Brazília – graffiti, szamba és a legnagyobb börtönesküvő

Akik olyan szerencsések, hogy az Olimpiát élőben nézhetik Rióban, talán találnak arra is alkalmat, hogy körbenézzenek a környéken. Akik itthonról követik az eseményeket, bizonyára szívesen tudnának meg többet a legnagyobb sporteseménynek helyt adó országról.

 

5 érdekesség Brazíliáról

- Több mint 150 éve a világ legnagyobb kávé-exportőre. A világ egyik legdrágább kávéfajtája is innen származik: a Fazenda Santa Inez egy kilója nagyjából 100 dollárba (28 000 ft) kerül.

- A leggyakoribb vezetéknév a Silva, 20 millió brazil viseli ezt a nevet, azaz a lakosság 10%-a. A jelentése: erdő, dzsungel. Azok a gyarmatosítók és telepesek nevezték így magukat, akik a belső területeken telepedtek le. Számos közismert személy nem használja a teljes nevét, de például Ayrton Senna is Silva volt, valamint Neymarnak is ez a neve.

- Az USA után itt található a legtöbb repülőtér, több mint 4000 van belőle az országban.

- Az első ország volt, ahol betiltották a szoláriumokat. 2003-tól tiltották a 18 év alattiak szolárium-használatát, majd 2009-től a nemzeti egészségügyi hatóság egészségügyi okokból az egész lakosságra vonatkozóan bevezette restrikciót.

- Az itt található Praia do Cassino Beach-et a világ leghosszabb strandjának tartják, mintegy 240 kilométeren keresztül húzódik a Rio Grandétól az uruguayi határig.

5 érdekesség Rio de Janieroról

- Jelentése: „Január folyója” - mivel az első gyarmatosítók az itt található öbölre azt hitték, hogy egy folyó torkolata. Mivel januárban érkeztek, így nevezték el a területet.

- A street art egyik legjelentősebb városa. Az elmúlt években engedélyezték a street artot a városi épületek nagy részén, így kidekorálhatóak a nem műemléki oszlopok és falak, valamint építkezési területek kerítései a tulajdonos beleegyezésével. A graffitit művészi szintre emelő alkotók kormányzati és városi támogatást is kapnak. Minden szeptemberben hatalmas street art fesztivált rendeznek Rióban. A Lapa negyedben található több kiemelkedő alkotás is, de városnéző túrákat is szerveznek a helyi street art bemutatására.

- 2013-ban a város mozaikokból épített útburkolataiba QR kódokat építettek, melyek segítségével információkhoz és részletes térképhez juthatnak a turisták több nyelven is.

- A szamba és karnevál fővárosának is tartják. Több mint 200 szamba-iskola működik itt, és 300 éve rendeznek karnevált. Mozgóünnep – hamvazószerda előtti pénteken kezdődik és hamvazószerdán fejeződik be, a nagyböjt kezdetét jelzi. A legnagyobb felvonulást a Sambadrone-ban rendezik a helyi szambaiskolák részvételével, de további bulikat is tartanak a város számos pontján

- A város lakóit carioca-nak nevezik. Az elnevezés a tupi indán nyelvből ered, jelentése: „a fehér ember háza”. Alapvetően a Rióban születettekre és az ott élőkre használták, de már a Riói életstílust is így nevezik (lazaság, könnyedség, vidámság, kedvesség)

7 hely, amit Rióban és környékén látni kell

- Copacabana negyed. Itt található a világ egyik legnépszerűbb strandja 4 km-es partszakasszal. 1923-ban lett kedvelt hely, miután megnyílt a Copacabana Palace hotel. Híresek az itt rendezett szilveszteri bulik, melyeken általában több 100 ezer ember vesz részt. A part egyik nevezetessége a hullámmintás mozaikkő-sétány. A városnegyedben 160 000-en élnek, népsűrűsége nyolcszor nagyobb mint Budapesté. A bossa nova zenei stílus szülőhelyének is a tartják, az itt található bárokban játszottak a stílus alapítói és nagyjai a 60-as években (Sergio Mendes, Baden Powell, Airto Moreira). Minden idők egyik legnagyobb koncertjét itt tartották: Rod Stewart 1994 szilveszterén becslések szerint 3,5 millió ember előtt lépett fel.

- Maracana stadion. Az Olimpia nyitó- és záróünnepséget itt rendezik majd. 1950-ben adták át, és 10 éve újították fel. Az 1950-es világbajnokságon a Brazília - Uruguay mérkőzést közel 200 000 látták a helyszínen. A jelenlegi befogadóképessége 79 000 fő. A stadion 30. születésnapját Frank Sinatra koncerttel ünnepelték 180 000 nézővel, valamint Tina Turner, Paul McCartney, Sting és Madonna is hatalmas tömeg előtt lépett fel. 1980-ban II. János Pál Pápa celebrált misét itt.

- Pao de Acucar, azaz Cukorsüveg–hegy. 400 méteres magas, drótkötélpályán üvegkabinos felvonó visz fel a tetejére. De nem cukorból van, hanem gránitból.

- Centro Cultural Banco do Brasil. Kulturális központ színházzal, galériákkal, művészeti boltokkal.

- Escadaria Selarón. Híres mozaiklépcső, 1990-ben Jorge Selaron festő kezdte el kirakni a háza előtt. Ahogy híre ment, a világ minden tájáról hoztak és küldtek anyagot a lépcsőhöz ismerősei és támogatói. A 215 lépcsőfok 125 méter hosszan húzódik, és több mint 60 országból származnak az itt található mozaikdarabka.

- Petropolis. Kb. 70 km-re van Riótól, II. Pedro (Péter) brazil császár építette ide nyári palotáját, majd az arisztokrácia is követte, így számos csodás nyári lak található a völgyben.

- Cabo Frio. A 200 000 lakosságszámú város a tavak mentén 120 km-re található Riótól. A város és a környék kedvelt nyaralóhely – mondhatni a brazilok Balatonja.

5 helyi étel, amit meg kell kóstolni

- A kontinensen Brazíliában készítik a legjobb barbecue ételeket. Az egyik legkülönlegesebb étel, amit sok helyen grillezve árulnak a picanha, azaz a marhafartő.

- Moqueca – tengeri hal paradicsomos szószban

- Feijoada – húsos fekete babragu

- Empenadas – csirkével vagy sajttal töltött péksütemény

- Quiejo coalho – sajtfalatkák

5 brazil szokás, amit jó, ha ismersz

- Az itt élők általában nagyon közvetlenek, beszélgetés során sokszor hajolnak közel az emberhez, és érintik meg a másik karját, vállát.

- A brazilok nem érintik meg puszta kézzel az ételt, amit lehet, késsel-villával esznek.

- Brazíliában a vendégek általában 2-3 óra késéssel érkeznek a házibulikba, vendégségbe. A brazilokra amúgy is jellemző, hogy késve érkeznek, a „mindjárt ott vagyok”, kb. 30 percet jelent.

- A brazilok keresztnéven utalnak egymásra (még az elnökre is).

- A brazilok szeretnek zuhanyozni, a napi két tisztálkodás az alap, de előfordul, hogy naponta négyszer is a víz alá állnak.

5 szakma brazil hírességei

- Focista: Pelé, Ronaldo, Neymar

- Forma-1 versenyző: Ayrton Senna, Nelson Piquet, Fittipaldi

- Író: Paulo Coelho

- Zenész: Segio Mendes, Gilberto Gil, Joao Gilberto

- Rendező: Carlos Saldanha (Jégkorszak 2-3, Rio), Walter Salles (Che Guevara: A motoros naplója), Fernando Meirelles (Isten városa)

5 sajátos brazil rekord

- Messias Soares Cavalvante 12 800 különböző cachaca üveget gyűjtött össze, köztük több ritkaságot is, melyeket a Christie’s árverésén sikerült megszerezni. A cachaca Brazília nemzeti itala, magas alkoholtartalmú (38-51%), erjesztett cukornádból készült ital.

- A legnagyobb, börtönben tartott tömeges esküvőt itt (Sao Pauloban) rendezték 2000 júniusában, amikor is 120 elítélt vette el menyasszonyát.

- 1995-ben 2728 VW bogárhátú vonult fel Sao Paulo mellett, ezzel beállítva a leghosszabb egymodellből álló autós felvonulás világrekordját.

- A brazil Gabriel Pereira Campanha átlag 28,41 mp alatt rakta ki lábbal a Rubik-kockát 2015 júliusában, ez jelenleg is világcsúcsidő.

- A legnagyobb nyilvánosság előtt megmért grapefruitot Cloy Dias Dutra termesztette 2006-ban. A gyümölcs súlya 3,2 kg volt.

Gyönyörű brazil tájak az Amazonastól az Iguazu-vízesésig, érdekességek brazil városokról és kultúráról a Travel Channelen augusztusban: „Ez Brazília!” szombatonként 21:00-kor és hétfőnként 22:00-kor, „Rázós utakon Brazíliában” szombatonként 20:00-tól és hétfőnként 21.00-tól dupla részekkel.

Kommentek