Megjelent a századik Helikon Zsebkönyv!

Mágikus szám a száz. Egy olyan lépték, ami az emberi civilizáció minden apró redőjében fellelhető – mérföldkő, viszonyítási pont és lélektani határ, legyen szó világtörténelemről, távolságról vagy éppen gombócról. Egy könyvsorozat esetében a századik kötet megjelenése ma már egészen szokatlan esemény. Már alig emlékszünk olyan gyűjteményekre, amelyek ilyen sok kötetből állnak.

2013-ban egy mindenki számára megfizethető, alapműveltségi könyvtárat vizionáltak a Helikon Kiadó munkatársai. Ezzel a szándékkal indult útjára hat évvel ezelőtt, 2015 márciusában a Helikon Zsebkönyvek. Azóta megannyi világirodalmi klasszikust, fontos magyar művet, illetve filozófiai munkát jelentetett meg a kiadó ebben a formátumban:  kiskönyvekben a nagyvilág – ahogy a sorozat szlogenje mondja.  
 
A Helikon Zsebkönyvek indulására emlékeznek vissza a kiadó egykori és jelenlegi munkatársai a Nyugati tér blogon olvasható cikkben.
 
2015-ben még havonta hármasával jelentek meg a kötetek, később ez a tempó mérséklődött, de a sorozat rajongói így is évről évre 10–15 könyvvel bővíthették saját zsebkönyvtárukat. Az idén minden eddiginél nagyobb lendületben van a sorozat: 2021-ben közel húsz új cím válik elérhetővé, köztük olyan szerzők művei, mint George Orwell, Rudyard Kipling, Kurt Vonnegut, Kazuo Ishiguro vagy Albert Camus. 
 


A sorozat századik kötetének megjelenését a kiadó négy könyvvel ünnepeli:
hiszen a századik mellett a 99. és a 101–102. kötetek is különlegesek.
 
99 magyar vers címmel jelent meg Simon Márton válogatása, mely a Helikon Zsebkönyvek 99. kötete. A jellemzően prózai kötetekre építő sorozat kivételes vállalkozása a népszerű költő és slammer által fontosnak tartott versek antológiája. Ahogy ő írja a könyv előszavában, ez egy „közelítési próbálkozás. Föltárási kísérlet. Hogy olyan legyen, ami ritka, hogy belekerülhessenek a szokásos listákról szokásosan kirekedő nevek, kvázi-ismeretlen nagyversek, a szakmai közutálatnak méltatlanul régóta örvendők, zsenik jelzésértékkel, elfelejtett szerzők remekművei.” 
 
A két éve Szép Magyar Könyv Díjjal kitüntetett sorozat jubileumi, 100. kötete a Weöres Centenáriumi Év alkalmából korábban már 2013-ban kiadott Weöres Sándor Füves könyve – a minden korosztály számára népszerű költő világszemléletének összefoglalása. 
 
Az pedig szintén egyedülálló a Helikon Zsebkönyvek életében, hogy egy mű két kötetben jelenjen meg, de ez is része a századik kötet körüli ünnepi kiadásoknak, így kerülhet az olvasók polcaira áprilisban Rudyard Kipling klasszikusa(i), A dzsungel első könyve, illetve A dzsungel második könyve. 
 
Kategóriák: Kult

Kommentek