Év végi talizmánok

Nem kell ahhoz babonásnak lennünk, hogy örüljünk egy négylevelű lóherének. Az év vége lezárást jelent és egy új kezdetet, amihez nem árthat egy kis szerencse sem. Lássuk csak, miért is hoz szerencsét, ha újévkor malacot eszünk, vagy patkót szögelünk a küszöbre. Itt van a három legismertebb szerencsehozó talizmán.

Négylevelű a nyerő
Becsületes neve a pillangós virágzatú fehér here, ám mindenki csak lóherének ismeri illetve „becézi”. Már a latin nevéből (Trifolium repens) kiderül, hogy ennek a növénynek alapvetően három levélkéje van. Viszont előfordul, igaz rendkívül ritka esetben, tízezerből egyszer, hogy a három levél helyett négy levélkével büszkélkedik egy mutáció következtében. A levelekhez jelképek és fogalmak tartoznak. Az ír hagyomány szerint, ahogyan azt szent Patrik mondta, a lóhere három levele a szentháromságot szimbolizálja. Más magyarázatok szerint pedig az első három levél a hit, remény és szeretetet jelképezi, míg a negyedik a szerencsét. A hagyomány úgy tartja, hogy a könyv lapjai között lepréselt négylevelű lóhere védelmet biztosít és szerencsét hoz az egész új esztendőben.
 
Patkó, a biztos védelem
A patkó mindig is a szerencse jelképe volt. Azt azonban már kevesen tudják, hogy az eredetileg vasból készült hét lyukú lópatkót száraival felfelé kell az ajtófélfára szögelni, mert csak úgy „működik”, méghozzá egyfajta védelmi talizmánként. Hiszen a patkót tűzben edzették, nehéz munkával a kovácsok, hogy a lovak lábát védje, innen ered a védelmező, szerencsehozó „felhang”.
 
Malacod van?
Újévkor hangos dudaszóval, petárdákkal szoktuk az ó évet búcsúztatni, és képletesen elűzni a gonosz szellemeket. Ahogyan minden nagyobb ünnep alkalmával, így újévkor is szokás nagy lakomákat rendezni. Azonban fontos tudnunk, hogy bizonyos ételeket nem szabad az új év első napján fogyasztanunk. A szárnyas ételek abszolút tiltólistásak ilyenkor, hiszen a tyúk elkaparja a szerencsét, a pulyka pedig haragot hoz a házhoz. A kopoltyúsokkal is vigyázni kell, mert a hallal elúszik a szerencsénk. Az igazán menő szilveszteri étek a ropogósra sült malachús, hiszen róla az mondás járja, hogy orrával előre kitúrja a szerencsét. A malac mindig is a gazdagság, a termékenység, a jólét, a bőség jelképe volt. Nem utolsó sorban pedig szót kell ejtenünk még az újévi lencsefogyasztásról is, hiszen a lencsefőzelék – de ugyanígy a baba és a borsó is - tradicionális étel ilyenkor. Nem is csoda, mivel a lencseszemek a gazdagságot, a vagyont, a pénzt jelképezik. Aki pedig lencsét eszik az új évben, az nem fog szűkölködni az újévben, házát elkerüli a szegénység.

Kommentek