Molnár Ferenc szerelmei – A Várkert Irodalom estje a Margón

A Várkert Irodalmi estek „Irodalmi szerelmek” sorozatának újabb estje Molnár Ferenc életét, feleségeit, szerelmeit idézte meg. Juhász Anna és vendégei arra a már-már lehetetlen vállalkozásra szánták el magukat, hogy ezt a meglehetősen gazdag témát mindössze 45 percben mutassák be a hallgatóság számára. Milyen ember volt a Liliom szerzője? Hogyan élt összesen három házasságában, egész élete során öt nagy szerelmével? És miként emlékszik vissza Sárközi Márta és Darvas Lili emlékei át az egykori anekdotákra Molnár Ferenc dédunokája? 
Az előadás témáit napló- és levélrészletek színesítették Básti Juli és Puskás Tamás tolmácsolásában, Juhász Anna beszélgetőpartnere pedig Lukin Ági volt az emlékek megidézésében.
 
Szó esett Vészi Margitról, akivel viharos házassága kapcsán Molnár megírta a Liliomot. Bocsánatkérésképpen született a méltán híressé vált színdarab – mégha ebben a céljában hatástalan maradt is, hiszen rövid házasságuk addigra megromlott, és több kísérlet után végül elváltak. Annál is inkább a csillagokban megírt válás volt ez, hiszen a Liliomot ugyan Vészi Margitnak írta Molnár, de a darab főszerepét saját bevallása szerinti legnagyobb szerelme, Varsányi Irén játszotta el.
 
Dénes Zsófia visszaemlékezése a Liliom kapcsán: „A Liliomot akkor írta Pesten, úgy tudom, már Zsigmond utcai szép legénylakásában, amikor első felesége, Vészi Margit a kislányával végleg elhagyta, és ő a Liliommal magyarázkodott neki.  „Nézd, én nem vagyok gonosz, ahogy hiszed, mert az én kezem mindig simogatásra indul el. Nem tehetek róla, hogy a simogatásból ütés lesz. Azt nem én akarom. Valami akarja bennem. Ezt értsd meg, és bocsáss meg nékem. Hiszen ezért vagyok én — Liliom.” Nem egészen úgy van, ő nem volt mennybe kerülő Liliom, neki csak vágyálma volt, hogy az legyen. Hiszen maga a kérlelő darab is, mire előadásra megérett, és ott ragyogott a színpadon — végleg elválasztotta feleségétől és gyerekétől. A darab is ütés lett. Margitnak hódolt ó a darab Julika hősnőjével, de Varsányi Irén játszotta el a szerepet, és Irén volt élete legmélyebb szerelme.”
 Molnár második házassága aztán tulajdonképpen azért köttetett, hogy mielőbb el is válhasson – akkori párja, Fedák Sári ugyanis nem engedte oly’ könnyen a tízéves viszony végére pontot tenni a friss szerelemért, amely Molnár és a fiatal színésznő, Darvas Lili között lobbant fel. Fedák, a színház akkori nagyasszonya megkérte a szakítás árát minden tekintetben: a villámgyors esküvőt követő válás során Molnár Ferenc harmincezer dollárt fizetett „fájdalomdíj” gyanánt Fedák Zsazsának.
 
Harmadik feleségével, Darvas Lilivel végül élete végéig házastársak maradtak – ennek titka Molnár szerint abban rejlik, hogy külön lakásban, sőt, ha lehet külön országban is éltek!
 
Lukin Ági kedves emlékekkel idézte meg „Lili nénit”, akinek ugyan saját gyermeke nem született, de őket, a nyolc Lukin-gyereket saját unokáiként szerette mindig. Lukin Ági fontosnak tartotta, hogy legalább egy mondat erejéig említsék Molnár Ferenc ötödik „szerelmét”, a haláláig csak titkosan szerető asszonyt, Bartha Vandát, aki Molnár titkárnője volt a New Yorkban töltött 12 év során. 
 
Nehéz lenne mind-mind felsorolni az est során elhangzott számos szellemes anekdotát és visszaemlékezést. A Várkert Irodalom estjeinek közös jellemzője, hogy mindegyik témával újabb „könyveket ad a kezünkbe” – biztosak vagyunk benne, hogy a Molnár Ferenc-estet követően is sokan vették kezükbe a Liliomot, vagy esetleg Sárközi Mátyás könyveit a család történetéről. S végső soron ez minden irodalmi témájú est legmagasabb célja: újabb és újabb olvasmányok felé mutatni az irányt a kíváncsi és érdeklődő olvasóközönség számára. Ez a cél most is sikerült! Köszönjük, Várkert Irodalom!
 
Fülöp Erika
 


Kommentek