Így készíts szuper fotót a babádról!


Már a születés után lefényképezed, utána pedig sokszor még, mert annyira cuki. Ahhoz azonban, hogy igazán jól sikerült képet készíts, érdemes betartani néhány szabályt.

Fényképezni mindenki tud
Manapság az okos telefonok korában, szinte már alig látunk valakit fényképezőgéppel a kezében. Úton-útfélen fotózunk, legyen az születésnap, évforduló, vicces jelenet, vagy csak úgy, mert meg kell zabálni, annyira édes. Mindenki szeretné megörökíteni a pillanatot, hogy később könnyebben emlékezhessen.
 
A csecsemő fényképezése
A napokban született meg a kisbabád, és teljesen magától értetődik, hogy minden helyzetben szeretnéd megörökíteni őt. Érdemes azonban inkább a minőségre, mint a mennyiségre törekedni. Előfordul, hogy anyukaként ugyanazon beállítások között nagyon is látod a számodra oly szembeötlő különbséget, ám több tíz év távlatából nézve nincs értelme több tucat fotót készíteni egy-egy pillanatról. No de lássuk csak a részleteket, a hogyanról. Érdemes fekvő pozícióba fényképezni a kisbabát, hiszen ez az a testhelyzet, melyben a napjait leginkább tölti. Fényképezd szemből, vagy esetleg egy kicsit felülről, nyugodtan próbálkozz, hogy megtaláld az ideális szöget. Mindig bizonyosodj meg afelől, hogy biztonságos helyen hagytad a babát, mielőtt a géppel a kezedben eltávolodnál tőle. Ha álmában szeretnéd lefényképezni, várj legalább húsz percet, hogy mélyen aludjon, nehogy felébreszd. Az édesanyák ismerik legjobba a babájukat, így tudják, mikor viselkedik nyugodtan. Aranyszabályként azonban elmondható, hogy evés után, és/vagy tiszta pelenkában kisimultabbak a kisbabák. Ne csak a nagytotált válaszd, melyen az egész baba látszik, fényképezd le a csecsemő lábát, kezét, száját, szemeit, hiszen a részletek is adhatnak klassz képet. Végül, de nem utolsó sorban kerüld a vaku használatát, hiszen az zavarja a kicsik szemét.
 
Nagyobb már? Fényképezzetek játszva!
A bölcsődés, óvodás korú gyerekek könnyebben közreműködnek, ha játékról van szó. Ne habozz hát, alakítsd át a fotózást közös mókázássá. Az elkészült képeket nézzük vissza együtt, sőt beszélgethetünk is róluk. Nevessünk, viccelődjünk, de ne erőltess semmit se. Ha azt látod, hogy nyűgös, vagy nincs kedve az egészhez, inkább tedd el a fényképezőgépet későbbre. Ellenkező esetben bármikor meglát majd egy objektívet hanyat-homlok fog menekülni.
 


Otthon
A legbiztonságosabb hely a fényképek készítéséhez természetesen a saját otthonod, amelyet a kisgyerek ismer és szeret. Otthon valószínűleg kényelmes körülmények között örökítheted meg a legszebb pillanatokat.
 
A parkban
A jó idő beálltával a szabad ég alatt, természetes fényekkel szebb képeket készíthetsz. A gyep zöldje azonban sok esetbe rossz színt kölcsönözhet az arcnak, és nem árt vigyázni az ébredező kullancsokkal sem.
 
Hogyan öltöztessük?
Előfordul, hogy egy jól megkomponált fotót szeretnénk küldeni a nagyinak. Felesleges azonban ünneplőbe öltöztetni a kicsit, hiszen nem fogja magát benne jól vagy kényelmesen érezni, így a fénykép minden lesz, csak természetes nem. Érdemes inkább az egyszerűségre törekedni, ha a ruházatról van szó, inkább legyen egyszínű, mint csíkos, vagy kockás, illetve ne a cuki rajzfilmfigurás rugdalózó vigye el a pálmát a baba helyett!
 
Utolsó tanács
Egy jól sikerült képhez nem igazán kell előkészülni. Inkább a telefon, vagy a fényképezőgép legyen a kezed ügyében, hogy elkapd a legszebb, vissza nem térő pillanatot.
 

Bogáti Gabi

Kommentek