Így kell rendesen moziba járni!

Imádok moziba járni, viszonylag gyakran élek is eme szenvedélyemnek. Tisztelem a filmeket, imádom a képivilágokat és megérintenek a történetek. Sajnos azonban vannak, akik egyáltalán nincsenek képben a mozikultúrával. Hadd segítsek!

 

Tudd, mit nézel!

Az egyik legfontosabb szabály! A rutinos moziba járó előbb utánanéz a filmnek, amit meg szándékozik nézni, és ha úgy találja, hogy nem érdekli vagy nem neki való – inkább otthon marad. Pár hónapja a Macbeth című film nézésekor esett meg velem, hogy mögénk egy nagyobb társaság ült be, és szinte az első perctől végigpoénkodták és -röhögték a filmet. Tényleg nem értem, hogy miért ül be egy Macbethre – ami ráadásul az eredeti Shakespeare-i angolsággal van – egy olyan társaság, akit ez a legkevésbé sem érdekel és leginkább egy akciófilmen lenne a helyük. Mivel a mai trailereknek köszönhetően kapunk bizonyos képet arról, mire számíthatunk, szánjuk rá azt a két percet és nézzük meg, hogy érdekel-e minket a dolog.

Ülj oda, ahova a jegyed szól!

Ha már hoztam egy döntést jegyvásárlás közben, akkor nem szeretném felülvizsgálni csak azért, mert egy nagy létszámú társaság 5 literes popcornvödrökkel és télikabátokkal felszerelkezve ül a helyemen. Ilyenkor kénytelen vagyok megkérni őket, hogy üljenek máshova, mert ha nem teszem, hanem csak úgy leülök valahová, akkor engem fognak felállítani azok, akik viszont későn érkeznek, amikor már megy a film. Belátható, hogy mindenki jobban jár, ha a terembe belépve megnézi, hova is szól a jegye.

(Kivéve, ha csak 5-en ülnek a teremben. Akkor pont az szokott zavarni, ha a később jövők felállítanak valakit, főleg, ha már elkezdődött a film. Háklis vagyok?)

Csendesebben, na!

Ha valaki kényszert érez rá, hogy a filmben történteket folyamatosan megbeszélje a partnerével, vagy netán végigtárgyalja a hét történéseit, annak csak javasolni tudom, hogy vagy üljön be egy kávézóba inkább, vagy otthon nézzen filmeket, ahol annyit társaloghat, amennyit csak akar, ezzel megkímélve mások idegeit.

Kérjük, kapcsolják ki mobilkészülékeiket!

És itt többről van szó, mint hogy nem szívesen hallom felcsendülni a Kacsamesék főcímzenéjét egy kosztümös filmdráma közepén. Aki egy kicsit is tekintettel próbál lenni nézőtársaira, annak nem csak azt ajánlom, hogy ne csak némítsa le a telefonját, de egyáltalán ne is vegye elő. Ne nézegesse az időt vagy hogy hívta-e valaki, és ne SMS-ezze végig a filmet. A sötétben folyton felvillanó fény ugyanis roppant idegesítő tud lenni. Amúgy a fenti vasárnapi helyzetben amikor már nagyon zavart és udvariasan próbáltam megkérni a hölgyet, hogy tegye el a telefonját, a barátjával jól elküldtek melegebb éghajlatra.

Ne rugdosódj!

Ez, azt hiszem, magáért beszél. Elég rossz érzés amikor egy film teljesen a hatása alá kerít és egyszer csak jön egy hatalmas rúgás a hátamba, ami rögtön vissza is ránt a valóságba.

Egyél szépen!

Néha, amikor a film végén megyek kifelé, a sorok között elképesztő mocsok fogad. Hogy lehet két óra alatt ilyen felfordulást csinálni? Vajon ezek az emberek otthon is így esznek, vagy csak idegen helyeken viselkednek disznók módjára, ahol szegény diákoknak kell utánuk összetakarítaniuk a szemetet? Szóval alapvető mozi-étkezési szabályok: a popcornt próbáld meg nem szétszórni, az üres zacskókat és üdítős poharakat pedig lehetőleg dobd ki a film végén.

K.R.

Kategóriák: Kult

Kommentek