkedik el, különlegessége a fürdőkád, mely, mint díszelem a szoba része.
Az én kedvenc szobám a családi szoba, mely a földszinten helyezkedik el és kis teraszkája a romantikus kertbe torkollik, ahol egy hívogató hinta lengedezik, várva a vállalkozó szelleműeket. Az egész kúria minden szegletében van egy szép tárgy, egy érdekesség, mindennek története van, íze, illata, zamata.
Van wellness, panorámás szauna gőzkabinnal és jakuzzival, jógaterem (mely konferenciateremmé alakulhat percek alatt), kandalló és könyvtárszoba, nyáron kinti medence. Azt gondolom, aki itt megszáll, annak el sem kell mennie, hogy élményt szerezzen. Aki szeretne a birtok végében a szőlősben piknikezni, az kap egy kosarat minden hozzávalóval, hogy szabadon elvonulhasson, hogy aztán vissza is térhessen. Ha gyertyafényes vacsorát szeretnél a kertben, távol mindenkitől, megterített asztal vár.
Ez az a hely, ahol teljes nyugalommal kimehetsz a kertbe nézni a csillagokat hajnali kettőkor, vagy lejöhetsz köntösben reggel és kérhetsz egy kávét, mert itt mindenki egyet szeretne: érezd jól és otthonosan magad!
 


A gasztronómia a „termelőtől az asztalig” szemléletében működik. Amit csak lehet saját maguk készítenek el, mangalica májas, saját fűszerezésű kolbász, kistermelőktől beszerzett alapanyagok, házi tojás, kézműves sajt teszik autentikussá az itt elfogyasztott ételeket. A polányi bodzából, polányi kézzel készített szörpöt mindenkinek meg kell kóstolnia!
 
Általában minden eleve tej és gluténmentes(persze a túrógombóc nem), mindent saját magával sűrítenek az egészség és természetesség jegyében.
Az érthető gasztronómia jellemzi a Babérligetet, újra gondolt fogásokkal, többféle fő étellel várják a vendégeket. A séf, Mógor Attila, csodás esztétikumú finomságokat főz, ám kizárólag a kúria vendégeinek.
 


Ha valaki mégis úgy döntene, hogy a béke szigetéről elkívánkozik, számtalan kültéri programból válogathat. A közelben van a Zselici Csillagpark, ahol mesterséges fények hiányában egészen mást mutat az égbolt, a Bőszénfai szarvaspark számos programmal, a Deseda tó, ahol horgászni és csónakázni lehet. El lehet látogatni a Szennai Skanzenbe, mely azért is egyedülálló, mert a falu közepén van, nem egy kívülálló területen.
Aki biciklizni szeretne, annak az is rendelkezésére áll és számos túra lehetőség közül is lehet választani, hála a mesés somogyi domboknak.
 


Rendezvényeknek is csak ajánlani tudom, Dóritól hallottam, hogy aki itt tart céges meetinget egy óra múlva már elfelejti az összes feszültségét és így egészen más hangulatban zajlanak a megbeszélések.
Esküvői helyszínnek egyszerűen tökéletes (ha kell 150 fős rendezvénypavilon is rendelkezésre áll), egyik kedvenc történetem, mikor a menyasszony annyira átadta magát az életörömnek és nyugalomnak, hogy csak másfél órával az esküvő előtt jött ki a medencéből.
 
A legszebb program mégis a somogyi naplemente, s ha csak ezzel zárul valakinek az ittléte, ez az emlék örökre a szívében marad. Mi így jöttünk el és visszavágyunk, mert ilyen nyugalmat sehol máshol nem tapasztaltunk!
Nézzétek meg filmünket a Babérliget Kúriáról, ahová a Jeep Magyarország jóvoltából igazi kalandorral, egy Grand Cherokee-val érkeztünk.
 


Forrás: http://utadon.hu

Kommentek