Húszezer italos kartondobozzal menthetünk meg egy fenyőfát a kivágástól

Decemberben a fejenkénti átlagos havi 7,8 kg-os papírfogyasztásunk 10-15%-kal, akár 9 kilóra is nőhet a felfokozott ünnepi vásárlási láznak köszönhetően. Ezért az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) legújabb programja az OkosÖtös játékos módon fel a figyelmet a papír, és azon belül is az italos kartondobozok szelektív gyűjtésére.

 

A kvízből például kiderül, hogy húszezer italos kartondoboz újrahasznosításával lehet megmenteni egy fenyőfát a kivágástól. Az IKSZ közösségi oldalán a játékosok Csobot Adél énekesnővel célba dobhatják, Keleti Andrea táncművésszel laposra taposhatják, Imre Géza olimpiai és világbajnok tőrvívóval pedig a szelektív gyűjtőkbe dobhatják a dobozokat, míg Gyetván Csaba műsorvezetővel és Csecse Attila videóbloggerrel letesztelhetik a környezetvédelmi tudásukat.

Decemberben 9 kiló papírt használunk el fejenként

Karácsonykor az ajándékok csomagolóanyagai jelentősen növelik papírfelhasználásunkat, ezért decemberben még fontosabb, hogy amikor csak tehetjük, újrahasznosított anyagból készült papírtermékeket vásároljunk illetve szelektíven gyűjtsük a papírhulladékot.

A tejek, gyümölcslevek csomagolásául szolgáló italos kartondoboz 75%-a papír, amely olyan jó minőségű, hogy akár 5-10-szer is újrahasznosítható, persze csak ha a szelektív gyűjtőedénybe helyezzük. Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) hosszú távú célja az, hogy 2020-ig legalább minden második italos karton a szelektív hulladékgyűjtőbe kerüljön, ehhez pedig szükség van arra, hogy mindenki tudja: a tejes és gyümölcsleves dobozok szelektíven gyűjthetők. Az OkosÖtös elnevezésű online játékkal erre a tényre és a környezet védelme érdekében tett mindennapi cselekedeteink fontosságára kívánja felhívni az Egyesülés a figyelmet. Akik még nem, vagy csak részben gyűjtik szelektíven a hulladékot, a környezettudatos játék segítségével megerősítést nyerhetnek abban, hogy az odafigyelés igenis valós eredményeket hoz.

Játszd újra online

Az IKSZ a környezetvédelem ügyét a szívén viselő hírességeket kért fel, hogy támogassák a programot és népszerűsítsék a karácsonyi hangulatú környezetvédelmi applikáció egy-egy játékát. Csobot Adél színész- és énekesnő, Keleti Andrea táncművész, Imre Géza olimpikon párbajtőrvívó, Gyetván Csaba műsorvezető és Csecse Attila „youtuber” olyan csapatot alkot, amely minden korosztályt képes megszólítani.

„Nagy öröm volt számunkra, hogy mind az öt híresség rögtön igent mondott a felkérésre, hiszen az ő pályafutásukat figyelemmel kísérik az emberek, szokásaik milliók számára mutatnak példát. Az IKSZ közösségi média oldalát választottuk a játék platformjaként, hogy minél több emberhez eljusson az italos kartondobozok szelektív hulladékgyűjtésének üzenete. Meggyőződésünk, hogy a játékos tanulás a leghatékonyabb tanulási folyamatok egyike, ezért bízom benne, hogy minél többen játszanak majd az OkosÖtössel, ezáltal újabb ismereteket szerezve az italos kartonok szelektív gyűjtésének fontosságáról és újrahasznosításának lépésiről. Természetesen a tudás mellett „okos” nyereményeket is gyűjthetnek a környezetvédelemre fogékony felhasználók” – mondta Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója.

A játékból megtudhatjuk például, hogy hány italos kartont kell szelektíven gyűjtenünk, ha meg akarunk menteni egy fenyőfát a kivágástól vagy hogy miért is kell laposra taposni a csomagolóanyagot kidobás előtt.

A játék 2016. december 8-tól 2017. január 8-ig játszható az „okos” nyereményekért.

Az OKOSÖTÖS már elérhető az IKSZ közösségi média oldalán:

https://www.facebook.com/italoskarton

Miért fontos a sztároknak a környezetvédelem?

A hírességek, akik pályafutásukkal is példát mutatnak a fiatalok számára, és a karácsonyi készülődés során sem feledkeznek meg a környezetvédelemről.

„Mindig is foglalkoztatott a környezetvédelem és igyekeztem a mindennapok során is megtenni minden tőlem telhetőt, hiszem és tudom, hogy minden egyes, a környezetünkért tett cselekedet számít, és akkor ér valamit az egész, ha minden egyes ember tesz is valamit a közös cél érdekében. De amikor megszületett a kisfiam, döbbentem rá igazán, hogy mit is jelent a jövő értékeit óvni, hiszen mi vagyunk a felelősek nem csak azért, hogy milyen családi környezetben, de milyen bolygón fog élni ő és a következő generáció” – mondta Csobot Adél énekesnő.

„Nem ez az első környezetvédelmi program, amelyhez csatlakozom. Éppen azért, mert szívügyem a téma, nagyon örültem a felkérésnek, és jó dolognak tartom, hogy ezúttal a közösségi médiában indult ez a játék, ahol ma már mindenki szinte jelen van és jó ötletnek tartom ennek kihasználását. Nekem is van két gyermekem, akikkel szeretünk „csináld magad” díszeket készíteni karácsonykor, és most nagyon klassz tippeket kaptam az Egyesüléstől arra vonatkozóan, hogy italos kartonból milyen szép és hasznos dolgokat lehet akár otthon is készíteni. Ami pedig a szelektívgyűjtőbe kerül, abból pedig a papírgyárban lesz újra papír termék, és így elérhetjük azt, hogy a papírból egyáltalán ne legyen szemét” – mondta Keleti Andrea táncművész.

„Nálunk a családban mindig is természetes volt, hogy szelektíven gyűjtjük a hulladékot, amióta pedig van házhozmenő szelektív hulladékgyűjtés, még egyszerűbb a dolgunk. Sportolóként a mindennapokban is tudatosan kell hozzáállnom az élet minden területéhez, ugyanakkor nem csak a saját gyermekeink előtt kell példát mutatnunk, de azok a fiatalok számára is, akik követik pályafutásomat, ezért csatlakoztam örömmel a kezdeményezéshez” – tette hozzá Imre Géza, olimpikon párbajtőrvívó.

„Mivel az italos kartondoboz több alkotóelemből áll, úgynevezett társított csomagolóanyag, sokan nem tudják, hogy szelektíven gyűjthető, pedig mind a papír, a műanyag és az alumínium újrahasznosítható. Persze főleg a papírból készülnek újrapapír termékek, az egyesülés honlapján látható is egy pár perces kisfilm arról, hogy hogyan lesz egy, a szelektív hulladékgyűjtőbe dobott italos kartonból tojástartó, könyv vagy boríték. Ez szerintem nagyon izgalmas folyamat és jóérzés tudni, hogy a mi tudatos döntéseink is hozzájárulnak ahhoz, hogy ezekhez a tárgyakhoz már nem kell újabb fákat kivágni” – mondta Gyetván Csaba műsorvezető.

„Korábban nem is tudtam, hogy a kedvenc könyveim készülhetnek akár italos kartonból is, ráadásul egy könyvhöz mindössze kb. 30 db italos kartont kell, hiszen azok alapanyaga 75%-ban papír. Nagyon örülök, hogy a program során ilyen és ehhez hasonló érdekességeket tudtam meg a szelektív hulladékgyűjtésről. Az én követőim a közösségi média oldalaimon nagyrészt fiatalok, és jó dolognak tartom, hogy a szórakoztató tartalom mellett ilyen környezettudatos témákkal is tudunk foglalkozni a posztokban, és megbeszélni, hogy miért fontos, hogy mindenki tapossa laposra és gyűjtse szelektíven az italos kartont” – mondta Csecse Attila, videoblogger.

Kommentek