Filmajánló: Tracks

Jó érzés erős nőket nézni a vásznon, még akkor is, ha néha megbotlanak és még akkor is, ha az a vászon tulajdonképpen csak a laptopunk kijelzője. A Tracks egy nem túl jól reklámozott, szívet facsaró és melengető film, igaz történet alapján. A szőke, törékeny főhős egyszer csak fogja magát és elindul egy hosszú, sivatagi teveútra egyes-egyedül, és közben egyre mélyebbre halad saját lelkében is. Kaland és dráma egy különleges nő köré építve, akivel mindannyian találhatunk közös vonásokat.

Aki tájékozott a mai filmek világában, annak talán nem kell bemutatnom Mia Wasikowskát (Alice Csodaországban, Jane Eyre, Vonzások, Halhatatlan szeretők, Térkép a csillagokhoz). Ez a lány elképesztően eredeti személyiség. Egy szolid, visszafogott tehetség, aki bármilyen szerepben megállja a helyét, de akinek láthatóan nehéz és kevéssé tetsző feladat a vörös szőnyegen vonulás és az interjúk sora. Üde és kissé furcsa színfolt az biztos, és valószínűleg elég hosszú és izgalmas karrier áll még előtte.

A másik indokom Adam Driver volt, aki a legtöbbeknek a Star Warsból vagy a Csajok című sorozatból lehet ismerős, és akit miután megszerettünk, valószínűleg sohasem engedünk el. Olyan csúnya, hogy már szép, és mind hangban, mind testfelépítésben karakteres fazon. Szerencsére aki keres az talál, bizonyította már másik filmben, hogy lökött zenésznek is oké (Inside Llewyn Davis), de ha kell szívtiprónak sem utolsó (Frances Ha).

Szóval én vártam nagyon, hogy mikor tölthetek el két kedvencemmel egy estét, és egy doboz jégkrém társaságában nekiláttam.

 

Kalandfilm, életrajzi ihletéssel, nem utolsó sorban drámai elemekkel. Hát nem mondom, hogy a kedvenc műfajomat írtuk körbe.

Az életrajzi drámától alapból félek, mert sokszor megesik, hogy annyira hűek akarnak lenni a megfilmesítendő személyhez, hogy közben háttérbe szorul az izgalom és komótos dokumentumszagot érzek. Nem mindenkinek érdekes az élete annyira, hogy erős filmet lehessen belőle rendezni, legyen akármilyen hangzatos is a neve...

Itt pedig egy Robyn Davidson nevű hölgy történetébe fogtak bele, aki kilenc hónapon át gyalogolt négy tevéjével és kutyájával az ausztrál sivatagon keresztül, egészen a tengerig. A kalandvágyó hölgy lépéseit olykor egy fotós is követte, aki a National Geographic-nek készített anyagot, és így a magazin támogathatta, nyilvánvalóan költségekkel is járó útját. A meglepően jó fogadtatás miatt később Robyn könyvet is írt az élményeiről, amelyből bestseller lett.

Lássuk be, ez klasszul hangzik, de nem eget rengető.

 

Aztán nézed a filmet és egyre jobban izgalomba jössz. A szótlan, zavaros emlékekkel küzdő Robyn egyre közelebb kerül hozzád, és ha nem is jártál pont ilyen cipőben még, egyre inkább magadénak érzed a sorsát, és őszintén tudsz érte és állataiért izgulni anélkül, hogy ez gyerekesnek hatna.

Hiszen gyakorlatilag arról van szó, hogy az embert a saját démonai egész életében elkísérik. Hogy utazhat egyedül, kiszakadva a társadalomból, de a belülről szóló hangok elől nincs menekvés.

A film másik fő karaktere, az Adam Driver által alakított fotós, Rick, pedig próbálja feltörni a „tevés nő” páncélját, több-kevesebb sikerrel. Nos, gondolom ebbe az élethelyzetbe sem nehéz beleképzelni magunkat.

 

Kapunk gyönyörű tájakat, lassan tapogatózó szeretetet és gondoskodást, barátságot ember és állat között, múltbéli sebeket és magányba menekülést, majd annak minden fájdalmát.

Szép, komótos, de egyáltalán nem unalmas. Az apróbb problémák közben is nagyot dobban a szív, hát még amikor vad tevék rohannak a lány felé, vagy amikor eltéved, és a kiszáradás közelébe kerül...

És tényleg kellett ehhez a filmhez Mia Wasikowska, mert nemcsak hogy borzasztóan hasonlít a történet eredeti hősére (ruhák és képek tekintetében is pontos a film), ő az a lány akit könnyedén a szívünkbe zárunk, akit egyszerre féltünk és egyszerre látunk valóban nagyon erősnek.

Mondanám, hogy akinek ez nem tetszik, annak nincs szíve, de én azért ilyen marhaságokkal nem szeretnék dobálózni. Inkább csak azt mondom, hogy utazásra nyitott embereknek megéri tenni egy próbát vele, beszéljünk bármilyen hosszú, vagy bármilyen mély utazásról is.

http://www.imdb.com

Kommentek