Irodalmi házibuli – 9 éves lett az Irodalmi Szalon!

Szabó Simon, Bánki Beni, Marsalkó Dávid. Az irodalom iránt elkötelezett fiatalemberek, művészetüket professzionális szinten művelő, eltérő területeken, de közös metszéspontokkal rendelkező alkotók. Az idei Pilvakerrel teltházas bulit csaptak 12 000 néző előtt – és nagy hangulatot teremtettek múlt héten a Mitziben is! Igaz, ez jóval családiasabb, beszélgetős „házibuli” volt Juhász Anna és Bonta Gáspár szervezésében az Irodalmi Szalon kilencedik születésnapján.

Számos ponton kapcsolódtak a beszélgetés résztvevői egymáshoz, ugyanakkor azon is elgondolkodtam, hogy milyen módon voltak jelen a közönség számára. Alkotók, művészek, de még többek is volt ők pont ezen az estén: hidak… 
 
Hidak régi és új között
 
Szó esett egykori és jelenlegi kedvenc olvasmányokról, Anna és Simon közös iskolai emlékeiről és egy bájos történet kapcsán arról is, hogy Dávid szüleit hogyan boronálta össze néhány soha el nem olvasott kötet! 
 


Hidak művészet és szórakoztatás között
 
Az utált kötelezők, a kedvenc klasszikusok, a mindenhol jelenvaló kortársak, slam poetry, szerelmes versek száz éve és tegnapelőtt… Szóba került Juhász Ferenc, Michael Ende, A Pál utcai fiúk, Beni legelső versei, és a szalon által szervezett rendhagyó irodalom órák is, amelyek a kamaszok korosztályához hozzák közel az irodalomi műveket.
 


Hidak lámpaláz és lazaság között           
 
A közönség soraiban biztosan sokan találtak közös pontot Dáviddal és Benivel, ahogyan arról meséltek, hogy milyen érzés volt évekig a fióknak írni a verseket, vagy éppen 15-20 fős közönségnek előadni a számokat úgy, hogy akkor még nem a siker, csupán az alkotás szenvedélye hajtotta őket. A szemükben csillogó emlékeken és szavaik erős hangsúlyain át azonban láthattuk, hogy bizony azok az évek nem voltak megspórolhatók, kellett a lelki tréning ahhoz, hogy ide el tudjanak jutni a „srácok”. Ugyanakkor fontos felismerés volt látni őszinte szavaikon keresztül, hogy a mai napig mennyire fontos számukra minden fellépés, minden beszélgetés, minden alkalom, amikor megmutatják műveiket. A laza dumák és a jófej szövegek mellett az alkotás iránti alázat és az egymás felé mutatott tisztelet áthatotta az est minden aktív és passzív résztvevőjét.
 


És HIDAK ők az Irodalmi Szalon jelene és jövője között is. A Szalon múltjára immár csak a szép emlékekkel gondolunk vissza, hiszen fontosabb már a programsorozat jelene és a jövője. Az a jövő, amely felé ez a frenetikus születésnapi este és a három fiatalember, akár három mesebeli királyfi vagy vándor, átvezették a Szalont immár tizedik évébe. Az est sikerét látva abban biztosak lehetünk, hogy helyszíntől függetlenül még sokáig ugyanolyan népszerű lesz, amilyennek az elmúlt 9 évben láthattuk.
 
Ennek legfőbb oka az estek szerkesztőjének, Juhász Annának elhivatottsága, hiszen gondos munkájának köszönhetően a születésnapi beszélgetés alatt is élővé vált, valós entitásként volt jelen az irodalom maga - az a minden pillanatunkat átszövő energiafolyam, amely nemcsak örömet ad és fájdalmakon segít át, de válaszokkal is ellát, élni segít, tanít és összekapcsol, másokkal és önmagunkkal egyaránt.
 
https://www.facebook.com/jairodalmiszalon
 


 
Szöveg: Fülöp Erika

Kommentek