„Könyvet mindenkinek – Nekem, Neked és Neki is”

Ezzel a szlogennel terjed a közösségi médiában egy úttörő újdonság, amelyet a KönyvMogul (konyvmogul.hu) webáruház és a mögötte álló csapat jegyez, és nemes egyszerűséggel „1000 KÖNYV”- es projekt névvel illet. 

A kezdeményezés célja nem más, mint hazai kortárs írók műveiből ezer-ezer darabot eljuttatni az olvasókhoz, méghozzá a lehető legkedvezőbb áron, a bolti értékesítési árak akár 50-60%-ért.
 
A projekt mélyebb okait kutatva a könyvek világát működésben tartó legfontosabb szereplőkhöz jutunk el: az olvasókhoz és a szerzőkhöz.
 
A könyvekkel foglalkozó fórumokon gyakorta indul el párbeszéd a könyvek árával kapcsolatban. Az olvasók sokallják azokat, és gyakran ezzel magyarázzák, hogy adott kötetet miért nem vásárolnak meg. A másik oldalon pedig ott a szerző, aki megdolgozott azért, hogy könyvét a boltok polcain lássa, és minél több olvasó olvashassa el azt. Hiszen ettől függhet, hogy tud-e a továbbiakban is íróként létezni, vagy sem. A könyvesboltok könyvkihelyezési és elszámolási rendszere nem feltétlen kedvez az íróknak, akik esetenként elkeseredve szembesülnek a fogyási statisztikákkal. Ezzel pedig bezárul a kör, újra az ár tűnik fel előttünk, mint probléma, amely még a leglelkesebb könyvimádót is visszatarthatja a vásárlástól, ugyanakkor az író számára ez akár létkérdés is lehet.
 
És itt érkezünk el ahhoz a ponthoz, amiért a KonyvMogul.hu #1000KÖNYV projektje kis hazánkban még nem látott innovációnak számít, és olyan ötletnek, amelynek szándékát és kedvezményes értékesítési elvét érdemes olvasónak és írónak egyaránt végiggondolnia. 
 
Mert mit is akar az olvasó? Jó könyveket olvasni és ahhoz a lehető legkedvezőbb áron hozzájutni.
És mit akar az író? Sok-sok emberhez eljuttatni a könyveit, ezzel építve be írói nevét a köztudatba.
A kettő közötti kritikus pont az ár.
 
A KonyvMogul.hu azonban talált egy működőképes koncepciót, amely mindkét oldal problémáit átgondolva, igényeit figyelembe véve, egy időben kínál rájuk megoldást. Ötletük lényege, hogy mindenki ad valamit, ugyanakkor mindenki enged is valamennyit, és egymást támogatva érik el céljaikat a szereplők. 
 
Lássuk, hogyan működik ez a gyakorlatban, ki mit ad és mit kér cserébe.
 
Az író olyan eladási árat határoz meg könyveiért, amely messze a könyvesbolti értékesítési ár alatt áll, ezzel juttatva az olvasót olyan kedvezményhez, amellyel sehol máshol nem találkozhat. 
 
Az olvasó ezért a speciális árért kaphatja meg a könyvet, de nem azonnal, hiszen az író az óriási engedményért maga is kér valamit: együttműködést, könyve megosztását a közösségi média felületeken, és ennek a rendkívüli lehetőségnek a megismertetését ismerőseikkel, egészen a várva várt megrendelési szám eléréséig.
 
Ez megoldási együttható, amely mindenki megelégedésére szolgálhat. Az olvasó hihetetlen árakat kap, az író pedig a könyveinek megismertetését a potenciális olvasókkal. Ugyanakkor mindenki ad is valamit, hiszen az olvasó segíti az írót és ad időt a kiszállításra, az író pedig ezt a segítséget olyan kedvezménnyel honorálja, amely mellett eltörpül a várakozási idő.
 
A projekt tehát mindenkinek jó, ráadásul közösség építő szerepe sem elhanyagolható. Miért? Mert az összefogás ereje és a lehetőség megosztása szükséges ahhoz, hogy az olvasó a lehető leghamarabb megszerezze az általa kiszemelt könyvet. Az író pedig a jelentős kedvezmény megadásával teszi le elköteleződését az olvasó iránt. Író és olvasó között így jön létre egy hosszú távú kapcsolat, amely által mindkét fél pozitív élményekkel gazdagodhat.
 
Azt hihetnénk, az „1000 KÖNYV” projekt itt bezárul, de nem, mert még ennél is tovább mutat. Hiszen ez a fajta lehetőség nem csak a magánemberek számára érhető el. Könyvtárak, egyesületek, iskolák, kulturális alapítványok és egyéb szervezetek is ugyanúgy élhetnek ezzel a könyvvásárlási lehetőséggel, ráadásul darabszám korlátozás nélkül.
 
Ez a kezdeményezés már az Imádom a Könyveket Irodalmi Közösség ajánlását is élvezi, akikről köztudott, hogy maguk is élen járnak a könyves világ szereplőinek összekovácsolásában és hisznek a közösség erejében. 
 
Az ötlet tehát újító, egymás támogatására épül, a szereplők igényeit maximálisan kiszolgálja és április 1-el útjára is indult. 
 
Segítsünk, segítsetek egy megosztással. Lepje el sok ezer könyv az országot, írók és olvasók legnagyobb megelégedésére!
https://1000.konyvmogul.hu 

Kommentek