Egy igazi vidéki birtok: Platános Kúria

Szeged belvárosától tizenöt percre fekszik a mesés, húsz hektár akácossal körbe ölelt Platános Kúria. Már a bevezető út is impozáns, egy igazi vidéki birtok jegyeit mutatja, s bár a kúria hat éve épült, mégis egy régi kisnemesi hangulatot sikerült létrehozni, mind a külső, mind a belső kialakításban. Már messziről szembe ötlik a hatalmas lovas karám, melyben igazi boldog lovak kergetőznek vagy éppen legelnek, az ember nem tudja megállni, hogy ne nézze őket akár hosszú perceken át.

Pasztovszki Péter és felesége Pasztovszki-Benák Helga egy igazi életérzést varázsol a náluk megszállóknak, azt a fajta hangulatot, mely tiszteletet ad az élet pillanatainak, melyben helyére kerül minden hétköznapi cselekedetünk valódi értéke. Ahogy az gyakran előfordul tulajdonosoknál, egy elvágyódás a hétköznapi taposómalomból és egy kis gazdasági válság az építőiparban gyorsan meghozta a vágyat egy saját hely iránt, ahol Péter saját szenvedélye, a lovaglás mellett Helga is megtalálta a vendégvárás örömét.
 

Nem sok ehhez hasonló lovas szállás van Magyarországon, hisz minden ide látogatónak nyújt kikapcsolódási lehetőséget, attól függetlenül, hogy szeretne- e lovagolni, avagy nem. A csodálatos kert, melyben játszótér és medence is található, egyértelműen jelzi, ez egy családbarát szállás. Akinek pedig a fő úticélja a lovaglás, a legjobb helyre jött, egész évben állandó lovasoktatót alkalmaznak, díjugratást is tanítanak, Péter pedig rendszeresen vezet tereplovaglást, lovastúrát. A minőség és a szakmai hozzáértés teszi azonban különlegessé az itt megélt lovas élményt, nagyon megnyugtató a biztonságosság, melyre nagyon figyelnek minden lovaglásnál.
A hagyományőrzés szeretete nagyon fontos érték itt, így minden október 23-án vadászlovaglást rendeznek a birtokon, a Gróf Széchenyi István által az országba hozott minta alapján. Vadászkürtök, gyönyörűen felöltözött lovasok próbálják összemérni a tudásukat, rókaprém a jutalma minden évben a legjobb vadászlovasnak.
 


A nyolc szobában 16-20 ember fér el egyszerre, de nagyobb rendezvények esetén a közelben lévő szálloda kapacitását is igénybe szokták venni, így akár 120 embert is el tudnak szállásolni. Vadásztársaságok összejöveteleinek, csapatépítő tréningeknek és esküvőknek is kiváló helyszín, a lovasturizmus pedig áprilistól októberig rengeteg vendéget vonz.
A gasztronómia, mint ahogy már megszoktuk a Stílusos Vidéki Szállodák tagjainál, igen fontos és kiemelkedő szerepet jelent a Platános Kúriában is.
 


A reggeli, mely benne van a szobaárban, mindig különleges alkalom itt, szeretnék, ha az emberek, akik náluk szállnak meg, átérezhetnék azt a vidéki életérzést, melyben megadják a módját az étkezésnek, pihenésnek, szórakozásnak.
A helyi termelőktől beszerzett alapanyagokat használnak, így minden tejtermék, tojás, de még a felvágott, hús is házi termék, mely valóban nagyon kivételes. Természetesen igény szerint a szállóvendégekhez idomulnak, ételérzékenyek, vegetáriánusok is változatosan tudnak étkezni.
 


A séf, Ekler Viktor neve ismerősen cseng minden szakmabelinek. Ő alakította ki a Kúria gasztronómiai alapértelmezését, mely mindenképpen szezonális, hagyományos ízeken alapuló ám újhullámos, jól értelmezhető fogásokat jelent, melyek mindegyike valóban igazi ízorgia amellett, hogy igazi esztétikai élmény is. Helga, bár sosem gondolta volna korábban, igazi tanítómesterre lelt Viktorban, így a marketinges múltat elfelejtve ma már könnyedén megfőzi a 3-4 fogásos vacsora menüsort akár teltház esetén is. Miután mindig abból készülnek az ételek, ami éppen terem, sőt, ha Péter netán vadászaton elejt valamilyen vadat, akkor abból, ám mindig a séf kreativitásán múlik, mi kerül az asztalra
A saját felvidéki borok és pálinkák a felelősek sokszor az átmulatott estékért, ha kell cigányzenészek is jönnek, ami biztos, itt igazi mulatás van.


 


 
Forrás: http://utadon.hu

Kommentek