Éld meg az ünnepet mind az öt érzékkel

Mágikus az év utolsó időszaka, a csillagok is valahogy másképpen ragyognak. A várakozás egészen más, egészen a tiéd lehet, ha tudatosítod magadban, hogy éppen melyik érzékszerveddel éled azt meg. Elég egy gondolat hozzá. Próbáld csak ki.

Nem kerül semmibe, csak tudatosítsd
A földi világunk erősen az anyaghoz kötött, valahogy emberként ezt értjük, ezt tudjuk átérezni. A karácsony misztériumát még közelebb tudhatjuk a szívünkhöz, ha a földi öt érzékszervünkkel tudatosan érezzük az ünnepet. Mi is kell ehhez? Csak egy kis kalandvágy, lelkesedés és tudatosság. Egyszerűen csak légy jelen, és szentelj egyetlen plusz gondolatot annak az érzéknek, amire éppen koncentrálsz, hogy mit is indít el benned, advent idején.
 
Csak az íz kedvéért
Amikor a terített asztal mellett eszel, és az adventi gyertya lángja ragyog körülöttetek, adózz egy rövid gondolattal az étkezésnek, az ízlelésnek. Legyél ott teljes lényeddel, add át magad az ízeknek, és csak arra koncentrálj, ahogyan rágsz, amit érzel. Most nem az a fontos, hogy ízletes, vagy sem, inkább maga az étkezés, tested táplálása, az együttlét, ha a családod is ott van körülötted.
 
Illat, a legősibb
A legősibb érzékszervünk a szaglásunk. A legújabb kutatások szerint már a magzati korban, egészen pontosan 11-12 hetesen már érezzük a szagokat, illetve aromákat. Sokan elfeledett, kevésbé fontos érzékszervként gondolnak a szaglásra, holott az öt érzékszerv közül a szaglás az egyetlen, mely közvetlen kapcsolatban áll az agy limbikus rendszerével. Ez azt jelenti, hogy az orrunk által felfogott ingerek átkapcsolás, azaz „cenzúra” nélkül egyenesen az agyba futnak be, ahol azokra azonnal válasz születik. Érdekes tény, hogy az illatra adott válasz reakcióideje 0,5 másodperc, míg a fájdalom által kiváltott reakcióhoz majdnem kétszer ennyi időre, 0,9 másodpercre van szükségünk! Ebben a tudatban, ha számodra finom, kellemes illatot érzel, a fahéjat, szegfűszeget, narancsot, vagy éppen a mandarint, lélegezz mélyen, és mosolyogj!
 
Zenét a füleknek
Kérlek hallgass zenét! Kényeztesd a füleidet. Én nem mondom, hogy csak a karácsonyi dallamok vagy a retró sanzonok a menők. Igazából azt hallgasd, amit te szeretsz, ami neked tetszik, hiszen az fog feltölteni, az ad majd erőt, vagy akár inspirációt.
 
Ölelj, amennyit csak bírsz
Az érintésről már a tudomány is bizonyította, hogy mennyire egészséges. Most itt viszont nem ez a lényeg. Én inkább azt szeretném a fókuszodba helyezni, hogy akár csak egy váll megérintése, egy kézfogás, vagy persze az ölelés, mennyi melegséget visz az életbe. Ölelj teljesen a szíved mélyéről, úgy igazából, ne csak futólag, lelketlenül. Egészen más, egészen emberi.
 
Lásd meg a csodát mindenkiben
Végül, de kicsit sem utolsó sorban végre nyisd ki a szemed és láss, ne csak bambulj. Lásd meg először is magad, aztán másokat is, lásd meg a jót, ne állandóan a rosszra koncentrálj. Vedd észre, mi volt ma szép és jó a napodban. Láttad a fogyó holdat az égen? A csillagok fényét, vagy amikor reggel az autód szélvédőjére fagyott jeget kaparod, ne szitkozódj. Lásd meg benne a jégvirágokat, a rajtuk átragyogó napfényt. Ez éltet, ez tölt fel csak. A többi lehúz, és elvesz tőled…

Kommentek