Ezt tanítsd meg a kamasznak az Instagrammal kapcsolatban

A tinik tetszik, nem tetszik napi szinten, sőt naponta akár óránként is használják a közösségi oldalakat. Egyszerűen számukra ez jelenti az elsődleges kommunikációs csatornát. Ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk őket, nekünk szülőknek is nyitnunk kell, sőt nem csak meg kell ismernünk, hanem a legjobb, ha mi magunk is használjuk a facebook-ot, de az instagramot is.

Nem elég egy csatorna
Egy másik generáció tagjaként, nekünk, akik még emlékeznek arra milyen volt telefonfülkéből telefonálni, néha nehéz megérteni a mai tiniket, hogy miért nem elég mondjuk a facebook, miért kell még más csatornán is megjelenni, képeket, információkat megosztani. Az instagram éppen ezért létrehozott a szülőknek és a családoknak egy olyan felületet, ahol elmagyarázza, mire kell a biztonság érdekében fokozott figyelmet fordítani, egy praktikus  is tartalmazó tudástárat: (http://parents.instagram.com ). Mindehhez persze jó, ha képben van az ember az olyan kulcsszavak jelentésével, mint a sztori, a direkt, vagy a poszt. Lássunk tehát  pár hasznos tanácsot az instával kapcsolatban. 
 
Privát a nyilvános helyett
Az instagramon vagy nyilvános egy fiók, vagy privát, nincs más opció. Ha privát a fiókod, akkor csak azok követhetnek, akik számára azt te magad engedélyezed, míg ha nyilvános a fiókod, akkor bárki láthatja a bejegyzéseidet, és követni is elkezdhet. Éppen ezért érdemes a fiataloknak elmagyarázni, hogy jobban járnak a privát fiókkal, hiszen így adataik, virtuális személyiségük rejtve marad az idegenek előtt. Azt a gombot is érdemes lehet kikapcsolni a fiókjukban, mely az online jelenlétet mutatja, így nem fogják tudni a követők mikor használja éppen az alkalmazást.
 
Egyes követők blokkolása
Érdemes elmagyarázni a kamaszoknak, hogy bármikor dönthetnek úgy, hogy egy őket követő személyt blokkolnak, azaz letiltják az adott felhasználót, aki ezt követően nem látja többé a gyerek által posztolt képeket és tartalmakat, és nem is tud vele kapcsolatba lépni. Az instagram erről a lépésről nem értesíti külön a blokkolt felhasználót, így diszkrét módon tűnhet el a gyerek a nem kívánatos személy szemei elől.
 
Visszaélések jelentése
Tanítsd meg a csemetének, hogy akár posztot, akár képet, vagy kommentet is, ha az zaklató számára, akkor azt anonim módon jelentheti, mégpedig a jobb felső sarokban lévő három pont menü alatt a „report” fül megnyomásával. 
 
Kommentek megszűrése
Előfordul, hogy a névtelenség, és arctalanság mögé bújva egyes internetezők olyan kommenteket is közzé tesznek, melyek bántóak, vagy ízléstelenek. Jó tudni, hogy automatikusan is lehet beállítani szűréseket a kommentekre, ami azt jelenti, hogy egy előre megadott lista alapján nem jelenhetnek meg a listában szereplő szavakat tartalmazó hozzászólások a posztok alatt. Sőt azt is kiválaszthatja a gyerek, hogy ki szólhat hozzá a posztjaihoz, illetve a már megjelent, nem kívánatos bejegyzéseket törölheti is a posztok alól.
 

Kommentek