Hiánypótló kiadvány jelent meg a Dél-dunántúli Kéktúráról

15 év után â?? aktualizálva és megújulva - jelentette meg ismét a Cartographia Kft. a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonalát bemutató turistakalauzt. Különös aktualitást ad a kötet megjelenésének, hogy január 14-én lett volna 84 éves az útvonal névadója, kitalálója, az ismert természetfilmes, Rockenbauer Pál.

 

A 2017-es kiadású Kéktúra III turistakalauz az 560 km-es útvonalat részletes térképszelvényeken, aprólékos táj- és útleírással, az érintett települések látnivalóinak igényes ismertetésével és mintegy 450 fotóval mutatja be.

A Kéktúra útvonalát bemutató kalauzok harmadik kötete a Kőszegi-hegységtől és az Írott-kőtől a Kemenesháton, az őrségen, a Göcsejen, a Zalai-dombságon, Belső-Somogyon, a Zselicen, a Mecseken, a Geresdi- és a Szekszárdi-dombságon át a tolnai megyeszékhelyig kíséri végig a – a legendás televíziós sorozat címét kölcsönözve – még egymillió lépésre indulókat Magyarországon.

Az Írott-kőtől Szekszárdig alcímű, Dél-Dunántúlt bemutató közel 200 oldalas útvonal-ismertetés nem csupán a természetjáróknak, gyalogos turistáknak szól, hiszen Rockenbauer Pált idézve: „… ezek a helyek bárki számára könnyen elérhetők, felkeresésük, felfedezésük – kinek-kinek a maga számára – jószerivel csak elhatározás kérdése.” A 2000-ben indult, spirálos kivitelű turistakalauz-sorozat egyik fontos küldetése a túrázás népszerűsítése, egy-egy tájegység egy kötetbe gyűjtött teljeskörű megismertetése és a túraszervezés/vezetés segítése.

A 2016-ban a Kéktúra I. (Hollóháza–Nagymaros) és a Kéktúra II. (Visegrád–Írott-kő) kalauz szerves folytatásaként megjelent aktualizált, új kiadást a Cartographia újraszerkesztett turistatérkép-állományából, megújított tipográfiával állították össze a szerkesztők, Berki Zoltán és Kovács Attila Gyula. A Kéktúra III. kalauz kiadását a Cartographia az NKA támogatásával valósította meg.

Rockenbauer Pál (1933–1987) természetjáró, televíziós szerkesztő, a magyar televíziós természetfilmezés megteremtője volt. Az 1979-ben általa forgatott, az Északi- és a Dunántúli-középhegységet végigbarangoló Országos Kéktúra útvonalát bemutató „Másfélmillió lépés Magyarországon” című tv-sorozat folytatásaként 1986-ban kerültek a felvevőgépek elé a Kőszegi-hegységtől Szekszárdig húzódó tájak, melyeket „… És még egymillió lépés” címen mutatott be a Magyar Televízió. A végigjárt útvonalon akkoriban jórészt még nem vezetett jelzés – azok felfestésére, azaz a kéktúra Szekszárdig (sőt később az Alföldön át a Zempléni-hegységig) történő meghosszabbítására az 1980-as évek végén, Rockenbauer Pál tragikus halálát követően került sor. Vörösmárványkővel jelölt sírja Zengővárkony határában kereshető fel, ahová végakarata szerint temették. Az Írott-kőtől Szekszárdig vezető útvonal 1989-ben kapta a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra elnevezést.

Kommentek