Nekem te vagy a velem-futó magam – Baranyi Ferenc 80

Övfordulók, kerek évfordulók â?? a 2017-es év bővelkedik irodalmunk meghatározó alakjainak ünnepeiben. Ilyenkor alkalom van újra olvasni, újra értelmezni és újra felfedezni alkotókat, költőket. Öjra gazdagodhatunk teremtett világukban.
 

Szabó Magda 100, Nemes Nagy Ágnes 95 éve született, s épp ma nyolcvan éve Baranyi Ferenc Kossuth-és József Attila díjas költő, író, műfordító. 1954-től publikál.

Verseit csaknem valamennyi európai nyelvre lefordították, folyóiratokban, antológiákban jelentek meg, néhol önálló kötetekben is, ha álnéven ír, a Francesco del Sarto-n olvashatjuk. Szerkesztőként, főszerkesztőként sokat tett az irodalmi életben, meleg tekintete, szívvel-teli lénye és versei kedvenceink között vannak. Kevesen tudnak olyan mélyen írni a férfi szerelemről, az odaadó, ragaszkodó érzésről, a vágyról, a kettős-biztonságról, mint ő.

„A líra a legszubjektívabb műfaj. Az, hogy melyik vers marad időtálló, attól is függ, hogy az aktuális üzeneten kívül van-e bármi egyetemes mondanivalója, amely értéket képvisel. Vagyis túl kell mutatnia azon az eseményen, amely létrehívta, az örök érvényesség jegyében kell sugároznia.„ – fogalmaz.

ő egyetemes érzésekről gondolkodik, és ezt köszönjük neki.

Isten éltesse Baranyi Ferencet!

Baranyi Ferenc: Egyszerű

„Oly egyszerű ez: ha elvesztelek – belepusztulok. Bármi lesz veled: autó üt el, cserép zuhan le rád, vagy ravatalod lesz a betegágy – én utánad halok, nincs más utam. A sorsomat kezelni egymagam már túlontúl önállótlan vagyok, élek, ha élsz – s ha meghalsz, meghalok. Oly egyszerű ez. Semmi komplikált nincs abban, hogy csakis harmóniát fog fel fülem, hangom is puszta csend, ha nincs másik hang, mellyel összecseng. Megírták mások már, mi vagy nekem: lányom, anyám, húgom és kedvesem, testnek s kenyér, parasztnak a föld, prófétának ige, mely testet ölt, te vagy a fény az éjszakában – oly banális mindez s mégis oly komoly. Nekem te vagy a velem-futó magam: kétágú útnak egy iránya van s ágaink párhuzama oly szoros, hogy a tekintet szinte összemos. Értsd meg tehát, hisz olyan egyszerű: mikor magadhoz – hozzám vagy te hű, magaddal azonos csakis velem lehetsz mindig már. Ez a szerelem.”

Szöveg: Juhász Anna

Kommentek