Káli Art Inn: A hely, ahol a szeretet minden apró részletben megjelenik

A hely, ahol a múlt század kimerevedett pillanatként árad szét, hogy újra azzal a békebeli életérzéssel töltse meg a teret és a lelket, mely oly nagyon kívánatos a mostani rohanó életünkben.

A hely, ahol a szeretet minden apró részletben megjelenik, minden szoba minden szeglete egy kis múltidézés, abból az időből, mikor a tárgyak tisztelete és az élet szeretete még súllyal bírt, mikor a kimondott szónak és a kilélegzett levegőnek is jelentősége volt. Az ablakomból nézem a közel nyolcvan éves mandulafákat, hát igen, mennyire egyszerű mégis gyönyörködtető kép ez! Gőzölgő teával a kezemben alig várom, hogy megtudhassam a titkokat, mert a titok a titokban van, melyet házigazdáink, Döbröntei Ildikó és férje Csaba pontosan tudnak.
 
Számukra az a legfontosabb, hogy náluk a vendégek érezzék, rájuk vártak, ők a legfontosabbak, ez az élmény, amit itt átélnek csak róluk, csak nekik szól. A hely lelkét mindig a házigazdák adják és ők őszintén a szívükön viselik, hogy mindenki jó emlékkel gazdagodjon ittléte alatt. Mesélnek és mesélnek, mi pedig nem tudunk betelni a történetekkel, mert itt mindennek történelme, íze, illata van.
 


Így a faajtónak, amin keresztül belépünk a Nagy Házba, a secconak, mely a plafont díszíti és szerencsére fent maradt teljesen érintetlenül eredeti állapotában, a valaha volt szénapajtának és az összes tárgynak, melyek ha beszélni tudnának, valószínűleg sosem mennénk haza. Természetesen a megmaradt műemléki jegyek mellett az összes épület a mai kényelmet tükrözi, ötvözve stílusosan olyan elemekkel, melyek nem hagyják, hogy az ember kizökkenjen az idilli békéből.
 
Itt tényleg lehetőséget kapunk arra, hogy otthonra lelhessünk saját magunkban, hogy a sok szó helyett magáért beszéljen a környezet. Talán az első boutique hotel Magyarországon, mely ugyan egyre népszerűbb szállodai műfaj, ám talán kevesen ismerik, mit is jelent valójában boutique hotelnek lenni. Minden szoba más-más hangulattal rendelkezik, minden szoba egyedi, nincs két egyforma. És pont ez az igazán izgalmas itt! Minden boutique szobának saját neve van, mely sugallja a különlegességét. A Zöld szoba a legnyugodtabb szoba, a legcsendesebb részen, szinte a természetbe ágyazódva kínálja az elvonulást, kilátással a bio fürdőtóra, melyet egy forrás vize táplál és teljesen vegyszermentes. A régi szénapadlás ma már három lakrésznek ad otthont, Kék, Fehér és Tükör szobának, melyek egy közös kandallós térben érnek össze, ahol a tűz állandóan ropog, mi kell más egy csodás pihenős hangulathoz? A legújabb szobakülönlegesség a Kaszinó szoba, ahol azt art deco és a századelő újjá éled, a szobában álló vörösréz kád oly természetes kellék, szerintem Scorsese-nek is tetszene.
 

A Nagy Ház tetőterében lévő Panoráma lakosztályba pedig szívesen be is költöznék örökre. A pihenés egyszerűen magától értetődik, itt a hétköznapok észrevétlenül olvadnak le az emberről, a csend és a nyugalom olyan természetesen vesz körbe, hogy teljesen mindegy, milyen évszak van. Most tél, most ropog a tűz, most teljes a nyugalom és a csönd és ez az évszak pont ezért van.
 
A tó mellett a panorámás szauna csak felteszi az i-re a pontot, élvezkedni a melegben, miközben gyönyörködünk a hidegben. A gasztronómia, mint hozzáadott érték a legmagasabb szintű. Mindent eredeti Zsolnay porcelánban szolgálnak fel, az étkek az újra gondolt magyar ízvilágot elevenítik meg, a tradíciót ötvözve a modern kori vívmányokkal. Az előételnek adott házi kalácstól és kacsamájtól majd elolvadunk, a húslevesnek olyan színe van, amilyent utoljára a nagymamámnál láttam, a kacsamell szétolvad a számban, a vacsoradesszert epres gratina pedig pont annyira könnyű, hogy nem üli meg a hasunkat lefekvés előtt. Mindezt a pompás borok kísérik, a Bajnóczy pincészet Szerelembora pedig szerelem az első korty után. Jó érzéssel tölt el, hogy minden alapanyag környező kistermelőktől származik (persze ez évszakfüggő), ez is egy olyan hozzáadott érték, amitől azt érzem, fontos vagyok itt. Ahogy az is, ahogy a személyzet hozzánk fordul, ők már hosszú évek óta itt dolgoznak és látszik, hogy szeretik a munkájukat, az embereket, minket.
 

Ildikó és Csaba büszkén meséli, mennyire fantasztikus Gasztrofalut sikerült létrehozni Köveskálon, valószínűleg nincs is az országban még egy ilyen település, ahol az egy főre jutó vendéglátóhelyek ilyen nagy számot mutatnának. Példaértékű az összefogás, mely arra törekszik, hogy mindenki a saját értékeit tudja közvetíteni úgy, hogy közben nem konkurenciát, hanem segítséget jelentenek egymásnak. Kultúrprogramokkal és gasztronómiai eseményekkel teszik egyre változatosabbá az ide látogatók életét és hogy még mindig nem telített a vendéghelyek száma, mi sem bizonyítja jobban, hogy a szomszédban éppen most épül egy művészeti galériával egybekötött borbár. Az egész hely egy felfedezni való terep, nem is lehet betelni vele egyszerre, nem véletlenül jönnek minden évben vissza sokan, mert az itt tapasztaltak messze túlmutatnak a megszokott vendégváró tendenciákon. Nagyon nagy öröm volt itt lenni, egészen biztosan visszajövünk még mi is, ne felejtsétek, nyaralni télen is lehet, főleg ilyen csoda helyen!
 

 
Külön köszönet a Jeep Magyarországnak, hogy egy csodás Jeep Compass-szal támogatta az útunkat, igazán nagy hasznát vettük a négykerék meghajtásnak, hiszen a legnagyobb hóesésben is biztonságban éreztük magunkat!
 

Még több fotó és utazással kapcsolatos tartalom az utadon.hu oldalán!


 


Kommentek