Úriemberek – Guy Ritchie új filmjét látnod kell!

Az elmúlt évem legfelemelőbb filmélménye az Úriemberek. Mégis nehezen írok róla… talán pont ezért.
Guy Ritchie A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső és a Blöff sajátos hangulatú, brit gengszterfilmjeivel alapozta meg nevét a filmes világban. Az utóbbi években is voltak emlékezetes alkotásai, mint a Sherlock Holmes, Az UNCLE embere, az Arthur király vagy az Aladdin, de ezeket a filmeket nem feltétlenül a tőle megszokott stílusban prezentálta. Jó, az Arthur király azért elég angolos és elég rosszfiús is volt, de az Úriemberek sokkal erőteljesebben hoz vissza mindent, ami a gyökereinek tekinthető.
 
Ritchie íróként, rendezőként és producerként is részt vett a munkában, így kétségünk sem lehet, hogy olyat alkotott, amit igazán szeretett volna. És bár nem feltétlenül vígjátékról van szó, a néző könnyen kaphatja el a flowt, és elejétől a végéig nagybetűs szórakozásban van része.
 
Nincsenek üresjáratok, nincsenek felesleges képek vagy beszélgetések, mégsem kell erőlködve nézni, az egész történet valahogy minden kényelmesen és kellemesen folyik előre. Van benne izgalom, van benne fordulat, de csak lazán és urasan.
 

 

Biztos van olyan ember, aki úgy jellemezné ezt, hogy hiányzik a régi eszenciából valami, de szerintem abszolút nem erről van szó. Guy Ritchie felnőtt, érett, tapasztalt, és a filmvászonra is olyan hősöket vitt, akik felhajtják az ingjük ujját, mielőtt bemocskolnák a kezüket. 
 
Szerintem a karakterek is ennek fényében lettek olyanok, amilyenek. Ezek az emberek már nem hisztiznek, nem magyarázkodnak és nem érzelmeskedik tele a vásznat. De ez nem azért van, mert üresek lennének, hanem pont azért, mert már egy olyan életút után vannak, amikor az ember nem kér elnézést. Gengszterkednek, aljasak és hibáznak, de végig elegánsan teszik ezt, és piszkosul jól is áll nekik. Nem béna öregemberek, hanem felnőtt, tiszteletet parancsoló férfiak.
 
Nem tudom, hogy milyen lehet fériként nézni ezt a filmet, de nőként elég erősen vágyébresztő a dolog. (Nyálcsorgatós! De ezt már csak zárójelben merem…)
 


Matthew McConaughey-nél jobb főhőst keresve sem lehetett volna találni, Colin Farrellnek is ez a stílus áll igazán jól, és Hugh Grant biztosan nem kap már ennyire erős szerepet ebben az univerzumban.
Jah, és értem, hogy miért szereti Guy Ritchie Charlie Hunnamt ennyire, ő az a karakter, aki mellé tényleg szívesen leülne az ember egy jó ital és egy szelet hús mellett diskurálni.
 
Nem hiányzik ebből a filmből semmi. Végig szórakoztat és fordulatokat is kínál.
És nem koppint vagy másol semmit. Sokkal inkább a folytatása ez Ritchie korai műveinek.
 

Úriemberek - The Gentlemen


 
Amikor híre megy, hogy az amerikai drogkereskedő, Mickey Pearson (Matthew McConaughey) túl akar adni szuperjövedelmező londoni marihuána birodalmán az egész alvilág felbolydul. Rengeteg lóvé forog kockán, nem is csoda, hogy a gengszterek között kirobban a harc. Bérgyilkosok, kisstílű bűnözők, nagypályások, dílerek, mindenféle kétes alakok bukkannak fel a meggazdagodás reményében. A helyzet kezd igencsak eldurvulni: egyre több hulla potyog, egyre több fegyver kerül terítékre, ám azt mégis nehéz lenne megjósolni, hogy végül kinek a kezében landol a csinos drogbiznisz. 
 
Guy Ritchie, A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső, a Blöff, a Sherlock Holmes-filmek rendezője a mozirajongók nagy örömére visszatér a gyökereihez, és a stílushoz, ami annyira jól áll neki, és a színészeinek. A szereplőgárda most is zseniális: Matthew McConaughey, Hugh Grant, Charlie Hunnam, Colin Farrell, Michelle Dockery, Henry Golding. 
 


A film szinkronnal és felirattal is látható a mozikban.
 
Eredeti cím: The Gentlemen 
Műfaj: akció/vígjáték 
Bemutató dátum: 2020. január 30.
Korhatár: 18 éven aluliak számára nem ajánlott 
Szinkronizált, feliratos
Rendezte: Guy Ritchie
Forgatókönyv: Guy Ritchie, Ivan Atkinson, Marn Davies 
Operatőr: Alan Stewart
Szereplők: Matthew McConaughey, Charlie Hunnam, Michelle Dockery, Colin Farrell, Henry Golding, Hugh Grant, Jeremy Strong, Eddie Marsan
 
https://www.facebook.com/freemanfilmhun
https://www.youtube.com/freemanfilmhun
https://www.thegentlemen.movie/
Kategóriák: Kult

Kommentek