Frissítő nyári programok a Filmarchívumtól

A nyári melegben fesztiválokon és szabadtéri mozikban is láthatók lesznek a Filmalap Filmarchívum Igazgatóság által felújított magyar filmek, az iskolás korosztály pedig a VETÍTŐ nyári táborban ismerkedhet a mozi világával. 

A főváros népszerű szabadtéri vetítőhelye, a Budapest Rooftop Cinema Magyarok a háztetőn sorozatához a Filmarchívum idén is biztosít digitálisan felújított kópiákat, így keddenként a legjobb minőségben, alkotók és szakemberek bevezetésével nézhetünk klasszikus magyar filmeket a Corvin Áruház tetőteraszán. 
 
A Múzeumok Éjszakáján Kalocsán, Egerben, Szegeden és Budapesten, a szentendrei Art Capital Fesztivál programjában, továbbá a balatoni kertmozikban is szerepelnek klasszikus magyar filmek. 
 
Idén első alkalommal Vetítő címmel nyári tábort is kínálunk a 11-13 éves iskolás korosztály számára, július 9-13. között a Filmarchívumban. A program fókuszában a női és férfi szerepek állnak, szórakoztató, játékos formában. Ma mit tartunk férfiasnak és nőiesnek? Mit tartottak régen? Érdekes összekapcsolni néhány filmtörténeti ikont a maiakkal, a régi ideálokat napjaink hőseivel. A tábor segít résztvevőinek az okosabb, tudatosabb médiafogyasztásban. 
 
Részletek: http://filmarchiv.hu/hu/cikk/nyari-tabor-gyerekeknek 
 


Tavalyi sikeres kapolcsi rendezvényeink után idén júliusban a Művészetek Völgyében kibővült programot kínálunk. A kapolcsi „Kastélyban” kilenc magyar mozifilmet vetítünk 16 mm-es filmszalagról, köztük Makk Károly, Keleti Márton, Ranódy László népszerű alkotásait. A programban olyan ritkaságok is szerepelnek, mint például Marton Endre Katonazene című filmje, Bara Margit, Básti Lajos és Kállai Ferenc főszereplésével. A játékfilmeket igazi csemegék: korabeli reklámok, filmhíradók előzik meg – és követik, hiszen sötétedéskor a kapolcsi Fő téren idén is a szabadban mozizhatnak az érdeklődők. A délutáni foglalkozásokon a gyerekeket rajzfilmekkel és interaktív programokkal várjuk, a legifjabbak játékos formában ismerkedhetnek meg a celluloid filmek világával. Idén először Vigántpetenden Völgymozi várja az érdeklődőket a Filmalap szervezésében, ahol műsoron lesznek a legfrissebb magyar sikerfilmek (A Viszkis, Brazilok) éppúgy, mint néhány régi kedvenc és ritkán vetített különlegesség a Filmarchívum gyűjteményéből, Kovásznai György extravagáns Habfürdőjétől Koltay Gábor István, a királyán át Jancsó Miklós Szörnyek évadja című parabolájáig – digitálisan felújítva. 
 
A Sziget Fesztivál közönsége augusztusban hét vetítésen találkozhat a Filmarchívum kincseivel, műsoron lesz az Isten hozta, őrnagy úr!, a Habfürdő, Az én XX. századom, az István király, a Valahol Európában, a Szirmok, virágok, koszorúk és a Szaffi). 
 
Bővebben: http://filmarchiv.hu / https://www.facebook.com/filmarchivum 

Kommentek