Kínai újév: A Kutya éve

A kínai újév, más néven holdújév vagy tavaszünnep idén február 16-án köszönt ránk. A Kutya éve következik. Ha valaki ezt a helyszínen szeretné ünnepelni, készüljön fel, hogy olyan lesz, mintha napokon keresztül lenne Sziget Fesztivál, vagy egy nagyon hangszigetelt szállodában lakjon vagy ünnepeljen a helyiekkel minimális alvással.

A kínai újév számítása a hold járáshoz kötődik, február 4-éhez legközelebb eső újhold napjától kezdődik, tehát évente változóan más időpontban, január 21. és február 21. között. Ebben a kultúrában ez akkora ünnep, mint nálunk a karácsony vagy szilveszter, igazából a kettő keveréke, mert egyrészt nagyon hangsúlyos a család, de hangos utcai ünnepléssel is jár. A családtagok ajándékot vásárolnak egymásnak, búcsúztatják az óévet és figyelnek arra, hogy az újév első napján mit viselnek, hogyan viselkednek, mert az vár rájuk az elkövetkezendő egész esztendőben. Ahogy Karácsonykor nálunk fényárban úszik minden és vörös-arany dekoráció lepi el az utcákat, ez itt is hasonló, ezek a színek ugyanis a szerencsét jelképezik. Végestelen végig vörös és arany lampionok és zászlók, egy hatalmas fiesta díszítőelemei.
 
Étkezésben is kapcsolódnak szokások, hagyományok az ünnephez, ami nálunk az újévi lencse és a malacsült, az náluk a narancs és mandarin (kizárólag páros számban), továbbá a földimogyoró és rizslisztből készült sütemény, melyek mind az előrejutást, szerencsét és áldást szimbolizálják.
A kínai újév elnevezés kissé megtévesztő, mert a világ népességének egynegyede ünnepli, Kelet-Ázsia más országai is. Napokon keresztül tartanak a felvonulások, majd a tavaszünnep napján még kiemelkedőbb az ünnepség, általában koncertekkel, oroszlán-és sárkánytánccal, tűzijátékkal. A lampionos, zászlós díszítés mellett megjelenik mindig az a szimbólum, ami abban az évben köszönt ránk, így idén sok Kutya forma várható.
 

A Kutya évével a Kutya jegy dominanciájáról beszélhetünk, melyek a nyugodtság, megbékélés, lojalitás, türelem. Ugyanakkor a Kutyára jellemző a kritikusság, töprengés, elégedetlenség és a szorongás. A Kutyát kötik a halálhoz is, ami itt jelentheti valamely szokásunktól történő búcsút, valamilyen berögzöttség elhagyását, kapcsolatok lezárását és újak alakítását, amit a hűség és tisztán látás jellemez. A Kutya híres az igazságérzetéről és a becsületéről és mint az ember legjobb barátja, valakihez szorosan kötődik. Ebben az évben a sikereinket lojális és becsületes módon érhetjük el, leginkább csapatban vagy egy csapat élén. Ez lehet egy kis csapat, közösség is, hisz a Kutya erőssége ez, nem a magány, de nem is a tömeg.
 
Várhatóan megerősödik a védelem kérdése, ami egyrészt a biztonságot is jelenti, a békét szabályok, törvények által, de jelenti a környezetvédelmet is. A Kutya évében a békefenntartó és a környezetvédelmi kérdések még inkább előtérbe kerülnek. A békét pedig sokkal könnyedebben lelhetjük meg otthonunkban és lelkünkben is, ha megbékélünk az árnyoldalunkkal, az esetenként panaszkodó, örök elégedetlen énünknek és türelemmel megvizsgáljuk, mit nyerünk ebből az elégedetlenségből. Figyelmet? Vagy ez motivál minket? Kitartóan kell dolgoznunk minden kitűzött célunkért, önmagunkból kihozva a legtöbbet, az így elért siker viszont tartós lesz.
 

Kommentek