A csodálatos toszkán hangulatú Villa Vitae

Ha Balaton, akkor mindenkinek a nyár jut eszébe, ám biztosan állíthatom, a téli pihenés és feltöltődés ugyanolyan logikus döntés itt, Magyarország egyik legkedveltebb térségében. Főleg azoknak, akiknek a nyugalom és a feltöltődés, mint kizökkenés a hétköznapokból fontosabb, mint a nyüzsgés, a teltház, a sok ember.

Első utunk épp ezért a szépséges Villa Vitae-be vezetett, melyről sokat hallottunk már, ám, mivel küldetésünknek tartjuk, hogy saját tapasztalaton alapuljanak az élménybeszámolóink, fogtuk magunkat és elmentünk, hogy lássunk, érezzünk, átjárjon minket a hely szelleme.
 
Füreden, a domb tetején a csodás kép, a nagy víz, a vulkáni dombok, Tihany, mellettünk a rendezett szőlős és persze a szépséges toszkán hangulatú boutique hotel, a Villa Vitae hívogató épületegyüttese fogadott minket. Fontos, nagyon fontos, mikor megérkezel valahová, milyen érzések kerítenek hatalmukba. Bárhová is mész kikapcsolódni, utazni, a legfontosabb minden alapvető igény, hogy élményben legyen részed, hogy megragadjon valami, amitől más ott lenni, mint bárhol.
 
Mikor beléptünk, nem volt kétséges, hogy ez a hotel teljes mértékben megtestesíti azt az értéket, melyet közvetíteni szeretnénk az oldalunkat látogatóknak. Szépség, tisztaság, minőség.
 
A decensen elegáns berendezés, mely egyszerre trendi és nagypolgári, ugyanakkor otthonos, a finom illat, mely minden térben körbe vesz és persze a halk Diana Krall olyan miliőt teremt körülötted, melyben nem tudsz mást érezni, minthogy az öszegabalyodott idegszálaid szépen elrendeződnek, lassan kisimulnak, jó helyre érkeztél. Mert a részletekben rejlik az a titok, melytől úgy érezheted magad egy szállodában, hogy fontos vagy, fontos számukra, fontos, ahogy az érzékeidre hogyan hatnak. Egy apróságnak tűnik az illat, pedig külön tudomány, hisz nemcsak a testedre, hanem a lelkedre is hat. Itt, a Villa Vitae-ben magát az „orrt”, Zólyomi Zsoltot bízták meg a csodás illóolaj kikeverésével, melynek átható illata hála a diffúzoroknak láthatatlanul körbe vesz, amint belépsz.
 
A meghitt érzés csak tovább fokozódik a welcome proseccótól, egyszerre és csöndben állunk a mediterrán teraszon és nem hiányzik a meleg, élvezettel szippantjuk be a hűvös nyugalmat, gyönyörködünk a panorámában.
 
Eppel Krisztián a házigazdánk a Villa Vitae vezetője, aki fiatal, nyitott szellemiségével vezet végig minket a külső és belső tereken, minden mozdulatából sugárzik, szereti, amit csinál, élvezi, hogy élményt és minőséget adhat vendégeinek. Ez is egy olyan részlet, melytől több lesz egy szép szállás, nem kétséges, neki tényleg fontos, hogy a vendégei visszatérjenek.
 

Végig járjuk a szobákat, mindegyik egy-egy borvidékről vagy magyar borfajtáról kapta a nevét, hozzáteszem abszolút stílusosan, hiszen a magyarországi turizmus egyik fő szempontja a finom borok élvezete (is), itt ebben sincs hiány, erről később még írok, hisz a kulináris élvezetek éppoly fontosak.
 
A szobák stílusosan követik a toszkán hangulatot, a rusztikus a kifinomult eleganciával kellemes otthonosságot teremtenek. Külön élmény a közösségi tereknek helyt adó könyvtárszoba egy vicces titkos ajtóval nyíló lakosztályba, melytől egy Kate Morton regény jut eszembe, szabadjára engedve a fantáziámat egy röpke pillanatig: vajon milyen titkos ajtók, szobák vannak még itt?
 

Egyelőre 10 standard szoba, 3 lakosztály és egy mozgáskorlátozottak számára is igénybe vehető szoba áll rendelkezésre, de hamarosan tovább bővül a komplexum, több szobával tudják majd kiszolgálni a megnövekedett igényeket. Tavasztól az egészségház megújult programokkal vár mindenkit, rekreációs szolgáltatások, menedzserszűrés és számos, egészségre pozitívan ható kezelést lehet majd igénybe venni.
 
Mire végig jártuk a helységeket, pont megéheztünk, bár a vacsoraidő még odébb volt, ám természetesen ez sem okozott problémát. Olyan simulékonyan idomultak az igényeinkhez, hogy öröm volt azt gondolni, otthon érezhetjük magunkat.
 
Nemcsak a környező területek, de a magyar borvidékek legkiválóbbjaiból válogathattunk, ám, ha valaki mégis a francia vagy olasz nedűket szeretné kortyolgatni, azt is megteheti.
 
Külön élmény a ház bora, mely írd és mond konkrétan a szomszéd telek szőlőjéből készül és nagyon finom. Élvezettel csipegettünk a saját címkés házi kolbászokból, szalámikból, a közeli sajtmanufaktúrákból származó finomságokból, kicsit túlzónak is tűnt a mennyiség egyszerre, hisz a hidegtál olyan bőségesnek tűnt, hogy arra gondoltunk, illedelmes nőkként falatozva ez biztosan nem fog elfogyni, ám ez csak illúzió maradt, mert bizony a ház borával együtt szépen csendesen, illedelmesen mindent elpusztítottunk.
 
Vacsora előtt egy kis wellness, kis lelkifurdalással elhaladva a konditerem előtt bevetettük magunkat a szaunába és a gőzbe. Bekészített víz és nyugalom, a jakuzzi halkan bugyborékolt kintről, tökéletes.
 

A vacsora á’lacart, az étlapon egyszerű ételek, újra gondolt magyar fogások és kímélő halételek közül válogattunk, a desszertet sem hagytuk ki, még most is érzem a finom créme brulée lágy ízét.
 

Krisztián pedig mesél közben. A hotel mester séfjei gyakran színesítik a menüt, sok tematikus programot, eseményt hoz létre, hogy színesebbé, élménytelivé tegye a vendégeinek az itt létet. Nemegyszer pedig vendég séfeket hív, hogy gasztronómiai utazásokra hívja a szálló lakóit.
 
Számos rendezvénynek adtak már otthont, esküvők, csapatépítő tréningek, baráti társaságok szívesen veszik ki az egész szállodát, hogy egyszerre élvezhessék egymás társaságát és a pihenést adó nyugalmi szolgáltatásokat. - Próbálunk a vendégeink egyedi igényeinek eleget tenni – meséli Krisztián tovább – hozhatnak saját szervezésben zenekart, de akár mi is segítünk, ötleteket adunk. Volt nálunk már jazz koncert és cigányzenekar is, bármire nyitottak vagyunk, persze a hely adta keretek között.
 
Kültéri programok sora (a golfozástól a sétakocsikázásig, a vitorlázástól a vadászatig) vár arra, hogy a szállóvendégek kipróbálják őket, tavasszal pedig előveszik a Vespa parkot, az elektromos bicikliket, hogy ezzel is lehetővé tegyék a környék felfedezését. Shuttle szolgáltatásukkal pedig igény szerint segítik a környék programjain való részvételt, el is játszom a gondolattal, de jó lehet úgy borkóstolón részt venni, hogy nem kell a hazaúton gondolkodni, aggódni, sakkozni, ki az, aki nem iszik egy kortyot sem. Vagy csak lemenni a Balatonpartra, ahol egy privát stégen napozhatok, suppolhatok vagy ha nem bírok magammal még akár kajakozhatok is.
 
Aki pedig ki sem szeretne mozdulni, élvezheti a mozitermet, a wellnesst, konditermet és nyáron a kültéri medencét, én tényleg meg vagyok győződve arról, hogy rosszul nem dönthetek itt, viszont bőséges a választási lehetőség.
 
Egyetlen korlátozó intézkedést vezettek be 2018-tól, ám azt gondolom, ezzel is az itt megszállók kényelmét szeretnék szolgálni. Felnőttbarát szállássá avanzsáltak, mivel a tapasztalatok azt mutatták, a hely adta élvezetek sokkal inkább a felnőtteket szórakoztatják, kevésbé a gyerekeket. És ilyen hely is kell, hogy legyen! Vannak gyerekeink nekünk is, nagyon szeretjük őket, szeretünk velük együtt lenni, de vannak azok a hétvégék, mikor a párunkkal töltött időt nem szeretnénk más gyerekével (sem) együtt tölteni.
 


Végül kellemes estét a legjobb kérdéssel zárta Krisztián. Mikor szeretnétek reggelizni? Nyilván a meglepettség tükröződött az arcunkon, mert nevetve folytatta. Nálunk akármikor lehet. Nem szeretnénk megszabni az embereknek, hogy a szabadidejükben mikor ébredjenek, úgyhogy a józan ész határain belül (mondjuk fél tizenkettőig), bármikor reggelizhettek.
 
És ezzel feltette az i-re a pontot. Mert ez is egy olyan figyelmesség, amitől én, mint vendég szabadnak és fontosnak érzem magam.
 
 
Úgyhogy mi leadtuk a voksot, Villa Vitae, szeretünk!
Az Utadon.hu csapata
http://utadon.hu
 
Fotó:
Sárosi Brigitta Fotó & Online Marketing
Forrás: http://utadon.hu

Kommentek