„Guga Hö” – Irány Alsó-Ausztria!

Aki korán kel, üres pályát lel! Így is értelmezhetjük a helyi dialektusban megfogalmazott kifejezést, a „Guga Hö-t”, melynek jelentése „teljesen éber.” Erről a különleges életérzésről egy programot is elneveztek Alsó-Ausztriában, melynek keretében kora reggel, a napfelkeltében csúszhatunk az érintetlen sípályán. Ha ezt választjuk, biztosak lehetünk benne, hogy a hajnali hegyi levegő, a siklás, majd az elfogyasztott kiadós, helyi finomságokból álló reggeli megalapozza a napunkat! 

Elsőként hagyni nyomot az érintetlen sípályán? Akár vérbeli, tapasztalt síelőként, akár kezdőként vágunk neki, ez a gondolat minden síelőt lázba hoz. A friss hajnali levegő, az ébredő természet és a napfelkelte látványa a hegytetőn még a későn kelők szívét is megdobogtatja. A mostvierteli hegyekben a Guga Hö külön ajánlat részeként, több időpontban is elérhető. Ha úgy döntünk, a gyerekeket sem szeretnénk kihagyni ebből a különleges élményből, természetesen ők is csatlakozhatnak. Az annabergi pálya családi ajánlatának részeként a 8–15 közötti gyerekek csatlakozhatnak is a felnőttekhez. 
 


 


A legtöbb sípálya a Mostviertel és a Bécsi Alpok területén december elején nyit, és jövő év márciusáig látogathatjuk őket, ám akad köztük olyan is (például a Göstling-Hochkar a Mostviertel régióban), ami egészen áprilisig várja a síelni vágyókat. És hogy drága lenne a síelés egy nagyobb család számára? Hadd oszlassuk el ezt a tévhitet! Itt egy igazi családi tipp: ha kicsikkel utazunk, válasszuk a kombi-bérletet a Lackenhof-Ötscherre vagy a Göstling Hochkarra, melyek mind a határhoz közel találhatók, így utaznunk sem kell sokat. A két említett síterep alaposan megcáfolja, hogy költséges volna a nagycsaládos síút, hiszen a gyerekek itt 10 éves korig csupán 3 Eurót fizetnek egy napijegyért, amennyiben az egyik szülő kíséretében siklanak. St. Corona és Mönichkirchen pályái szintén a gyerekek kedvencei lesznek, Schneebergben, Soprontól mindössze egy órányi autóútra pedig akár speciális műanyag borítású pályán is száguldhatnak, mely egész évben várja a kicsiket.
 


Ki ne vágyna arra, hogy elsőként hagyja nyomait hótalpaival a friss hóban? Alsó-Ausztriában ez is lehetséges, hiszen a régió izgalmas hótalpas túrákat is kínál. A rövidebb, két-három kilométeres túrák mellett akár közel húsz kilométert is megtehetünk hótalpakkal a lábunkon. Az alsó-ausztriai túraválasztékból erőnléttől függetlenül, nehézségi fok szerint válogathatunk a pályák közül, és akár hivatásos túravezetővel együtt barangolhatjuk be a hófödte tájakat. Ha azonban hótalpak nélkül indulnánk útnak, a kiválóan karbantartott téli ösvényeken is barangolhatunk. Alsó-Ausztria az extrémebb kalandok kedvelőinek sem okoz csalódást, hiszen a Bécsi Alpokban, Berggasthofban, összrugózású skibike-ot bérelhetünk vagy akár egy hótalpas túra után ruckXbobbal csúszhat az idilli téli tájban. És mi a ruckXbob? Képzeljük el egy hátizsák és egy szánkó mókás elegyét, melyet miután lekapunk a hátunkról, akár indulhatunk is lefelé a havas hegyoldalon. Különösen ajánljuk mindezek kipróbálására a a Raxot, a hótalpas túraparadicsomot, ahol azokat várják, akik a síelésnél többre vágynak. Akik pedig igazán komolyan veszik a téli sportot és aktív pihenésben gondolkoznak, azoknak a sífutást is ajánljuk. A Waldviertelben, a Mostviertlben és a Bécsi Alpokban közel hatvan pályából és túrából válogathatunk (szintén nehézségi fok alapján osztályozva), egy 800 kilométernél is hosszabb sífutópálya-hálózatban. 
Legyünk merészek, legyünk Guga Hö-k!

Kommentek