Ne égjen meg több gyerek!

Évente 300! kisgyerek szenved égési sérülést ma Magyarországon – olvashatjuk a Bethesda Gyermekkórház Égéssérült gyermekeket gyógyító országos központjának internetes oldalán. Ez óriási szám, pedig a tüzek és az égési balesetek 98%-ban megelőzhetőek volnának. Pár hete jelent meg Csepregi Csilla hiánypótló oktató mesekönyvének a Pompi a tűzoltómanónak a második kötete. Vele beszélgettem a tűzről, a megelőzésről, a gyerekek játékos tűzvédelmi oktatásáról. Hiba azt gondolni, hogy ez engem nem érint, ránk nem vonatkozik. A te gyerekeddel is megtörténhet! Ez a mesekönyv tudást ad az egész család kezébe, hogy mit is kell tenni, hogy ne legyen baj, és mit kell tenni, ha már az van.


Miért tartod annyira fontosnak, hogy a gyerekek a tűzről több tudással bírjanak? 


Tizenöt éve foglalkozom tűzvizsgálattal, és ez idő alatt rengeteg családi katasztrófával találkoztam. Fontos tudni, hogy a tüzek 98 %-a emberi mulasztás eredménye, ami egy kis odafigyeléssel megelőzhető volna. Tűz esetén a gyerekek sokkal kiszolgáltatottabbak, tehetetlenebbek, ezért számukra létszükséglet, hogy megtanulják, mit kell tenniük, hogy ne legyen tűz, vagy mit, ha baj van! Biztos vagyok benne, hogy ha felnő egy erre felkészített nemzedék, az élet sokkal biztonságosabb lesz, kevesebb lesz a tűz, a sérülés, az anyagi kár.Láttam a Bethesda Égéssérült gyermekeket gyógyító országos központjának oldalán, hogy évente 300 gyerek ég meg, aki kezelésre szorul, és akik közül 70 pedig az égési intenzív osztályra kerül. Ez óriási szám. Miért van ennyi égési baleset szerinted?


Én azt tapasztalom, hogy sok szülő utólag azt mondja: „Csak egy pillanatra nem figyeltem!”. Nem kétlem, hogy ez így van, de ez csak azt erősíti, hogy ha forró dolgok vannak a közelben, a gyereket egyetlen pillanatra sem szabad magára hagyni. Minden szülő tudja, hogy a gyerek kíváncsi, és sokszor nincs veszélyérzete. Mindent ki akar próbálni, ezért különösen fontos, hogy tudjon, tanuljon a veszélyekről. Nem hiszek abban, hogy a gyereket vezényszavakkal, tiltással tudatos felnőtté lehet nevelni. Abban hiszek, hogy ha a gyereket játékosan tanítjuk a veszélyekre, és azok okaira, akkor meg fogja érteni és tanulni, hogy miképp lehet biztonságban.Hogyan és mi okból született meg a Pompi a tűzoltómanó című mesekönyv második kötete?


Az első kötetnek nagy sikere volt, a téma pedig kimeríthetetlen, mégis azt gondoltam, nem lesz folytatása, hiszen egy ilyen könyvet kitalálni, összeállítani hatalmas feladat. Aztán megismerkedtem Milussal, aki hét éves és imádja a tűzoltókat. Ő volt az, aki az első kötet elolvasása után nekem szegezte a kérdést: „Ugye lesz folytatás?” Kicsit furcsának tűnik, de tényleg ez a mondat volt az, ami miatt most a kezünkben foghatjuk a második kötetet.12 új mesét rejt a kötet. Van kedvenced?


Mindkét kötet 12-12 mesét tartalmaz, amelyek az év egy-egy hónapjában játszódnak. Nem tudnék kiemelni egyetlen kedvenc mesét sem, mert azt vettem észre, mindig az a mese tetszik épp, amelyik hónapját éljük az évnek. Tavasszal a húsvéti mesét szerettem, ahol megtudhatjuk, Manófalván hogyan ünneplik a húsvétot, nyáron a manófalvi mesés strandon játszódót, ősszel a szüretelőst, és télen egyértelműen a karácsonyról szólót. Természetesen a mesék mindegyike úgy íródott, hogy a gyerekek közben észrevétlenül, játékosan tanulhatnak a tűzről, a biztonságról.Nem csak a konkrét tűzzel kapcsolatos balesetek miatt szenvedhetnek a gyerekek égési sérülést. Mely dolgokra kell figyelnünk a lakásban a hétköznapok folyamán a leginkább? 


Az égési sérülések „csak” mintegy 10 %-át teszik ki a közvetlen láng által okozott sérülések. A leggyakoribb égési sérülés a gyerekek körében a forrázás, ami történhet a konyhában, az ott lévő forró étel, forrásban lévő víz miatt, de akár a fürdőszobában is, a csapból folyó túl forró víz miatt. Gyakori sérülést okoznak még a forró felületek, ami történhet forró vasaló, vagy kályha, kandalló érintésével. Minden olyan dologra oda kell figyelni, ami forró, amihez a gyerek hozzáérhet. Nagyon lényeges szem előtt tartani, hogy az ilyen sérülések többsége megelőzhető volna és tudni kell, hogy az égési sérülés gyógyulása rendkívül lassú, fájdalmas és sokszor maradandó testi és lelki sebeket jár.A mesekönyvből sok mindent megtanulhatnak a szülők is. Melyek azok a dolgok, amelyek terén a legkevesebb a felnőttek tudása? 


Szerintem az emberek általában nincsenek felkészülve egy tűzre. Nincs előre megbeszélve, hogy ki mit tenne ilyen helyzetben, hol találkoznának, ki vinné, figyelné a kutyát, a gyereket stb. Sokan számolnak be róla, hogy nem jut ilyenkor eszükbe a tűzoltóság telefonszáma. Pedig nem kellene más tenni, mint előre beprogramozni a mobiltelefonokba. Mindenkit körülvesznek az elektromos eszközök, egyre több van belőlük, arra azonban sokan nem figyelnek, hogy ne terheljék túl az elektromos rendszert. A rossz állapotú hosszabbítók, a sok, egymáshoz csatlakozó elosztó rengeteg tüzet okoz, mint ahogy sokan még mindig vízzel próbálják eloltani a tűzhelyen lángra kapó ételt, olajat. Órákon át sorolhatnám azokat a dolgokat, amelyek terén nem csak a gyerekek tudását kellene fejleszteni.Nekem nagyon tetszik, hogy a mesekönyvben szó van a biztonsági öv fontosságáról is, és a cigarettáról is. Azt is mondod, hogy zárt térben már tilos dohányozni. A legtöbb esetben a szülők fel sem mérik, a passzív dohányzás akár károsabb is lehet a fejlődő szervezet számára. Te mit gondolsz erről?


A mesekönyv első kötetében sok-sok, fontos tűzvédelmi tudnivalóról tanulhattak a gyerekek. A második kötet írásakor alaposan végiggondoltam, hogy mi az, amiről – fontossága miatt - ismét írni kellene, vagy mi az, ami kimaradt az elsőből. Amikor elmeséltem az ismerősöknek, hogy a dohányzás lesz az egyik mese témája, többen felszisszentek. Úgy tűnik, nem szokás erről a gyerekeknek beszélni. Pedig szerintem fontos, hogy ilyen – tabunak számító – dolgokról is szó essen, különösen, hogy a dohányzás nagyon tűzveszélyes. Nagyon sok szülő dohányzik abban a zárt térben, ahol a gyerek is tartózkodik, legyen az lakás, vagy autó. Arra azért sokan odafigyelnek, hogy a gyerek jelenlétében nem gyújtanak rá, távollétében azonban igen. Pedig a cigaretta égéséből származó mérgező anyagok lerakódnak a falakon, bútorokon, amit a gyerek ugyanúgy belélegezhet, mint konkrétan a füstöt. Jó volna, ha a gyerekek már kicsi korban tisztában volnának a dohányzás minden károsságával, veszélyével. Talán így rá sem szoknak a cigarettára, de ha mégis, akkor talán jobban odafigyelnek a környezetükre.Szerintem nagyon jó ötlet a mesék végén a jól jegyezd meg fülecskék. Ez tartalmazza a legfontosabb tudnivalókat a mesékből?


Igen, a mesék végén lévő „Jegyezd meg!” részben gyűjtöttük össze az adott mesében lévő legfontosabb tudnivalókat. Ezzel a mesekönyv oktató jellegét is hangsúlyozzuk, miközben útmutatást adunk a felnőtteknek, hogy mi az, amiről a meseolvasás után érdemes elbeszélgetni a gyerekkel. Biztos vagyok benne, hogy az adott mese elolvasása gondolatokat ébreszt a gyerekben, amit mindenképpen meg kell vele beszélni, hogy ne maradjanak benne kérdések, vagy félelmek.Van-e visszajelzésed a mesekönyvről, működik az, amit a mesén keresztül megtanulnak a gyerekek?


Nagyon sok visszajelzést kapok a mesekönyvről. A pedagógusok azért szeretik, mert megkönnyíti a munkájukat, a szülők, nagyszülők pedig sokszor arról számolnak be, hogy adott helyzetben rájuk szólnak a gyerekek, ha valami veszélyes dolgot csinálnak. „Kapott már ki” a gyerektől anyuka azért, mert kiment a konyhából, mikor főzött, vagy nagypapa azért, mert nem készített slagot a kerti grill mellé. Sokan írják, hogy Pompi minden este „vendég”, a gyerekek a mesekönyvből kérik az esti mesét, és nap közben sokszor emlegetik, hogy Pompi mit tenne az adott helyzetben. Bevallom, nagyon jól esnek ezek a visszajelzések, mert pontosan ezért dolgoztunk azon, hogy végre hazánkban is legyen egy ilyen oktató mesekönyv.www.pompimese.huKommentek