Óriási gyerek könyvajánló!

Beindult az iskola, elkezdődött a tanulás. Számos izgalmas, sőt a tanulást segítő, a fókuszt tágító, a szemléletet formáló újdonság jelent meg a könyvesboltok polcain, mellyel a gyerekek közelebb kerülhetnek a könyvek világához, könnyebbé válhat az ismeretek megszerzése, örömet adhat a tanulás. Lássuk csak a legklasszabb könyveket, mégpedig három korosztályban!

Óvodások kedvencei (3-6 éves korosztály)
 
Farkas Róbert: Az első könyvem az univerzumról (Kolibri Kiadó)
Az Eszes róka meséi sorozat első, pár hete megjelent kötetét a grafikusként is elismert Farkas Róbert írta, először angol nyelven. Idén ősszel pedig a magyar gyerekek is olvashatják a kedves mesét, mely a legtöbb kérdésre, ami a gyerekeket foglalkoztatja az univerzummal kapcsolatban választ ad. A szerzőt kislánya, Fanni születése sarkallta arra, hogy a legkisebbek számára is érthető módon meséljen a kozmoszról. A kötet szakmai hitelét Raffai Péter, az ELTE atomfizikai tanszékének vezetője garantálja. A sorozat következő része, mely a fénysebességről fog szólni, már előkészületben.
 


Regina Schwarz: Az állatkölykök mérgesek (Scolar Kiadó)
A düh, és a hiszti egy erős és természetes érzelem, melyet a kisgyerekeknek meg kell tanulniuk uralni és kezelni. Ehhez jelenthet segítséget ez a kedves kis lapozó, melynek lapjain édesen dühöngő állatkölykök elevenednek meg. A mondókaszerű, ritmusos verseket Tóth Kriszta fordította magyarra, melyeket már egy éves kortól is szívesen élveznek a kicsik. A lapozó oldalain arra is választ találhatunk egyszerű formában, hogyan segíthetünk a kicsiknek diadalt aratni a hiszti felett.
 


Anne Laval: Én mesélek (Geopen Kiadó)
Igazából nem is egy mesekönyvről, hanem egy valódi mesedobozról van szó, amelynek segítségével minden nap más mese kelhet életre. A dobozban húsz, bájosan, mindkét oldalán illusztrált, kirakható és egymáshoz illeszthető kártyát találunk, melyek tetszőleges sorrendben rögzíthetőek egymáshoz, így minden mese másképp végződhet, és csak a képzeletünk szab határt. A kártyák segítségével a kicsik maguk is mesélhetnek, így egyszerre fejlődhet a szókincsük, és a beszédkészségük, míg jó hangulatban vidáman telik majd az este együtt.
 


Kisiskolások olvasmányai (6-10 éves korosztály)
 
Michael Peinkofer: Gryphony sorozat (Scolar Kiadó)
Idén jelent meg a Gryphony sorozat harmadik kötete, mellyel teljessé vált Melody, az árva kislány és Agravain, a félig oroszlány, félig madár lény, azaz a griff barátságának a története. Az iskolásoknak szóló fantasy történet igazi kaland, mely sodró cselekményével magával ragadja a kis olvasót. Sárkányok, griffek, a fény és a sötétség harcosai lenyűgöző világba kalauzolnak minket, ahol komoly problémákkal kell szembenéznie az embergyereknek. Nem utolsó sorban a regényben található fekete fehér illusztrációk is bámulatba ejtőek, melyek igazán jól kiegészítik és illeszkednek a Gryphony varázslatos világához.
 


Steve Martin: Legyél te is állatorvos! (Kolibri Kiadó)
A Kis tudósok akadémiája sorozat legújabb darabjáról van szó, amely egy interaktív, nagyon is izgalmas kötet. Nem csak a benne található matricák, foglalkoztató feladatok, a színes képek, a társasjátékok teszik izgalmassá, hanem a könyvből a gyerekek játszva megtanulhatják mindazt, amihez egy állatorvosnak értenie kell. A könyvet, mint „állatorvos tanonc” olvashatják, és a feladatokat is ennek a státusznak megfelelően gyakorolhatják felelősen. Az izgalmas kitöltendő, megvizsgálandó, ragasztandó feladatok elvégzéséhez persze olvasni is szükséges, amit boldogan és amúgy mellesleg, egyfajta bónuszként fognak megtenni a kisiskolások, a könyvek szeretetére nevelő szülők és a tanárok legnagyobb örömére.
 


May Szilvia: Fásli Utcai állatkórház felújítás alatt (Cerkabella Kiadó)
Nagy örömmel vettük kezünkbe a sorozat harmadik részét, mely önállóan is megállja a helyét. Persze, hogy itt vannak velünk a korábbi kötetekből jól ismert hősök, Dr. Professzor Termesz, Nyúl Úr és a kotkodácsoló nővérkék is. Az újabb kalandokból sincs hiány, ahogyan nevetésből sem. A gyerekek és a felnőttek szellemi szórakoztatásáról, és a humorbonbonokról May Szilvia gondoskodott, míg a vizualizációs örömökért Petrók Ildinek jár a köszönet. Az újabb mesék az ortopédián, a bőr és szőrgyógyászaton, a fogászat-agyarászat és végül a patológia osztályán játszódnak. Ha mindez nem lenne még elég, a kötet végén egy „állati” társasjátékot is találunk, no és persze a jelen mesekönyv is működik böngészőként egyaránt, csakúgy, mint az eddigiek, tehát itt is meg lehet keresni a kórházigazgatót a kötet lapjain.
 


Fabien Lenk: Idődetektívek sorozata és az 1000 veszély… új sorozat (Scolar Kiadó)
Amikor a lányomat felvették a nyolcosztályos gimnáziumba, az első órán, ami a latin örökség nevet viseli, bemutatták az osztálynak az idődetektív sorozatot. Sőt, azt kérték, hogy olvassák el az akkori új kötetet (Caesar és a nagy összeesküvés), mely az ókori Rómában játszódik. Azóta is nagy sikernek örvend nálunk ez a sorozat otthon is. A két kisebbik lányom kedvence éppen a reneszánsz korában játszódó történet, melyben a karizmatikus tudósra, orvosra, művészre, Leonardo Da Vinci-re osztották a főszerepet. A kérdés az, hogy vajon megalkotja-e majd a Borgia-k számára a pusztító erejű új találmányt, a repülőgépet és a kért fegyvereket, vagy inkább megmenti a várost az időutazókkal? A lányaim szeretik az idődetektívek fordulatos, izgalmas történeteit, melyekből mellesleg játszva tanulhatnak az egyes korokról, történelmünk népszerű alakjairól. A középső lányom az osztályában egyedül tudta leírni Shakespeare nevét harmadikban, hála a sorozat 21. kötetének - Shakespeare és a fekete álarcos -, amelyet egyedül olvasott el, nagy örömömre. A legklasszabb az egészben, hogy még én is tanulok ezekből a könyvekből. Legutóbb, amikor a Kém a napkirály udvarában című könyvet olvastuk esti meseként, lenyűgözött, hogy a szószedetben olyan szavakat is találtam, mint a falotier, mely szolgának kizárólag az udvarban található gyertyák és lámpák meggyújtása volt a feladata.
Apropó Fabien Lenk, most végre magyarul is olvashatjuk a szerző újabb sorozatát, mely ugyanúgy, ahogyan az idődetektívek, más-más korokba kalauzolják el az ifjú olvasókat. Mi a csavar az új sorozat könyveiben? Csupán annyi, hogy a történetet az olvasó alakítja, mégpedig úgy, hogy az egyes oldalak végén választhat, hogyan folytatódjon a kaland, és ennek megfelelően olvashatja tovább a történetet a megadott oldalszámra lapozva, így tényleg ezer és ezer veszély leselkedik, akár tudósként dolgozunk egy ásatáson Egyiptomban, akár idegenvezetőként az USA-ban.
 


M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba (Kolibri Kiadó)
Először azt hittem, hogy nem fog tetszeni. Bevallom, már torkig vagyok a dínókkal. Van műanyag dínónk, legó dínónk, plüss szauruszaink, és egy egész könyvarzenál, ami róluk szól, a foglalkoztatóktól kezdve a lexikonokig bezárólag. Ebben a kötetben azonban csak a főszereplők a dínók, akik szuper karaktereket testesítenek meg, szóval azok is nyugodtan élvezhetik a történetüket, akik nincsenek oda úgy különösebben az őshüllőkért. Már a címe is vicces, hiszen egy kalandos utazás történetét meséli el a szerző Dínomdánomba, a hősei pedig, - Rilex a vegetáriánus dínó, Kunyi a cuki keselyű, és Barmol a raptor -, egészen egyszerűen ellenállhatatlanok. Amire emlékszem a meséből, az a sok együtt nevetés, és az olvasás közbeni derűs hangulat. A kedvenc rész az, amikor egy csúszdán át jutnak el a szereplők Dínomdánomba, ahol egyenesen a Halászlé-tóba érkeznek, majd a pattogatott kukorica mezőn keresztül elérnek a pipafák erdejébe, egészen a falomcukorkákat termő fákig, a Bendő erdőig. Az útjuk során járnak a Sárkánybarlangban, és a Túró-tónál is, ahol részt vesznek egy versenyen is, továbbá az is kiderül, hogy vajon megtalálják-e azt a fogorvost, aki a Fogkopács névre hallgat, és reményeik szerint megjavítja majd Barmol fogsorát.
 


Fantasztikus illúziók (HVG könyvek Kiadó)
Imádom azokat a könyveket is, melyek nem történetet mesélnek, hanem különleges világunkra nyitnak ezer ablakot. Ez a kötet is ilyen, hiszen több mint 130 optikai illúzió, trükkös feladat, és logikai rejtvény, fejtörő található a lapokon, melyek mind egytől egyig próbára teszik a szemünket, az agyunkat, akár a testünket is. Érdemes a gyerekekkel a szülőknek együtt olvasni ezt a könyvet, melyből a család kedvence a perspektíva szabályait megszegő optikai illúziókat ábrázoló képek. ezeken a rajzokon ugyanis a valóságban nem létező hétköznapi tárgyak látszódna, például a háromágú ördögvilla, vagy az egyszerre kifelé és befelé is nyíló ajtó.
 


Tinik könyvei (10-16 éves korosztály)
 
A tudás enciklopédiája (HVG Könyvek Kiadó)
Vaskos, komoly könyvet vehet az ember a kezébe, ha ezt a kötetet választja a polcról. Sokszor megfordult a fejemben a gondolat, miközben lapozgattam, mi végre vesz valaki is manapság egy lexikont, amikor ott van nekünk az internet. Igaz, a világhálón rengeteg az információ, és több csatornán is eljuthat hozzánk, illetve gyerekeinkhez a keresett ismeret. Ebben a kötetben mégis az tetszett, hogy segít fókuszt tartani. Ha a barlangok kialakulásáról szeretne a csemete tájékozódni, nem fog két és fél perc múlva a video megosztó portálón lógni, vagy a messengeren chat-elni a haverokkal. Egy-egy téma, pedig érdekes képekkel, grafikonokkal, számrekordokkal teszi még vonzóbbá a tanulást, az olvasást. Valójában a kötet nagy szavak nélkül sallang és barokk körmondatok nélkül tartalmazza a mai ember számára lényeges, érdekes és hasznos információkat az univerzumról, az emberi testről, a természetről, a tudományról, a földünkről, és a történelemről.
 


Rainbow Rowel: Eleanor és Park (Scolar Kiadó)
A New York Times bestsellere már magyarul is olvasható. Igazából egy ellenállhatatlan romantikus ifjúsági regényről beszélünk, mely eléggé vagány, eléggé „zenés”, és eléggé érzelmes ahhoz, hogy elnyerje a mai fiatalok tetszését is. A 80-as évekbe repít minket vissza az írónő, ahol megelevenednek a kor zenéi is, csak úgy, mint a képregények, a vezetékes telefon, vagy a magnókazetta. Az ázsiai származású, humoros, vékony Park, és a kissé duci, vörös hajú Eleanor története rajzolódik ki a lapokon, sajátos ütős stílusban. Valójában a két tini között szövődő gyengéd érzelmek csak másodlagosak, a karakterek erőssége, életükben jelentkező egyéni és társadalmi problémák sokkal fontosabb kérdéseket feszegetnek, úgy mint a szegénység, a családon belüli erőszak, az önelfogadás, vagy az önmegvalósítás. Érdekességként az írónő összeállított egy zenei listát (a youtube-on elérhető), melyet nem csak a szereplők, de ő maga is hallgatott a regény írása során, és amelyekről azt gondolja, hogy a könyv olvasása közben is érdemes lehet füleinket kényeztetni velük.
 


Kaponay Réka: Az őrző hajnala (Kolibri Kiadó)
Amikor először vettem a kezembe ezt a vastag kötetet (572 oldal egésze pontosan), el sem akartam hinni, hogy egy tini lány vetette papírra először angolul, tizennégy évesen. Réka szüleivel és ikertestvérével 2012 óta járja a világot tanul, figyel, blogot és könyvet ír. A magyar származású ausztrál lány már mind a hat kontinensen, több mint 35 országban járt. Az Őrző hajnala című kötet éppen a család spanyolországi tartózkodása alatt körvonalazódott a fejében először. A könyv megírásához elsősorban az utazásiból merített ihletet. Így történhetett, hogy egy andalúziai kisvárosban , Arcos de la Frontera sötét utcáján találkozott össze egy patterdale terrier-rel, aki a Füko névre hallgatott. Ahogyan figyelte a kutyát, úgy érezte, muszáj megírnia történetét. Réka meséjében Füko óriási titkok tudója. Ő az, aki az álmok, és a valós világ őrzője is egyben. A problémát a Rémálmok Ura szolgáltatja, aki mindent el akar pusztítani. Az ifjúsági regény a fantasy műfajában íródott, mely Réka nagy kedvence. A regény megírásában pedig nem csak a szülei, hanem egészen fura véletlen folytán Füko gazdája, - maga is író lévén -, egyaránt a segítségére volt.
 


Carol Vorderman: Tanulási technikák lépésről lépésre (HVG könyvek Kiadó)
Végre egy használható kötet, ami könnyed stílusban, tényleg lépésről lépésre tanít meg tanulni, jobban teljesíteni, legyen szó írásbeli, vagy szóbeli számadásról, vizsgáról, dolgozatról. Ez a hiánypótló kötet elsősorban felső tagozatos általános iskolásoknak és középiskolásoknak szól, segítségével valóban személyre, illetve gyerekre szabható a tanulásmódszertan. A könyv különböző témáit, - felkészülés, célok kijelölése, az információk feldolgozása, tanulási és vizsgázási technikák részletezése - átláthatóan és jól rendezetten, színes ábrákkal, grafikonokkal illusztrálva találjuk az oldalakon. Igazi csemege, hogy az on-line tanulás mikéntjéről, kiaknázható lehetőségeiről is nagyon okosan van szó a kötetben, csak úgy, mint a különböző stresszkezelési technikák elsajátításáról is. A diákokat, sőt a tanárokat és a szülőket is konkrét ötletekkel, tippekkel segíti a szerző. A személyes kedvencem a „hogyan maradj motivált” kérdésre adott válasz, miszerint már az elsajátítandó anyag előtt tisztázni kell magunkban, mi ösztönöz a tanulásra, és, hogy mi lesz a jutalom, ha elsajátítottuk az adott tananyagot.
 


Andrea Schwendemann: Mit? Miért? Hogyan? Profi tudás: Testünk (Scolar Kiadó)
Ez a varázslatos, tényleg profi tudást szolgáltató könyv az emberi testet mutatja be a digitális kor gyerekei számára is élvezhető módon. Olyan érdekes témákat boncolgat, mint például azt, hogy mi történik, ha kizárólag csak csokoládét eszünk, vagy, hogy miért ver szaporábban a szerelmesek szíve. A „gondoltad volna” dobozok voltak a kötetből a kedvenceim a pár soros válaszaikkal, például innen tudom azt is, hogy a homárok vére kék, mert az emberi vérben keringő vörös, vas tartalmú hemoglobin helyett ezeknek a rákoknak a vérében réztartalmú hemocianin található, mely kék színű. A kötetet még élvezhetőbbé teszik a kihajtható oldalak, az izgalmas kísérletek és könnyen elvégezhető tesztek.
 

Kommentek