Elveszett a kutyám! Mit tegyek?

Harmadik éve szervezik meg a Szilveszteri Állatmentő Ögyeletet, aminek a célja a szilveszterkor és utána elkóborló kutyák és cicák hazajuttatása. A legtöbb állatnak ugyanis horror ez az éjszaka, és ijedségükben sokan világgá rohannak.

 

Az eddigi tapasztalatunk az volt, hogy szilveszter este nem volt sok bejelentés, a roham másnap reggel kezdődött el. Most azonban már 31-én estétől folyamatosan jöttek a bejelentések, közel 30 önkéntes lélekszakadva dolgozik folyamatosan, és így hétfőn este, 2 nappal később, a Facebook oldalunkon több, mint 600 kutya van fent albumokba rendezve, akik elvesztek, utcán találták őket vagy még mindig kóborolnak. Viszont csak kevesebb, mint a harmada került haza, ami nagyon rossz arány.

Mit tehet a gazdi, ha elveszett a kutyája vagy macskája a durrogtatások után? Semmiképpen se várjon, hogy majd hazamegy a kutya! Előfordulhat persze ez is, de az esetek többségében a kutya eltéved, és nem talál haza, vagy megfogja valaki és elviszi, legrosszabb esetben pedig elüti egy autó.

Nézze inkább meg a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet oldalán a talált kutyák között:

https://www.facebook.com

Ha nem látja, töltse fel a falunkra fotóval, az ő telefonszámával, rövid leírással és az eltűnés idejével és helyével:

https://www.facebook.com/szilveszteriugyelet

A chip is nagyon fontos, sokszor sajnos ennek hiánya, vagy a regisztráció hiánya/pontatlansága miatt nem lesz meg a gazdi. Ezért ellenőrizze a gazdi a regisztráció meglétét a (http://petvetdata.hu) oldalon, illetve vigye el állatorvosának a kutya oltási könyvét, amiben szerepel a chipszám. Az orvos így meg tudja nézni az ő elérhetőségeit is, és javítsa, ha szükséges! Nagyon fontos, hogy telefonszámot mindenképpen adjon meg, mert így tudják leggyorsabban értesíteni, ha a kutyát megtalálják!

Ha pedig január elején kóbor állatot lát valaki, akkor a következőket tegye:

- Hívja fel a bejelentő számunkat, ahol segítünk a kutya helyzetének megoldásában: 20/272-4073

- készítsen róla fotót és töltse fel a falunkra

- adja meg a telefonszámát, hogy tudjunk neki segíteni

- rövid leírást a kutyáról

- a megtalálás helyét is idejét

- és nézze meg, nem keresi-e a gazdi az Elveszett kutyák mappában

Visszatérve a chipre, még mindig nagyon sok probléma van vele. Budapesten ugyan 10 kutyából 8 chipezett, de vidéken sokkal rosszabb a helyzet, csak a kutyák felében van. Pedig negyedik éve kötelező chipezni a kutyákat, és ennek hiánya nagyon megnehezíti a kutya hazajutását. A másik gond szokott lenni, hogy nem megfelelően van regisztrálva a beültetett chip. Már más a tulajdonos, vagy más számon érhető el, esetleg hiányzik a telefonszám. 10 kutyából sajnos 3 ilyen esetünk van. De a legrosszabb, amikor a chipet nem regisztrálta be az állatorvos, így semmit nem ér. Ez egyértelműen az orvos felelőssége, de a kutya issza meg a levét. Ezért kell ellenőrizni a megfelelő regisztrációt, és frissen tartani az adatokat!

A legtöbbet a gazdik tehetnek, hogy felelős állattartóként viselkednek. Az idei legrosszabb példa az a „gazda”, aki szilveszter éjjel hagyta háromszor kiszökni a kutyát a kertből, majd mikor negyedszerre nem lett meg, kiposztolta egy Facebook-csoportba. Csak másnap vette észre, hogy a kutya szívinfarktust kapott és meghalt a kertben. Nagyon reméljük, hogy idén már nem lesz több ilyen intő példa, és éppen ezért kérjük a gazdikat, hogy figyeljenek kedvencükre, az ilyen időszakokban fokozottabban, és inkább engedjék be őt egy éjszakára a házba, minthogy belehaljon szegény eb a rettegésbe!

Kommentek