Pán Péter újra a mozikban!

A Pán izgalmas kalandokat tartogat a nézőknek és J.M. Barrie közkedvelt figuráinak is. A filmben az Oscar-jelölt Hugh Jackman (A nyomorultak) alakítja Feketeszakállt, Garrett Hedlund James Hookot, a későbbi Hook kapitányt, az Oscar-jelölt Rooney Mara (A tetovált lány) Tigrisliliomot, az újonc Levi Miller Pétert, Amanda Seyfried pedig Maryt.

 

Péter, a 12 éves rosszcsont kisfiú javíthatatlan lázadó. Eddigi életét egy zord, londoni árvaházban töltötte, de egy különös éjjelen kiszabadul az árvaházból és kalózok, harcosok és tündérek fantasztikus világában, Sohaországban találja magát. Itt elképesztő kalandok várják, élet-halál harcokat kell vívnia, miközben megpróbálja kideríteni anyja titkát, aki egykor az árvaházban hagyta és a helyét keresi a mágikus birodalomban. Tigrisliliommal, a harcossal és új barátjával, James Hookkal az oldalán Péternek meg kell küzdenie Feketeszakáll-lal, a könyörtelen kalózzal, hogy megmentse Sohaországot és ő maga pedig hőssé váljon, akit Pán Péter néven ismerünk.

A Pánt Joe Wright rendezte Jason Fuchs forgatókönyvéből. Producerek: Greg Berlanti, Sarah Schechter és az Oscar-jelölt Paul Webster, executive producer: Tim Lewis. A film operatőre az Oscar-jelölt Seamus McGarvey (Anna Karenina, Vágy és vezeklés) és a szintén Oscar-jelölt John Mathieson (Az operaház fantomja, Gladiátor), díszlettervezője az Oscar-jelölt Aline Bonetto volt (Hosszú jegyesség, Amelie csodálatos élete). A vágó Paul Tothill és William Hoy, a jelmeztervező az Oscar-díjas Jacqueline Durran (Anna Karenina), a smink és haj felelőse Ivana Primorac. A zenét az Oscar-jelölt John Powell szerezte (Így neveld a sárkányodat).

Egy XVIII. századi gálya, kalózokkal a fedélzetén átúszik London éjszakai égboltján, a nyomában II. világháborús katonai repülőgépekkel… Egy kalandor tündérpor után kutat, miközben egy rézkalóz elől menekül… őslakos harcosok egy titkos, kristály-tündérországot védenek… Egy rosszcsont kis árva az anyja után kutat, és közben rájön, hogy tud repülni.

Mindez és még sokkal több kaland várja a nézőket Joe Wright szórakoztató, az egész családnak szóló kalandfilmjében, a Pánban. Bár a figura már 100 éve született, „ez a Pán Péter 2015-ös – jelenti ki Wright. – A mindannyiunk által szeretett történet újragondolása, Péter származásának története, egy klasszikus hős útja egy lenyűgözően gyönyörű világba.”

A gonosz Feketeszakállt alakító Hugh Jackman szerint: „Joe Wright olyan felnőtt, aki képes gyerekként gondolkozni, olyan szabadon és fantáziadúsan, ahogy csak a gyerekek tudnak. A nézők olyan Sohaországot fognak látni, amilyet korábban még soha.”

„Izgalmas, szórakoztató mozit akartam csinálni – mondja Wright. – Élvezet gyerekeknek filmet készíteni, mert az ember maga mögött tudja hagyni a túl sok komolyságot. őrült világot teremtettünk, ami csupa szín. J.M. Barrie klasszikus meséjében azt kedvelem leginkább, hogy nem becsüli alá a gyerekek intelligenciáját, nincsenek jók és rosszak fekete-fehéren, ennél mindenki izgalmasabb, összetettebb, még Péter is.”

A címszerepet a most debütáló Levi Miller alakítja. „A forgatókönyv varázslatos volt – mondja Miller. – Az pedig a legeslegklasszabb dolog, ami valaha történt velem, hogy én játszhattam el Pán Pétert ebben a filmben.”

A forgatókönyvíró Jason Fuchs gyerekkora óta rajongott a karakterért: „Amikor 9 éves voltam, vidámparkban voltunk, elromlott a szerkezet és az apámmal egy pán péteres repülő kalózhajón ragadtunk, ami egy mini London felett lebegett. Az volt szó szerint életem legjobb 25 perce! LED csillagok világítottak felettünk, Péter pedig karnyújtásnyira tőlünk suhant a levegőben. Akkoriban az apámat egyfolytában olyan kérdésekkel bombáztam, mint hogy hogyan került Péter Sohaországba? Miért tud repülni? ő és Hook hogyan találkoztak először és miért utálják ennyire egymást? A válaszokat az eredeti könyvben is kutattam, de csak apró utalásokat találtam. Arról álmodtam, hogy lesz majd egyszer egy film, ami az összes akkori kérdésemre választ ad.”

Greg Berlanti azonnal vállalta a produceri feladatokat, amikor meghallgatta Fuchs ötletét. „Jason szívügye volt, hogy más szemszögből mutassa be Pétert és a mitológiáját a világnak – mondja a producer. – Minden generáció megérdemli a saját Pán Péter-feldolgozását.”

„Még soha nem olvastam olyan forgatókönyvet, mint Jasoné, pedig rengetegfélét olvasok, elhihetik – meséli Wright. – De ennek szíve volt, ami az ilyen nagyszabású filmtervekből hiányozni szokott. Van egy kisfiam, és úgy éreztem, hogy meg akarom csinálni ezt a filmet – neki.”

„Amikor először beszéltem Joe-val a filmtervről, azt mondta a fiának rémálmai vannak – meséli a Hookot játszó Garrett Hedlund. – Ezzel a mozival azt akarta megmutatni a kisfiának, hogy a rémálmok, bármilyen sötétek is legyenek, legyőzhetőek.”

Péter első száma ellenfele ezúttal Feketeszakáll, a hírhedt kalóz, a fiatal, még kétkezű Hook pedig a kiutat keresi Sohaországból és úgy gondolja, talán Péter lehet erre a megoldás.

„Garrett karizmája és sármja átsüt Hook figuráján is – mondja Sarah Schechter producer. – Még soha nem láthattuk ilyennek ezt a figurát. Eddig csak a gonoszt láttuk benne, aki el akarja csípni Pán Pétert. A mi történetünkben haverok, mellettük áll Tigrisliliom is, a lenyűgözően légies Rooney Mara alakításában.”

„Pán Péter nagyon sokat jelent nekem, ahogy szerintem a legtöbb embernek – mondja Mara, aki lelkesen vetette bele magát a munkába. – Minden eddigi filmváltozatot megnéztem még gyerekkoromban, és imádtam őket. Gyerekkori álmom vált valóra azzal, hogy eljátszhattam Tigrisliliomot.”

Fuchs azt a történetet szerette volna megírni, hogyan lesz egy Péter nevű kis árvából a hős, akit Pán Péter néven ismerünk. Egy fiatal nő, Mary – akit Amanda Seyfried alakít – a kisbabáját, nyakában egy pánsípot mintázó függővel, egy árvaház lépcsőjén hagyja. A történethez akkor csatlakozunk, amikor Péter már 12 éves és még mindig anyja visszatéréséről álmodik. Az árvaházból egy éjszakán Pétert és néhány társát kiragadja az ágyból egy kalózcsapat, és elviszik őket egy különleges helyre… Sohaországba.

De ez nem az a Sohaország, amit jól ismerünk. Feketeszakáll utasítására Pétert és a többi árvát – több ezer társukkal együtt – arra kényszerítik, hogy egy hatalmas, mocskos aknában a legritkább drágakövet, a pixumot keressék, ebből lesz ugyanis a tündérpor. Amikor pedig Péter szemtől szembe találkozik Feketeszakáll-lal, fény derül Péter különleges adottságára, és arra is, hogy a gonosz uralkodó sorsa, sőt, egész Sohaország sorsa a fiú kezében lehet.

„Joe Wrightot a határtalan fantáziáján kívül az az alaposság teszi kiemelkedő rendezővé, amivel minden egyes apró részletre odafigyel” – mondja Paul Webster producer, aki már negyedik alkalommal dolgozik a rendezővel.

„Joe volt az első név a kívánságlistánkon – teszi hozzá Berlanti. – Úgy éreztük, ő mágiával, eleganciával, kifinomultsággal keltené életre ezt a varázsvilágot. És nem is kellett csalódnunk, sőt, mindezen felül olyan ötletekkel rukkolt elő, amelyek senki másnak nem jutottak volna eszébe.”

„Joe elsősorban a saját gyermekének készítette a filmet, de nem csak az ő kisfiát fogja elvarázsolni – jelenti ki Schechter. – Mindannyiunk fiai és lányai élvezni fogják, sőt, a bennünk, felnőttekben lakó gyermek is boldogan fogja nézni.”

Wright úgy döntött, hogy a díszletet valóban felépítik, nem pedig csak számítógépekre bízza a létrehozásukat. Így a színészek valóságos játszóteret kaptak. A hatalmas léptékű díszleteket óriási hangárokban építették meg, egymás mellett kapott helyet a londoni árvaház, Feketeszakáll bányája és az őslakosok falva, és még többek közt két kalózhajó is.

„Így a szereplők valóban Sohaországban érezhették magukat, nem pedig egy műteremben, és azonnal kalózzá, harcossá, kalandorrá válhattak – meséli Joe Wright. – Gyerekkori fantáziavilágot építettünk fel, a színészek pedig igazi kalandra indulhattak.”

Kommentek